Koploper blijven

Veranderingen zijn er altijd geweest en ondernemers zijn gewend om daarmee om te gaan. Toch vraagt het steeds meer van een onderneming om dat goed te doen. Productlife cycles worden in veel gevallen steeds korter en innovatie wordt steeds belangrijker.

De zelfrijdende auto wordt de revolutie van de 21e eeuw genoemd en lijkt de heilige graal te zijn voor al onze problematiek rondom infrastructuur en mobiliteit. Televisieseries, sciencefiction-films en spannende jongensboeken worden in de nabije toekomst ineens waarheid.

Maar is dit de oplossing voor alle problemen? De impact van een radicale verandering van transport rijkt natuurlijk veel verder dan alleen het wegennet. Want wat als niet meer zelf hoeven rijden de files, vervuiling en druk op de openbare ruimte alleen maar toe zullen laten nemen. Er zijn legio voorbeelden van voor- en nadelen en uiteenlopende toekomstscenario's.

Zoals vaak bij de acceptatie en ontwikkeling van revolutionaire nieuwe technieken is dat de bestaande industrieën en economieën veelal niet snel genoeg mee-ontwikkelen. Je moet blijven innoveren om mee te kunnen doen. Investeren in nieuwe technologieën en je telkens aanpassen vraagt veel van een ondernemer.

IMAP Netherlands adviseerde vorig jaar een halfgeleiderbedrijf gespecialiseerd in innovatieve miniatuur laserscanmodules dat chipcomponenten voor Lidar ontwikkelt. Lidar is een detectiesysteem dat vergelijkbaar is met radar, maar gebaseerd op laserlichten in plaats van radiofrequentie – wat de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Lidar wordt gezien als een van de belangrijkste sensortechnologieën voor zelfrijdende auto's en autonome voertuigen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Google bijvoorbeeld maakt voor haar zelfrijdende auto gebruik van een Lidar-systeem.

Steeds meer autofabrikanten steken geld in de ontwikkeling van zelfrijdende modellen en er wordt volop getest. Dit jaar werden bij het testen twee dodelijke ongevallen betreurd, waardoor het leek alsof de zelfrijdende auto nog de ver-van-je-bed-show blijft. Het tegendeel lijkt waar. In Japan rijdt sinds augustus een dienst met zelfrijdende taxi's waar passagiers ook daadwerkelijk voor hun ritjes moeten betalen. In 2020 moet deze vervoersdienst volwaardig draaien tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Kortom: de zelfrijdende auto komt eraan, en sneller dan we denken. De volledige adoptie zal nog best even duren, maar hun toegevoegde waarde, kostenreductie, veiligheid en ander factoren maken ze onmisbaar.

Bovenstaande veranderingen worden zichtbaar de komende jaren maar ook in uw branche spelen mogelijk zulke zaken. Misschien niet zo ingrijpend als op het gebied van mobiliteit maar denkt u daar wel eens over na? Bent u dan een voorloper of een van de achterblijvers? Het vraagt energie, tijd en geld om te investeren in deze veranderingen. Bent u daarvoor de juiste ondernemer of is het verstandig om de samenwerking te zoeken met een strategische partner? Om veranderingen te versnellen en koploper te blijven. Denk dan eens na over (gedeeltelijke) verkoop van uw onderneming. Wij denken daar graag over mee!