Afbeelding
Foto: Sam Fish

Bienefelts oliebollen komen er weer aan


Sinterklaas is het land uit, kerst staat weer voor de deur en dus zijn de voorbereidingen op de gezelligste tijd van het jaar weer in volle gang. "Zodra pakjesavond geweest is gaat de kerstversiering de etalage en de winkel in", vertelt John Bienefelt, eigenaar van de bakkerij. "Dan gaan we inschatten hoeveel we nodig hebben om het deeg te maken, het verpakkingsmateriaal moet worden ingekocht en we moeten zorgen dat we op bepaalde dagen in december extra personeel in de winkel en de bakkerij hebben staan."

Vanaf woensdag 12 december gaat de geoliede machine weer van start en worden er elke woensdag oliebollen gebakken. "We zien wel eens wat nieuwe dingen bij de bakkersbranche en dat willen we dan ook best wel proberen, maar we merken dat Flakkee toch altijd terugkomt naar het vertrouwde oude", vertelt hij. "Qua oliebollen gaan we ook altijd voor een goede samenstelling in het beslag, niet te veel van het één of ander. Dat is ook het beste wat je kunt doen als je een groot publiek wilt aanspreken."

TemperatuurZelf eet John ook wel eens een oliebol. "Je moet toch even kijken of alles is gelukt", zegt hij lachend. "Bij de eerste lichting moeten we altijd extra opletten. Alles moet echt op de goede temperatuur zijn, anders lukt het niet. De ingrediënten en het deeg moeten op kamertemperatuur zijn, dan moet de ruimte waarin je bakt ook een goede temperatuur hebben en natuurlijk de olie ook. Dus er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden."

Maar ook de inhoud van de oliebol verschilt nog wel eens. "De meeste oliebollenbakkers bakken aan de hand van een standaard mix, dat doen wij niet", laat John weten. "Wij hanteren nog steeds de oude receptuur. Het voordeel van een mix is wel dat je minder snel fouten maakt bij het maken van het beslag. Maar een eigen recept heeft toch ook wel zijn charmes. Ik vind zelf dat het fijner werkt en dat de oliebollen meer smaak hebben."

Vijfde generatie
Bienefelt is één van de oudste bakkerszaken op Goeree-Overflakkee en eigenaar John is inmiddels al de vijfde generatie bakkers in de winkel. "Het is er bij mij echt met de paplepel ingegoten. Ik ben op school de bakkerskant opgegaan toen ik 13 was en met 16 ging ik echt aan het werk", vertelt hij. "Ik heb op de bakkerswagen in Hellevoetsluis en Dirksland gereden en daarna ging ik echt de bakkerij van mijn vader in." De winkel zit inmiddels alweer dertig jaar aan het Beneden Zandpad, maar begon in 1897 in de Voorstraat van Sommelsdijk.

Tekst en fotografie: Sam Fish

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding