Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Minder verkeersdruk door turborotonde en deelauto

Nog altijd kan Goeree-Overflakkee het vrijwel zonder verkeerslichten stellen. Afgezien van de N57 bij Goedereede en de afslagen van de N59 bij Den Bommel en Nieuwe-Tonge weten voetgangers, fietsers, brommers, motoren en (vracht)auto's doorgaans zelf wel tot een vreedzame coëxistentie te komen. De wachtrij bij een rotonde is ook op het drukste tijdstip nooit langer dan luttele minuten. Maar toch: de druk op het eiland neemt toe. GO! sprak met Peter Feller, wethouder mobiliteit van Goeree-Overflakkee. 'Turborotondes' en deelauto's behoren in de nabije toekomst tot het dagelijks straatbeeld.

"Het aantal inwoners van Goeree-Overflakkee neemt toe en daarmee het woon-werkverkeer. Weliswaar wint het thuiswerken terrein, maar daar staat tegenover dat er steeds meer zwaar verkeer over het eiland rijdt. Verkeer dat hier vaak niet eens hoeft te zijn, maar het eiland wel als doorgangsroute van de Maasvlakte naar het achterland gebruikt. 'Issues' die vragen om een brede visie op mobiliteit. Goeree-Overflakkee maakt nog dit jaar een start met deze visie."

Bypass

De provincie Zuid-Holland en Goeree-Overflakkee onderkennen het belang van de N215 als belangrijke verkeersader. Verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid is dan ook een groot en belangrijk project. In dat kader heeft het passerende verkeer in de voorbij maanden al het nodige gemerkt van de werkzaamheden aan de 'bypass' bij Dirksland en Melissant. Ook bij Middelharnis staat een aanpassing gepland: ondanks de rotonde bij de Langeweg stroopt het verkeer in de spitsuren in alle richtingen op. De komst van een zogeheten 'turborotonde' moet hier een eind aan maken. "Het verkeer passeert elkaar dan op verschillende niveaus", legt de wethouder uit. ''Fietsers en voetgangers kunnen straks veilig onder de autoweg door, omdat zij fysiek niet in aanraking komen met het snelverkeer." De afslag van de N215 naar de Molendijk en de Oudelandsedijk bij Nieuwe-Tonge wordt eveneens aangepakt.

Hoewel de A29 buiten Goeree-Overflakkee ligt, is elke inwoner die aan de oostzijde het eiland af wil, hetzij richting Rotterdam, hetzij richting Brabant, van de weg afhankelijk. Die positie wordt ook onderkend door provincie en Rijkswaterstaat. Aan de besprekingen over deze belangrijke noord-zuid-verkeersader doet Goeree-Overflakkee dan ook mee. Onderdeel van de A29 is de Heinenoordtunnel. In kilometers best een eindje van Goeree-Overflakkee verwijderd, maar een onvermijdelijke 'hindernis' voor wie vanaf het eiland richting Rotterdam moet, of alles wat noordelijk daarvan ligt. Om die reden is het eiland ook bij de planning van het groot onderhoud betrokken. De tunnel onder de Oude Maas tussen Hoeksche Waard en Barendrecht werd geopend op 22 juli 1969 ter vervanging van de Barendrechtse Brug. Komende zomer is de Heinenoordtunnel dus vijftig jaar oud. Waar zo'n verjaardag in de mensenwereld aanleiding is voor feest en taart, zijn de gevolgen in de weg- en waterbouw wat prozaïscher: tijd voor groot onderhoud of beter gezegd: renovatie.

"In onderling overleg met alle betrokken regio's, waar Goeree-Overflakkee er dus een van is, wordt een plan gemaakt. De werkzaamheden worden in een zo kort mogelijke periode afgerond, tegelijkertijd is duidelijk dat dit een groot en omvangrijk project is", aldus wethouder Feller. De vergelijking met de Rotterdamse Maastunnel, die ook twee jaar geheel of gedeeltelijk 'uit de vaart' is, dringt zich terecht op. "Gelukkig wordt heel breed het gevoel gedeeld dat er tijdig voor alternatieve voorzieningen (onder meer openbaar vervoer) moet worden gezorgd. Net als bij de Maastunnel zal worden getracht de Heinenoordtunnel ook tijdens de renovatie zo vaak mogelijk in ieder geval gedeeltelijk beschikbaar te houden. "Feit is dat er aan het eind van het project een periode komt dat de tunnel volledig dicht moet in verband met veiligheid en installatietesten." Die volledige afsluiting is inderdaad al voorzien: vier weken, in 2024.

Haringvlietbrug

Dat de A29 voor verkeer vanaf Flakkee in een kwartiertje te bereiken is, danken we aan de in juli 1964 geopende Haringvlietbrug. De 'NV Brugverbinding Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard' hief na de openstelling elf jaar lang tol tot de brug in 1975 werd overgenomen door Rijkswaterstaat. In de regel zijn we nu in een halfuurtje bij Rotterdam-zuid, een fractie van de reistijd toen de veerpont nog de enige verbinding vormde. De regelmatige openingen van de brug voor de scheepvaart voelen desondanks als een streep door de rekening. Menig weggebruiker herkent het gevoel: precies op tijd van huis om tijdig op het werk te zijn, staat die brug weer open. Ook irritant: moe van een dag werken, net voor je het eiland opdraait toch weer in de file 'omdat er zo nodig een zeilboot langs moet'. "Natuurlijk kennen we die gevoelens", reageert de wethouder. "Er zijn zelfs Kamervragen over gesteld. Het formele bedieningsregime bepaalt dat er geen openingen zijn in de spitsuren. In de zomermaanden gaat de brug buiten de spits elk heel uur open, in de wintermaanden bij aanbod. We weten uit monitoring dat de beleving van de automobilisten anders is. Dit onderwerp komt dan ook structureel aan bod in de overleggen waar alle betrokkenen aanzitten: naast Rijkswaterstaat ook de HISWA, Transport & Logistiek Nederland en de beroepsvaart." De wethouder benadrukt dat werkzaamheden en storingen de planning nog weleens door de war kunnen schoppen, waardoor de brug tóch in de spits open is en als het tegenzit (veel) langer dan die vijf of tien minuten. "Ook de Haringvlietbrug is 55 jaar oud. Afgelopen voorjaar zijn de wegdekaansluitingen van de brugdelen vervangen. De komende jaren zullen de brugdelen zelf aan vervanging toe zijn."

Samen optrekken

Op het eiland zelf is de situatie op de N57 en met name de N59 al jaren onderwerp van gesprek. De N57 stroomt richting A15 een stuk beter door sinds op Voorne-Putten de kruisingen enkele jaren geleden zijn voorzien van rotondes en bij de Groene Kruisweg een 'fly-over' een einde maakte aan het lange wachten bij de kruising van deze twee regionale verkeersaders. "Hier trekken we als regio's samen op." Over de N59 is Goeree-Overflakkee nog altijd in gesprek met Rijkswaterstaat. Hoewel het ontbreken van een middenberm al heeft geleid tot diverse ernstige ongelukken, sommige met dodelijke afloop, golden de kille cijfers lang als argument om aan te tonen dat de weg populair gezegd 'niet onveilig genoeg' was om te investeren in maatregelen. De regio legde zich daar niet bij neer. Een gezamenlijke lobby van de provincie, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland heeft ertoe geleid dat de minister vijf miljoen euro in veiligheid en doorstroming wil investeren, mits de regio mee-investeert. Er wordt nu een plan uitgewerkt met een budget van 15,8 miljoen euro.

Een stapje terug naar lokaal niveau: de gemeente heeft zelf bij wijze van pilot sinds enige tijd een 'deelauto' op de parkeerplaats staan waarvan de ambtenaren bij toerbeurt gebruik mogen maken. Ook buiten het 'stadhuis' zal dit systeem snel gemeengoed worden, te beginnen in Stad aan 't Haringvliet. In nieuwbouwproject Havenstadt worden twee deelauto's mee-gepland waarop de toekomstige bewoners kunnen 'intekenen'.

Belangrijke signalen

Ook de mobiliteit via het openbaar vervoer valt onder de verantwoordelijkheid van wethouder Feller. De mogelijkheden en het comfort in de voertuigen zelf zijn toegenomen – wifi is altijd handig in de bus – en de reiziger toont zich in toenemende mate tevreden. De aansluitingen en de bereikbaarheid van de tussen de grote knooppunten liggende stations zijn een continu aandachtspunt in de overleggen met de provincie als concessieverlener en met de concessiehouder. Wie van en naar Goeree-Overflakkee reist, kan niet om station Oude-Tonge heen. Dat gaat op doordeweekse dagen uitstekend, maar wie op een avond in het weekend van en naar het eiland wil reizen, moet al relatief kort na het avondeten rennen voor een laatste bus naar Zeeland, Brabant of Rotterdam. Zelfs op zaterdagavond – voor velen de stapavond – is het rond tienen al afgelopen. ,,We zijn blijvend in overleg met de partijen, dan zijn dit belangrijke signalen'', reageert Feller. "De provincie gaat over de concessie, maar met ons wordt wel degelijk gepraat over het optimaliseren van het aanbod."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding