Groeien ondanks krapte op de arbeidsmarkt?

Sla een willekeurige krant open en de koppen schreeuwen je tegemoet. De economie groeit als kool en hiermee ook de vraag naar personeel. Er wordt gesproken over een overspannen markt met krapte en schaarste. Half augustus maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat Nederland een recordaantal van 251 duizend vacatures telt.
Bedrijven – ongeacht de branche – kampen stuk voor stuk met ernstige personeelstekorten. Zo groot dat een kwart van de ondernemers wordt 'belemmerd' in hun bedrijfsactiviteiten, zo blijkt uit een CBS-enquête.
De meest krappe arbeidsmarktregio is momenteel Noord-Limburg en de grootste stijger is Zeeland die van 'gemiddeld' naar 'zeer krap' is opgeschoven. Je hoeft maar op Banenopflakkee.nl te kijken en je ziet dat het ook op Goeree-Overflakkee speelt. Zowel in beschikbaarheid als werknemers met de gevraagde kwalificaties.

Omdat de kranten er al vol mee staan wil ik in deze column een ander aspect benoemen. Hoe kunnen ondernemers ondanks deze 'belemmering' toch groeien?

Enerzijds gebeurt dit door automatisering en digitalisering. Productieprocessen worden efficiënter ingericht en handelingen worden geautomatiseerd. Dit gaat vaak gepaard met hoge investeringen en uiteindelijk lagere personeelskosten.

Een andere mogelijkheid is het 'kopen' van capaciteit. In plaats autonome groei kan gekozen worden voor groei door overnames. Dit kan grote voordelen opleveren voor de bestaande onderneming door nieuwe producten, markten en klantgroepen toe te voegen. Maar ook beschikbaarheid van capaciteit. Denk aan een aannemer die een timmerfabriek koopt of een installatiebedrijf. Steeds vaker gaan overnames om capaciteit. Op dat moment weet je zeker dat je toeleverancier in staat is om te leveren. Commercieel is dat interessant omdat het de levertijd beperkt voor je klanten, zodat de omzet verder kan groeien.

Het hoeven niet altijd 'handjes' te zijn, maar ook de beschikbaarheid van de nieuwste technologie. Denk aan duurzame technologieën of automatseringstoepassingen die dan gezamenlijk doorontwikkeld kunnen worden. Door zelf deze capaciteit en technologieën in huis te halen kan een concurrentievoordeel worden behaald en groei worden gerealiseerd.

Belangrijk bij iedere overname is de selectie van de juiste koop-kandidaat. Waar moet deze precies aan voldoen? Vaak ligt het voor de hand om eerste te kijken naar bestaande leveranciers. Je kent elkaar al en weet wat je voor elkaar kunt betekenen. Staan zij ervoor open om serieus met elkaar in gesprek te gaan? Daarna kunnen de synergiën worden verkend en kan een transactiestructuur worden uitgewerkt.

Wordt u ook geremd in uw groei en wilt u overnamemogelijkheden verkennen? Wij ondersteunen u graag bij het realiseren van uw groeistrategie!