Afbeelding
Foto: www.fotograaff.nl

Energieke Regio helpt ondernemers

te verdienen aan duurzaamheid

Mogen wij u helpen te verdienen aan duurzaamheid? Dat is het motto waarmee Energieke Regio alweer ruim vijf jaar aan de weg timmert. Krijn Ratsma van Energieke Regio loopt de onderdelen van het motto langs: "Mogen: van ons hoeft u niets. Helpen: wij komen niets verkopen. Verdienen: dat hoef ik ondernemers niet uit te leggen. Duurzaamheid: energie opwekken, energie besparen, isolatie, comfortverbetering."

Energieke Regio is een Flakkees exportproduct in Nederland. De eerste Energieke Regio was Goeree-Overflakkee. Nu zijn er vijfentwintig, verspreid over het land. Ratsma: "Er zijn in totaal honderdvijftig mensen bij Energieke Regio betrokken. We werken samen met tachtig gemeenten en (binnenkort) met alle Rabobanken in het land, hoewel klanten van andere banken uiteraard ook welkom zijn om advies te krijgen over het verduurzamen van hun zakelijke of maatschappelijke vastgoed."

Het idee voor Energieke Regio ontstond na een bezoek van hoge ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan Goeree-Overflakkee. Ze zagen en hoorden de duurzame ambities en plannen op het eiland – Greenpoint, windenergie, zonnepark, getijdencentrale – en trokken aan het eind van de dag nog wat tijd uit om het energieneutrale bedrijfspand van architect Ratsma en Fit & Fysio Dirksland te bekijken. "Ik dacht aan een halfuurtje, maar ze bleven anderhalf uur. Toen kwam de vraag of er een project te bedenken was om méér zakelijk vastgoed duurzaam te maken."

Lokale partijen

Dat project was dus zeker te bedenken. Energieke Regio is het resultaat. Krijn Ratsma verklaart het succes – eerst op Goeree-Overflakkee en daarna, zoals de bedoeling was van het ministerie, in de rest van Nederland – als volgt: "Vanaf het begin was er een positieve sfeer en waren lokale partijen betrokken: de gemeente, de Rabobank, installateurs, ondernemers die laten zien dat ze bezig zijn met duurzaamheid. Wat wij doen is veel meer dan een één-op-één adviestraject. Bovendien is Energieke Regio onafhankelijk. Dat is heel belangrijk. Het gaat om het belang van de ondernemer, en die is gebaat bij een onafhankelijk advies."

Bij de start op Goeree-Overflakkee, in 2013, deden er zestien bedrijven mee. Een goede score in een tijd dat de economische crisis nog heerste, het thema duurzaamheid nog niet zo prominent op de agenda stond en ondernemers het meestal, zoals altijd, druk, druk, druk hadden. Nu, vijf jaar later, is het aantal eilandelijke deelnemers opgelopen tot 55. Grote bedrijven als Tieleman Keukens en CuraMare, maar ook een interieurwinkel als Home Made By Van Rossum (voorheen DecoHome). De variatie, ook in branches, is groot.

Ondernemers die een advies willen van Energieke Regio, krijgen eerst een soort intakegesprek. "Om een beeld te krijgen van de huidige situatie, wat er op de ondernemer afkomt, waar de kansen liggen en uiteindelijk wat de ambitie is. De ambitie kan variëren van voldoen aan de wet- en regelgeving tot de wens om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid", aldus Ratsma.

Businesscase

"Daarna bepalen we welke financiële investering nodig is, wat de subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen zijn en wat de te verwachten periode is om de investering terug te verdienen. Dan heb je een businesscase. Energieke Regio kan de geadviseerde maatregelen bij lokale installateurs voor de ondernemer aanbesteden, maar de ondernemer kan dat ook zelf of door zijn eigen installateur laten doen. Er zijn ook nog tussenvormen. Voor Energieke Regio maakt het niet uit: wij zijn dienstbaar aan de ondernemer."

Energieke Regio denkt meer bedrijven op Goeree-Overflakkee te kunnen interesseren. "Er valt geld te verdienen voor ondernemers", verklaart Krijn Ratsma die verwachting. "Je hebt op bijvoorbeeld zonnepanelen een rendement van rond de 10 procent terwijl de kosten van de financiering 2 procent bedragen. Je hoeft er geen eigen geld in te investeren. Ten tweede: er liggen subsidies klaar. Profiteer daarvan! Ten derde heb je als grotere ondernemer te maken met de wettelijke eisen: je bent verplicht alle duurzaamheidsmaatregelen te treffen, die je binnen vijf jaar weer terugverdient. Ten vierde gaan de banken duurzaamheidseisen stellen bij het verstrekken van zakelijke leningen. Wil je gefinancierd blijven, dan zul je daaraan moeten voldoen. Ten vijfde: je krijg als ondernemer onafhankelijke hulp van Energieke Regio. Ten zesde: je doet iets goeds voor de planeet. Redenen genoeg om in actie te komen."

Geïnteresseerde ondernemers of eigenaren van maatschappelijk vastgoed kunnen contact zoeken met Stefan Nipius van Energie Regio. Zijn e-mailadres is snipius@energiekeregio.nl.

<foto's>

Het bestuur van Stichting Energieke Regio met tweede van links Krijn Ratsma (foto Arjo van der Graaff).

Zonnepanelen op het dak van 'Webego', aangebracht na een advies van Energieke Regio (foto Pieter Kamp).

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Arjo van der Graaff en Pieter Kamp

Afbeelding