André Meijer
André Meijer Foto: Mirjam van der Boom

'Wonen of werken op Goeree-Overflakkee is een keuze'

Over de bereikbaarheid van Goeree-Overflakkee is al veel gezegd en geschreven. Een logisch gevolg van eilandelijk wonen en/of werken is nu eenmaal de beperktere infrastructuur zoals die er nu ligt. Wellicht is dat ook juist de charme van ons eiland. GO! peilde de meningen onder een drietal 'gebruikers', die bijna dagelijks van en naar Goeree-Overflakkee en vice versa reizen.

"Met de auto kun je via de westkant van het eiland makkelijk in Oostvoorne, waar ik werk, komen. Op en af het eiland is het wel druk", is de ervaring van Flakkeeënaar Edwin van Os, manager International Seafarers' Centre De Bridge. Dat is volgens hem het gevolg van een samenloop van de verkeersdrukte en de wegen. Die toegankelijkheid ervaart Edwin wel als ontoereikend.

"Aan elke zijde tweebaanswegen maakt het rijden voor meerdere auto's tegelijk mogelijk. Vaak is er al een probleem op de A29. Vanaf Antwerpen stroomt het helemaal vol met verkeer. De andere kant op ook. En ik verwacht dat dat nog meer problemen gaat veroorzaken. Het einde van de A15 mijden automobilisten ook, dat is niet meer te doen. Vooral het vrachtverkeer neemt dan een omweg via Stellendam."

Brug

Petra Hoek, dansdocente, ervaart de rust en de vriendelijkheid bijna dagelijks van Goeree-Overflakkee. Ze reist al dertig jaar, eerst vanuit Rotterdam en sinds begin jaren 90 vanuit de Hoeksche Waard, naar ons eiland. Petra heeft geen slechte ervaringen met de bereikbaarheid.

"Ik kreeg destijds het aanbod hier les te gaan geven en dat heb ik in de loop der jaren uitgebreid."

De A29 bij de Haringvlietbrug ervaart ze wel als 'waardeloos'. "Het ligt ook aan de tijd dat ik de brug passeer. Als ik om vier uur 's middags begin, dan sta ik bijna altijd voor een open brug, is er file of is er een ongeluk gebeurd. Op de weg terug ondervindt Petra vrijwel nooit last, tenzij de brug open staat of als er wegwerkzaamheden zijn. "De middag moet ik altijd wel ruim plannen, maar op Flakkee zelf heb ik nooit problemen. Ik kan altijd doorrijden. Mijn werktijden vallen meestal buiten de spits, dan is de ergste drukte wel voorbij. Tot Middelharnis is het qua afstand goed te doen, ook omdat ik het gewend ben. Richting Ouddorp is het alleen best een eindje rijden. Maar wat betreft minuten onderweg valt het allemaal wel mee. Het is meer het idee."

Eigenlijk mist Petra niets. "Ik voel me thuis op Goeree-Overflakkee. De mensen zijn leuk en de samenwerking met De Staver, 't Centrum en het Diekhuus is prettig. Dan wil je er ook graag heen." Wat mogelijk beter zou kunnen, is de opening van de brug. "Ik word nogal eens verrast door veranderde openingstijden van de Haringvlietbrug. Of dat komt omdat het schema veranderd is of omdat de brug gewoon later opent dan gepland, is mij niet duidelijk."

Motor

Als je op het eiland woont, zeker in Middelharnis, en je werkt erbuiten, dan moet je nu eenmaal reizen, stelt André Meijer, in het dagelijks leven werkzaam als agile coach bij KPN. "Toen ik 18 jaar geleden bij KPN startte, begon ik midden in Rotterdam. Ik deed er 40 minuten over, dat was gewoon een gegeven. Dat is inmiddels enorm veranderd. De intensiteit van het verkeer is toegenomen en één ding is zeker: je hebt altijd vertraging, ongeacht de dag van de week. Momenteel werk ik in Den Haag. Dat is een file-gevoelig traject, dat weet je van tevoren."

De A29 ervaart André wel als een dwarsligger. "Daar heb je gemiddeld een kwartier vertraging. De laatste tijd zorgen de stoplichten bij Oude-Tonge voor extra reistijd, ze springen zo'n vier keer op rood eer je er doorheen bent. Een fly-over zou daar soelaas bieden. Met het openbaar vervoer het eiland af, is ook geen optie. De reis duurt te lang en is voor mij, naar KPN-kantoor Den Haag, geen goede aansluiting."

Flexplek

Een goede oplossing zou volgens André zijn wanneer de werkgever de mogelijkheid zou bieden om te starten vanuit een flexplek en dan na de file naar kantoor te rijden. Vergaderen doet hij nu al met video en via Skype. "Ik rijd met een leaseauto nu en ben bezig met het aanschaffen van een motor. Nu moet ik rekening houden met veertig minuten extra reistijd, dubbele reisuren dus."

Ook André ziet een toename van het verkeer sinds de A4 bij Bergen op Zoom is geopend. "Bij Barendrecht sta je steevast vast, bij Numansdorp ook. Van de Haringvlietbrug af het eiland op sta je altijd stil. Standaard komt er een half uur extra aan reistijd bij. Op de N57 is het exact hetzelfde, zeker vrijdagmiddag terug. En steeds vroeger, nu al om drie uur 's middags."

Een andere oplossing zou het doortrekken van de metro kunnen zijn of een sneldienst van Middelharnis naar Rotterdam CS. "Je gaat zitten en kunt werken." Uiteindelijk is het volgens André een keuze die je maakt. "Maar als je net begint met werken buiten het eiland en nog weinig verplichtingen hebt hier, kan ik me voorstellen dat je serieus zou overwegen te verhuizen."

Edwin van Os
Petra Hoek