Afbeelding
Foto: Feest tijdens de aansluiting van de RGO en CSG Prins Maurits op het glasvezelnet.

De glazen snelweg van de Oostplaat

"Niets is sneller dan licht. The sky is the limit. Glasvezel is veilig, betrouwbaar en doet het altijd", zegt Martin Hobbel, secretaris van de coöperatieve vereniging die het glasvezelnet beheert op het bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis. "Iedereen is super tevreden."

Op de Oostplaat namen ondernemers het heft in eigen hand omdat ze ontevreden waren over de internetverbinding. Martin Hobbel: "Er was koper van KPN en verder niets. Bovendien zat het bedrijventerrein erg ver van de centrale. Het gevolg was matig tot heel slecht internet. Met een snelheid van 5 MB per seconde, of vaak veel minder, was het bedroevend. Transportbedrijven op de Oostplaat hadden vaak helemaal geen verbinding met hun auto's. Dat lukte gewoon niet."

Deze situatie was voor de ondernemersverenging OVO aanleiding om te onderzoeken of er een glasvezelnet te realiseren zou zijn. De uitkomst van het onderzoek was positief, met 'glas' op het bedrijventerrein als resultaat. Niet via KPN of een andere provider, maar in eigen beheer. "Anders bepaalt de provider alles en krijg je constant tariefsverhogingen", aldus de secretaris van de coöperatieve vereniging.

"We draaien nu een aantal jaren en het gaat goed. Er zijn meer klanten bij gekomen. Twintig tot vijfentwintig procent van de bedrijven op de Oostplaat is aangesloten. Bedrijven die behoefte hebben aan betrouwbaar internet en hinder hebben van een trage verbinding. Hoef je alleen maar af en toe een e-mailtje te versturen, dan ben je met een ISDN-aansluiting beter af."

Enorme besparing

Martin Hobbel: "Ons initiatief is een leuk concept met zeer concurrerende tarieven; substantieel goedkoper dan alle spelers op de zakelijke markt." Niet voor niets zijn ook de scholengemeenschappen RGO en CSG Prins Maurits klant geworden. Glasnet Oostplaat vergrootte het net er speciaal voor richting het centrum van Middelharnis, langs de Molenweg, de Rottenburgseweg en de Langeweg. Bedrijven in die omgeving kunnen klant worden van de coöperatieve vereniging en ook profiteren van het snelle glasvezelnet. "Voor de scholen was het een enorme besparing van kosten."

Een winstoogmerk heeft Glasnet Oostplaat niet. Het enige doel is een stabiele internetverbinding tegen zo laag mogelijke kosten. Volgens Martin Hobbel is de eerste tariefsverlaging een feit, "en dat is hoogstwaarschijnlijk niet de laatste". Aanvragen om aan te sluiten bekijkt het bestuur van de coöperatieve vereniging stuk voor stuk serieus. Ook als ze niet direct uit de buurt van het huidige glasvezelnet komen.

Glas zou voor heel Goeree-Overflakkee de beste oplossing zijn, stelt Hobbel. "Er zijn nog tal van bedrijventerreinen zonder glasvezelnet, terwijl heel veel ondernemers gediend zijn bij twee dingen: een weg van asfalt en een glazen snelweg. De gemeente zou er meer zijn nek voor mogen uitsteken."