Afbeelding
Foto: Edwin Wendt

Elke dag in touw voor het welbevinden

Elke dag is in Nieuw Rijsenburgh, de woonzorglocatie van CuraMare in Sommelsdijk, een groep mensen aan het werk die geen zelfstandige zorgtaken heeft. Toch zijn ze heel belangrijk voor de bewoners en voor de organisatie. "De een werkt op een woongroep, een ander in de winkel of de kapsalon of bij de facilitaire dienst. Allemaal hebben ze een op hen persoonlijk aangepast takenpakket."

Nieuw-Rijsenburgh neemt de arbeidspositie van deze groep uit het laagste niveau van het praktijkonderwijs en met grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, zeer serieus. Zozeer dat 'jobcoach' Nettie Jumelet zich al acht jaar fulltime bezighoudt met de begeleiding van deze mensen, die samen tien fte bezetten. "CuraMare heeft deze mensen boven de sterkte op de begroting staan: de gemeentelijke voorwaarden bepalen dat de vergoeding voor de begeleiding door de jobcoach na twee jaar stopt. Het idee daarachter is dat de mensen in die twee jaar zoveel hebben geleerd dat ze zelfstandig verder kunnen. Maar voor een heel grote groep geldt dat ze altijd begeleiding nodig zullen hebben."

Nettie Jumelet kon acht jaar geleden van start als jobcoach doordat toenmalig locatiedirecteur van De Goede Ree in Sommelsdijk Gerda Pulleman zich sterk maakte voor een structurele aanpak van de groep die tussen wal en schip dreigde te vallen. Dat Nettie en Gerda konden pionieren met deze inzet van de 'beperkt inzetbaren', is voor een belangrijk deel te danken aan de medewerking van het Ridderkerkse reïntegratiebureau Talenta. Zeker in de opstartfase hebben Jumelet en Pulleman veel van hen geleerd. Anno nu staat er een geoliede organisatie die werkt met praktijkgerichte mensen, korte lijnen en weinig administratieve rompslomp.

Tot op de dag van vandaag moeten gemeenten, het UWV en onderwijsinstellingen worden overtuigd van nut en noodzaak van deze als 'woonhulp' ingezette medewerkers. Nuttig voor de locatie, voor de bewoners en voor de betrokkene zelf. Jumelet: "Niet zelden gaat het om mensen die toch wel aanvoelen dat ze 'anders' zijn. Maar hier 'zijn ze iemand'. Er wordt niet alleen goedemorgen tegen ze gezegd, maar goedemorgen met hun naam erbij. Met de bewoners en met het reguliere personeel hebben ze dan ook goed contact en een echte 'klik'."

Echt arbeidsethos

Zorgen dat die klik er blijft, is de doorlopende taak van jobcoach Nettie Jumelet. "Het welbevinden van deze groep staat voorop. Voor iedereen zoeken we de plek in de organisatie waar hij of zij tot bloei komt. Dat is soms even zoeken. Op sommige dagen kabbelt het, maar soms slaat ineens de vlam in de pan. Dan moet ik er zijn." De jobcoach benadrukt dat de taken van deze groep niet te vergelijken zijn met de dagbesteding uit de vroegere sociale werkplaats. "Van de mensen wordt een echt arbeidsethos gevraagd. Er worden productieafspraken gemaakt die moeten worden nagekomen. Dat gaat overigens prima, al moet je blíjven uitleggen."

De jobcoach is vooralsnog alleen actief voor moeilijk bemiddelbaren in Nieuw Rijsenburgh. Dat zou ook in andere vestigingen kunnen, maar het aanbod is nog niet groot. "Terwijl wij er vrij zeker van zijn dat deze mensen er wel zijn. Te weinig is bekend dat we dit doen." Ondertussen steekt CuraMare de nek uit door geld uit te trekken voor een groep mensen die – als de regels strikt worden nageleefd – na twee jaar begeleiding weer op straat zou worden gezet. "Dat doen we niet omdat we weten dat sommigen hun plafond hebben bereikt maar écht niet in aanmerking komen voor een reguliere baan."

Tekst en fotografie: Edwin Wendt