Afbeelding
Foto: Sam Fish

Als woningstoffeerder is geen dag hetzelfde

Google Maps weet het nog niet, maar Ouddorp heeft er een nieuw blokje huizen bijgekregen. Een van de families die daar gaat wonen is familie De Wit en voor het stofferen van de woning hebben zij de hulp ingeschakeld van Hans Hoek Mode in Wonen. Hij zette op zijn beurt freelance woningstoffeerder Jacques Visser (63) aan het werk in het gloednieuwe huis.

Jacques Visser leerde als tiener voor timmerman, maar vond daar toch niet zijn passie. Toen hij stage ging lopen bij een stoffeerbedrijf wist hij dat hij de juiste richting had gevonden. "Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden en ik heb daar 32 jaar lang gewerkt", vertelt hij. Door bedrijfsbeƫindigingen moest hij helaas weg en heeft hij nog bij een paar andere bedrijven gewerkt voordat hij besloot om voor zichzelf te beginnen. "Ik werd het solliciteren en thuis zitten zat en de klusjes bleven wel binnenkomen. Via het UWV kun je proberen je eigen onderneming van de grond te krijgen en dat is me toen gelukt. Achteraf gezien had ik dat veel eerder moeten doen." Nu werkt hij dus voor zichzelf en af en toe in opdracht van een ander bedrijf.

Fijn werk

"Ik doe het nog altijd met plezier en het belangrijkste is ook wel de werksfeer", zegt Jacques. "Ik ben niet altijd alleen. Er is soms ook een schilder aan het werk of zoals hier nu wordt er een keuken gebouwd. En anders heb je altijd de bewoners voor wat aanspraak."

Een andere mooie toevoeging aan zijn werk is dat geen dag hetzelfde is. "De ene dag leg ik ergens een vloer, de andere dag stoffeer ik een trap en weer een volgende dag zorg ik dat iemand zonnewering krijg", legt Jacques uit. "Het is fijn om die afwisseling te hebben, want op die manier wordt het niet eentonig en krijg je geen last van de dagelijkse sleur." En die afwisseling zorgt ook voor inspiratie. "Ieder huis heeft zo zijn eigen inrichting en als je dus bij iemand anders thuis komt dan zie je zo veel leuke dingen. Soms denk ik 'Oh, dat moet ik onthouden, dat is erg leuk gedaan', maar ik kom zo ontzettend veel leuke dingen tegen, het is eigenlijk niet bij te houden."

Moeilijk of makkelijk

Bij elk beroep zitten onderdelen die moeilijker of juist makkelijker zijn dan de rest. Zo ook bij het beroep van woningstoffeerder. "Als ik ergens aan de slag ga moet ik zorgen dat het niet te vochtig is, ik moet heel secuur te werk gaan en ik mag niks beschadigen. Dat brengt je af en toe in lastige situaties, maar ik doe dit nu al zo lang, dat het bijna geen moeilijke situatie meer is", zegt hij lachend. "Ik red me altijd wel. Vooral het leggen van linoleum is lastig, dat is heel breekbaar spul, dus dan moet je echt oppassen. Of het stofferen van een open zoldertrap. Het leggen van tapijt is echter weer appeltje eitje."

Tekst en fotografie: Sam Fish

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding