Leonard van der Kamp.
Leonard van der Kamp. Foto:

Minder knallen, meer effect

Leonard van der Kamp kan er nog steeds verbaasd over zijn hoeveel geweld zo'n pot vuurwerk kan voortbrengen. En dan die effecten… "Als ik op oudejaarsavond om twaalf uur in de lucht kijk, ben ik best trots dat wij dat geleverd hebben en er zo veel mensen plezier mee bezorgen", zegt de man die bij tuincentrum Graka over de in- en verkoop van vuurwerk gaat.

De webshop is eind oktober opengegaan. "De echte fanatiekelingen duiken er gelijk op om te bestellen, maar de verkoop komt half november echt goed op gang. Zeker als onze folder is verspreid. De jeugd vult graag de puzzel in met hun wensenlijstje. Er komen nog wel klanten met een ingevuld bestelformulier, maar ik denk dat 95 procent van de bestellingen via de webshop loopt."

Graka houdt zich al tien jaar bezig met de verkoop van vuurwerk. Voor een tuincentrum is dat niet vreemd, legt Van der Kamp uit. "Tuincentra zitten meestal buiten de dorpskern en hebben altijd veel parkeerruimte."

Maar je doet het er niet zomaar bij. Aan de verkoop van vuurwerk zijn veel voorwaarden verbonden, die nauwgezet worden gecontroleerd. De bunker moet tiptop in orde zijn, de vergunning moet zijn aangevraagd bij de gemeente… Bovendien vergt het nogal wat organisatie. Je bent er bijna het hele jaar mee bezig, al ligt het zwaartepunt uiteraard wel op de laatste dagen van het jaar, wanneer Graka een team van tien medewerkers inzet om de verkoop in goede banen te leiden en het afval netjes af te voeren. "Alle hens aan dek."

Meer siervuurwerk

"Tien jaar geleden begonnen we met rotjes en grondbloemen. Veel voor kinderen", zegt Leonard van der Kamp. "Rotjes zijn er nu nog, maar Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn verboden. Er is een duidelijke trend naar meer siervuurwerk: minder knallen, meer effect. Ook zie je dat de dozen steeds groter worden. Meerdere potten in één verpakking, het effect daarvan is veel groter." Dit jaar zijn de Romeinse kaarsen overigens weer verkrijgbaar: niet los, maar in een doos. Neonsterretjes zijn ook een noviteit in 2018.

Een andere trend die Van der Kamp ziet is het gezamenlijk inkopen van vuurwerk. Zo boeken vriendengroepen of buren samen meer resultaat en blijft de aanschaf – door de gedeelde kosten – betaalbaar.

Veiligheid

Laat oud en nieuw maar komen. Leonard van der Kamp en zijn team zijn er klaar voor. "Het is een mooie traditie", zegt hij, terwijl hij met een paar dummy's op de foto gaat. "Maar veiligheid boven alles. Wij verkopen alleen CE-gekeurd vuurwerk – illegaal vuurwerk verziekt de handel en het feest. Verder doen we standaard een veiligheidsbril bij bestellingen via internet en zetten we op oudejaarsdag nog een bericht op Facebook: gebruik je gezonde verstand en geniet van het vuurwerk."

Tekst en fotografie: Kees van Rixoort