De zes WebNL-mensen die meedoen aan een Muskathlon. De Muskathlon is een sportief initiatief om de allerarmsten op de wereld een steuntje in de rug te geven.
De zes WebNL-mensen die meedoen aan een Muskathlon. De Muskathlon is een sportief initiatief om de allerarmsten op de wereld een steuntje in de rug te geven. Foto: WebNL

'Door te geven kun je levens veranderen'

Het is beter te geven dan te ontvangen. Dat principe past Pieter Struik toe, ook via zijn bedrijf WebNL. Alle medewerkers van de 'creative studios' in Stellendam – het zijn er nu bijna vijftig – dragen bij aan de toekomst van de armste kinderen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Dat gebeurt via een één-op-één-sponsorprogramma van Compassion. Deze internationale organisatie werkt samen met lokale kerken. De kinderen krijgen onderwijs, gezondheidszorg en begeleiding, waardoor ze zich gezond ontwikkelen en verschil kunnen maken in de wereld.

"We hebben altijd een bepaald percentage van de winst weggeven", zegt Pieter Struik, die in 2004 op een zolderkamer begon met zijn bedrijf. "De richtlijn was 10 procent, een Bijbels principe." Het geven gebeurde nogal hapsnap en met ongeveer vijfendertig goede doelen was er een vrij onoverzichtelijk geheel ontstaan. Om dat te veranderen bracht WebNL het aantal goede doelen terug naar zes en richtte de WebNL Foundation op. Een van de organisaties waarmee vanuit Stellendam een langdurige relatie ('partnership') is opgebouwd, is Compassion.

Pieter Struik kwam met Compassion in aanraking – hij liep voor het goede doel in Afrika en zag de ellende in Keniaanse sloppenwijken – nadat zijn ogen al op Borneo open waren gegaan. Daar bezocht hij Living Waters Village, een zendingsproject voor verwaarloosde kinderen. "Ik kwam erachter dat ons hele systeem, vanaf het klaslokaal, is gericht op onszelf. Op verzamelen en graaien. Ik was aardig op weg met mijn bedrijf, maar er niet echt gelukkig van geworden. Toen ik daar die gelukkige kinderen zag, raakte me dat. Ik dacht: het is beter om te geven dan te verzamelen. Je kunt levens veranderen, ogen laten stralen, door te helpen, door op elkaar betrokken te zijn. Dat wilde ik in mijn bedrijf brengen."

Dat is gebeurd. Alle medewerkers hebben persoonlijk een sponsorkind en iedereen, gelovig of niet, staat er volledig achter. Regelmatig gaat er een brief of een cadeautje richting Afrika, Azië of Zuid-Amerika, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een verjaardag. In het prachtige bedrijfspand van WebNL is een wand ingeruimd voor de foto's van alle kinderen. Er komt regelmatig een foto bij, want het bedrijf groeit en iedere nieuw personeelslid sluit zich aan.

De keuze bij WebNL viel op Compassion, naast vijf andere goede doelen, omdat dat een solide organisatie is, waar niets aan de strijkstok blijft hangen, zonder winstbejag. Omdat Compassion een kind uit de allerarmste gezinnen helpt en zo die gezinnen ook perspectief biedt op een betere toekomst, al is het alleen al omdat er een mondje minder te vullen is.

Van elkaar

"Het kost 33 euro per maand per persoon. Dat is 1 procent van de gemiddelde loonsom", vertelt Pieter Struik. "De loonkosten bij WebNL gaan dus 1 procent omhoog. Ik denk dat heel veel bedrijven zo'n verhoging zouden kunnen dragen. Het heeft een enorme impact: in de sloppenwijken ver weg, maar ook hier, in je bedrijf. Het is echt iets van elkaar, je leer mensen dat het beter is om te geven dan te ontvangen. Je doet iets dat groter is dan jezelf."

        

Om geld bijeen te brengen voor de Muskathlon is WebNL smulwijn.nl gestart.
Afbeelding
Afbeelding