Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Alles draait om het optimaliseren van de bereikbaarheid

Zonder transport staat alles stil. Op deze overbekende leus heeft Richard den Haan een variatie bedacht die niet minder waar is: ook zonder wegen, vaarwegen, rails, leidingen en digitale verbindingen – goede infrastructuur dus – staat alles stil. "Alles heeft te maken met infrastructuur." Uit het gesprek met Den Haan, lid van de werkgroep infrastructuur van de FOGO, blijkt dat er op Goeree-Overflakkee nog een wereld te winnen is op dat gebied.

Voor de vergaderingen van de FOGO-werkgroep infrastructuur krijgen ook altijd de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat een uitnodiging. De eerste twee maken daar op constructieve wijze gebruik van, als toehoorder, meedenker en informatieverstrekker. "De lijntjes zijn kort", zegt Richard den Haan. "Helaas laat Rijkswaterstaat tot nog toe steeds verstek gaan."

Er speelt nogal wat als het om infrastructuur gaat. Denk alleen maar aan het op diepte houden van het Slijkgat voor de haven van Stellendam, de gevaarlijke flessenhals N59 en het digitale netwerk. "Onze primaire doelstelling is het optimaliseren van de bereikbaarheid."

Den Haan vertelt dat de werkgroep zich, na het maken van een doelstellingenmatrix, vooral heeft geworpen op digitale verbeteringen. "Over het optimaliseren van wegen en waterwegen hebben we ook een mening, maar op die terreinen zijn er voor ons, behoudens het ventileren van die mening, weinig mogelijkheden om invloed uit te oefenen. In die wei spelen Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente de hoofdrol."

Digitaal

Verbetering van de digitale netwerken op Goeree-Overflakkee is hard nodig. "Het internet is in het buitengebied bedroevend, en op sommige plaatsen héél bedroevend." Richard den Haan kan er zelf over meepraten: zijn adviesbureau ARA (omgevingsmanagement en vergunningen, ecologie, ruimtelijke ordening en milieu) is te vinden aan de Galathesedijk, midden in de polder. "En dat terwijl tegenwoordig álles digitaal gaat. Als je op school zit moet je al inloggen... Alles staat of valt met een goed digitaal systeem, met adequaat datatransport. Is je digitale bereikbaarheid niet goed, dan verlies je de strijd."

Initiatieven om via breedband snel internet mogelijk te maken, hebben nog geen concreet resultaat. De werkgroep zit als een bok op de haverkist om de ontwikkelingen te volgen en waar mogelijk tot daadkracht te prikkelen. Intussen schrijden de tijd en de digitalisering voort. Daarom borrelen er in de FOGO-werkgroep infrastructuur ook onorthodoxe ideeën op, mocht breedband-internet toch niet gaan lukken. Out of the box denken, noemt Den Haan dat.

"In het kader van de energietransitie moeten we van het aardgas af. Waarom zouden we in al die ondergrondse gasleidingen geen glasvezel kunnen stoppen? Of gebruikmaken van kabels, bijvoorbeeld bedoeld voor het besturingssysteem van de persriolering? 'Infrastructureel medegebruik.' We moeten creatief denken en met minimale kosten een maximaal effect creëren. Dat past bij het gedachtengoed van de FOGO. Ik noem in dit verband ook Smart Water: hoe kunnen we Smart te werk gaan zonder een supersnel netwerk?"

"De beschikbaarheid van sneller internet in het buitengebied is een zeer belangrijk aspect voor elke ondernemer daar. Denk aan de automatisering bij de boeren en andere ondernemers, de bewoners in de polder, maar ook bijvoorbeeld campings en jachthavens. Met snel en doelmatig internet wordt thuiswerken ook beter mogelijk. Dat scheelt uiteraard weer voertuigbewegingen in het woon-werkverkeer en dus ontlasting van het wegennet."

Volgens de werkgroep infrastructuur zijn de gemeente en de provincie goed in staat om de problematiek van de N59 onder de aandacht van Rijkswaterstaat te brengen, ook vanuit de invalshoek van het eilandelijke bedrijfsleven. Een 'vleugeltje' aan beide zijden van de weg, om te kunnen uitwijken voor spoedtransporten, is volgens de werkgroep niet dé oplossing voor deze 'rampweg'. Er is minimaal een wisselstrook nodig. Over het concept Energy Highway zijn de leden van de werkgroep positief, ze proberen daarin ook mee te denken.

Bloktijden

"Een doorn in het oog is de Haringvlietbrug. Dat ding gaat veel te vaak open voor een paar bootjes, terwijl 'heel ondernemend Nederland' ernaar zit te kijken. En als de brug vervolgens in storing valt, is het helemaal een ramp. We moeten echt richting bloktijden. Bijvoorbeeld: om tien uur 's morgens kan de pleziervaart erdoor, dan om één uur 's middags en tot slot nog een keer om vier uur in de middag. Dat willen we aankaarten bij Rijkswaterstaat."

Een andere doorn in het oog: de steeds drukkere A29, waar vrachtwagens elkaar inhalen. "De doorstroming is daar veel te laag. Een duidelijk inhaalverbod voor snelheidsverschillen beneden de 15 kilometer per uur voor vrachtwagens zou al soelaas bieden. Daar komt nog bij dat er groot onderhoud op het programma staat voor de Heinenoordtunnel. Wij vinden dat de FOGO en partnerorganisaties in de Hoeksche Waard, Schouwen-Duiveland en West-Brabant samen voor de belangen van de ondernemers in de regio moeten opkomen. We hebben immers allemaal met dezelfde problematiek te maken."

Nog een staaltje van out of the box denken: laat een watertaxi vanuit Middelharnis naar Rotterdam varen als de Heinenoordtunnel op de schop gaat. Of zorg voor een transferium bij Willemstad of de Volkeraksluizen en laat vanaf dat punt een sneltram naar Rotterdam rijden. Daarvandaan is er aansluiting naar nog meer plaatsen die dan gemakkelijk per openbaar vervoer bereikbaar zijn. Als dat duurzaam wordt aangelegd, scheelt het ook weer veel woon-werkverkeer op de rijkswegen.

'Het veld'

De FOGO-werkgroep wil zich graag laten leiden door de infrastructurele zorgen waar ondernemers van wakker liggen. Om die boven water te krijgen gaan leerlingen van de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits 'het veld' onderzoeken. "Het mes snijdt aan twee kanten", zegt Den Haan. "De leerlingen leren onderzoeken en wij krijgen informatie uit de doelgroepen, zoals recreatieondernemers, logistieke bedrijven en forenzen. Informatie die we kunnen gebruiken om voorstellen te doen voor een betere infrastructuur. Daar is iedereen bij gebaat. Sowieso nodig ik alle ondernemers uit om mee te denken."