Krijn en Lenie Tanis
Krijn en Lenie Tanis Foto: Sam Fish

Kerstmarkt Goedereede draait vooral om gezelligheid

Er zijn in Nederland een hoop kerstmarkten en ook op Goeree-Overflakkee worden er steeds meer georganiseerd. De oudste uit het rijtje is de kerstmarkt in Goedereede, die zaterdag 8 december plaatsvond. Volgens de organisatoren is het niet alleen de oudste, maar ook de gezelligste.

De kerstmarkt van Goedereede is inmiddels een mooie traditie voor het dorp die ooit is gestart door de eigenaar van De Gouden Leeuw. "Dat werd op een gegeven moment overgenomen door De Kop van Goeree en zo zijn wij er langzaam ingerold", vertelt Lenie Tanis die samen met haar zoon Krijn en nog zo'n vijf andere mensen de organisatie van de markt op zich heeft genomen. "In 2011 deden we het organiseren voor het eerst helemaal zelf en was de financiële kant nog voor De Kop van Goeree, maar inmiddels doen we ook dat helemaal zelf."

De financiën voor de kerstmarkt komen vooral van sponsoren. "Een kraam op de markt kost 40 euro, maar daar houden we met de aankleding nog maar een paar euro van over", vertelt Lenie. "We proberen de kerstmarkt elk jaar kostendekkend te maken, vorig jaar hadden we maar 20 euro over. Het kleine beetje dat het opbrengt gaat gewoon in het potje voor volgend jaar, maar we moeten het dus echt hebben van sponsoren. De zeven meter hoge kerstboom wordt tegenwoordig gelukkig gesponsord."

Invulling

Een kerstmarkt is er in alle soorten en maten. "Ik ben wel eens op de kerstmarkt in München geweest, maar dat is echt niet te vergelijken", vertelt Krijn. "Het is veel groter, maar ook veel duurder. Hier hebben we net zo veel gezelligheid als daar. En we hebben Glühwein, warme chocolademelk, er komt een kerstkoor zingen en alles wordt gezellig aangekleed."

"We kleden de markt aan met kerstbomen, vuurkorven, versiering, lampjes, er komt een schaatsbaan voor de kinderen, een knutseltent waar kerstversieringen gemaakt kunnen worden voor in de grote boom", vertelt Lenie. "Daarnaast komt er ook een oud-Goereeër kerstliedjes spelen op de doedelzak, er staan biertafels, eet- en drinkkraampjes van de lokale horecaondernemers en nog veel meer." Gezelligheid gegarandeerd dus.

Terug naar de basis
De kerstmarkt heeft al die jaren plaatsgevonden op de markt van Goedereede, maar vorig jaar besloot de organisatie het toch iets anders te doen. "We zaten te twijfelen over het weer en besloten de markt te organiseren in de Toren met een extra tent eraan vast, maar het was toch niet helemaal wat we voor ogen hadden", vertelt Lenie. "Dit jaar gaan we dus weer gewoon terug naar de basis, precies zoals het al die jaren geleden is opgezet. Veel gezelligheid, buiten op het plein, met leuke mensen en genoeg te doen en te zien voor iedereen."

De kerstmarkt van Goedereede vindt elk jaar plaats op de eerste zaterdag na Sinterklaas.

Tekst en fotografie: Sam Fish

Afbeelding
Afbeelding