Repetitie jongedameskoor Shira
Repetitie jongedameskoor Shira Foto: Jaap Peeman

December kan niet zonder een koorconcert

Peter Wildeman is dirigent van negen koren op Goeree-Overflakkee en daarbuiten. Daarnaast is hij zelfs aangesloten bij twee koren in Amerika, als organist. Op Goeree-Overflakkee is hij onder meer dirigent van het Jong Dameskoor Shira, dat bestaat uit zo'n vijftig enthousiaste dames. "Zij zingen op kerstavond in Ouddorp (deels) het Nederlandstalige Kerst Oratorium, dat bestaat uit twaalf delen", zegt Peter. "Daarnaast ben ik ook betrokken bij het Hollands Jongerenkoor, wat hier oefent in Dirksland, maar zij zitten verspreid over heel Nederland. Ook het bekende Amazing Grace Choir heeft veel leden van Goeree-Overflakkee. Zij geven op 19 december een concert in de Grote Kerk van Oude-Tonge, samen met Nienke de Deugd, Elise Hout en Lydia Maas, allemaal muzikale solisten van het eiland. Ook zal het Rehobothkoor haar medewerking verlenen."

Optreden"We repeteren met de koren het hele jaar doordeweeks voor optredens in het weekend, buiten de vakanties om", vertelt Peter. "Die optredens zijn altijd hartstikke leuk. Als koor wil je gewoon heel graag laten horen wat je kunt, daar leef je echt naartoe. Het belangrijkste is dat je er als zanger of zangeres plezier van hebt en als je het publiek dan ziet genieten dan is dat echt de kers op de taart."

"Mensen komen naar een bepaald concert omdat ze weten wat ze kunnen verwachten. Dat geldt ook voor een optreden rond de kerst", zegt Peter. "Veel koorconcerten openen met een samenzang en gaan van blokje naar blokje, maar ik probeer altijd rekening te houden met afwisseling bij het samenstellen van het programma. Ik probeer ervoor te zorgen dat mensen echt naar een verhaal komen luisteren."

Kerstkoor

En dan wordt het september. De voorbereidingen voor het koor zijn getroffen en het is tijd om te repeteren. "Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Ik zorg dat in september alles klaar is voor iedereen. Dan beginnen we met het instuderen van de liederen. We komen dan elke drie weken bij elkaar en de rest van de tijd moet je het thuis instuderen. Tijdens die gezamenlijke repetities schaven we alles bij, letten we op of het helemaal klopt en dat alles wordt zoals het hoort."

De leden weten ook precies wat ze kunnen verwachten. "De stemmen die bij mijn koren zitten zijn over het algemeen goede stemmen, ik probeer daar een mooie eenheid in te creƫren. De leden weten ook heel goed wat ze kunnen zingen en daardoor is de klank van een koor heel mooi", legt Peter uit. "Het geheel wordt omlijst met instrumenten en solisten en dan krijg je een heel mooi geheel."

Meedoen
Dirigent Peter Wildeman dirigeert meerdere koren en nodigt iedereen uit om zich aan te sluiten bij een koor. "Het is altijd heel gezellig en als je plezier hebt in zingen dan is er al snel een plekje voor iemand te vinden", aldus Peter. Op Flakkee kun je terecht bij de volgende koren van Peter: Jong Dameskoor Shira, het Hollands Jongerenkoor en het Reformatiekoor. Kijk voor alle koren, concerten en aanmeldmogelijkheden op zijn website www.peterwildeman.nl.

Dirigent Peter Wildeman
Afbeelding