Afbeelding
Foto: Mirjam van der Boom

'Centrale pakketdienst bevordert de mobiliteit'

Het pakketvervoer als gevolg van de toename via internetbestelling op ons eiland neemt toe. Dat gaat ten koste van de mobiliteit op Goeree-Overflakkee. Er rijden immers steeds meer busjes met postpakketten het eiland op en af, wat de doorstroming niet bevordert. Vanuit dat oogpunt heeft Van Dongen & Heestermans (VDH) uit Dirksland samen met acht andere Flakkeese ondernemers het plan opgevat deze eilanddistributie te bundelen om in één keer alle pakketten af te leveren.

De gedachte is te komen tot twee afleverpunten, bijvoorbeeld in Oude-Tonge en Stellendam, waar mensen op de weg naar huis hun pakket kunnen ophalen. Binnenkort gaan de ondernemers verder over dit idee brainstormen. Het idee voor een dergelijke dienst ontstond spontaan tijdens een gesprek tussen Jan van Dongen, sinds 2012 samen met Martijn Heestermans eigenaar van VDH, en wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

VDH is een internationaal logistiek bedrijf met verschillende takken van sport: forwarding & expeditie – vervoer van containers over zee –, op- en overslag, transport en chartering. Dit houdt praktisch in dat VDH onder meer douane-oplossingen biedt en de op- en overslag van internationale goederenstromen verzorgt. Hierbij valt te denken aan fruit (gekoeld), droge levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook zonnepalen en computers. De transport- en charteringtak vervoert deze handel door heel Europa. Het vervoer gaat zowel met de vrachtwagen, trein als binnenvaart. Dit alles vanuit vijf vestigingen: Barendrecht, Moerdijk, Breda, Middelharnis en Dirksland.

Met het transport zet VDH in op duurzaamheid middels zogenoemde LZV's – Lange Zware Vrachtwagens –, een vrachtwagen met meerdere trailers. Ook heeft VDH een aantal auto's op gas rondrijden en transporteert het bedrijf via zowel binnenvaartschepen als de trein. Maar ook de gebouwen zijn duurzaam, er liggen zonnepanelen op de daken en de energie die dat oplevert, wordt onder meer gebruikt voor koelopslag.

Struggles

VDH ondervindt zelf weinig hinder van de soms beperktere toegankelijkheid van ons eiland. Jan van Dongen: "Het verkeer in de zomer wil nog wel eens voor overlast zorgen. Dat is wel te wijten aan de tweebaanswegen, maar vierbaanswegen aanleggen heeft volgens mij niet zoveel zin. De doorstroming wordt daardoor niet veel beter. De aanleg van rotondes heeft al voor een groot deel bijgedragen aan een betere doorrijdtijd."

Het is ook een eigen besluit zich als bedrijf op Goeree-Overflakkee te vestigen, is Jan van mening. "We zouden ook buiten het eiland kunnen gaan zitten, maar we zijn al van oudsher hier gevestigd. Een aantal van onze opdrachtgevers bevindt zich ook hier en we zitten dicht bij de Maasvlakte. Minstens zo belangrijk is dat er goed en gemotiveerd personeel op Flakkee is te vinden."

Het is jammer dat de pakketbusjes achter elkaar aan rijden op het eiland, vindt Jan. Vandaar het idee een tweetal hubs op Goeree-Overflakkee te creëren. Als het kan via elektrische aandrijving of op waterstof. "Die gesprekken zijn al gaande om in Oude-Tonge een waterstofcentrale aan te leggen."

Wat volgens Jan ook zou helpen, is de buslijn anders inrichten om een betere mobiliteit te bewerkstelligen. "Ik verwacht dat het over zo'n tien, vijftien jaar heel druk wordt op het eiland. Qua mobiliteit zou het mooi zijn als mensen minder de auto pakken of meer gaan carpoolen. Dat moet dan wel gestimuleerd worden van overheidswege. Maar je komt hiermee vooral in het personenvervoer terecht en daar hebben wij als bedrijf natuurlijk niet veel mee te maken."

Eén tip voor een betere doorstroming – met een knipoog naar de gemeente –: stel om te beginnen de stoplichten bij Oude-Tonge beter af ...

Haken en ogen

Voor wat betreft het idee van een centrale pakketdienst, wat in een aantal steden al realiteit is, kleven daar nog wel wat haken en ogen aan. "De bezorging is 'gratis', maar de kosten van het vervoer moeten natuurlijk wel door iemand worden betaald. De webshop waar het product wordt besteld, betaalt nu aan TNT. Als dat in Oude-Tonge wordt afgeleverd en het pakket moet naar Middelharnis, wie betaalt dan de kosten daarvan? Dat proces vergt tijd en overleg met grote bedrijven en de bezorgdienst."

Het zou het eiland in elk geval mobieler houden dan het nu is, stelt Jan. "Voor ondernemers is het belangrijk dat Flakkee mobiel blijft en makkelijker toegankelijk is. Auto's verduurzamen, maar vrachtverkeer zal er tegelijkertijd altijd blijven, of dat nu op waterstof of elektrisch is."

Jan van Dongen van VDH.