Anders dan een paar jaar geleden liggen de banen tegenwoordig voor het oprapen. Maar waar vind je als ondernemer nu de juiste mensen om je vacatures mee te vullen? Piet van den Doel, mede- eigenaar van DS People, een uitzendbureau, detacheringsbedrijf en payroll service is bekend met de problematiek. "De krapte op de arbeidsmarkt is een groot probleem. De markt staat erg onder druk als het gaat om het invullen van vacatures voor technische beroepen met gekwalificeerde mensen.

Zelfs grote bedrijven met een goede naam en reputatie, waar altijd iedereen graag wilde werken, hebben er moeite mee om mensen te vinden en bellen ons op voor hulp. Gelukkig denken wij niet in problemen, maar in oplossingen. Ik zie volop mogelijkheden, met name in het buitenland."

DS People, gevestigd aan de Nijverheidsweg in Stellendam, is vooral actief in de scheepsbouw, de industrie, weg- en waterbouw en de agrarische sector. In Nederland was het jarenlang de trend om door te leren in plaats van een praktische beroepsopleiding te volgen. Lassers, pijpfitters, loodgieters en timmerlui bijvoorbeeld, zijn daarom nu nauwelijks te vinden. Van den Doel vervolgt: "Als ik opper, dat er in het buitenland, Polen, Roemenië of Bulgarije bijvoorbeeld, volop arbeidskrachten te vinden zijn, zijn ondernemers in eerste instantie vaak sceptisch. Hun reactie blijkt vaak gebaseerd op vooroordelen: dat de taalbarrière een probleem zou zijn, buitenlandse werknemers een lager niveau zouden hebben, of er de kantjes vanaf zouden lopen."

"Onzin", vindt Piet. "Zeker in de techniek zijn overal in de wereld opdrachten en tekeningen in het Engels. Dat is helemaal geen issue. Natuurlijk zijn er altijd mensen, die er de kantjes vanaf lopen, waar ze ook vandaan komen, maar als je de moeite neemt om naar een ander land te gaan en alles achter je te laten, dan wil je meestal wel hoor, is mijn ervaring. Het is bovendien ons werk als uitzendbureau het kaf van het koren te scheiden. Als er langer over gesproken wordt, zijn bedrijven meestal toch bereid het te proberen. De praktijk laat zien, dat onze klanten heel erg tevreden zijn. Onze buitenlandse werknemers worden regelmatig na verloop van tijd vaste contracten aangeboden. Ook ondernemers met seizoenswerk doen vaak al jaren achtereen een beroep op ons."

RegelsOok het vooroordeel dat buitenlandse krachten veel goedkoper zijn, kan naar het land der fabelen. Buitenlandse werknemers werken volgens de Nederlandse wet- en regelgeving en volgens de CAO van de inlener. Piet van den Doel gaat verder: "Hoe vaak lees je niet in de branche over malafide uitzendbureaus en frauduleuze praktijken met buitenlandse werknemers? Dat blijft dan hangen, heel vervelend. Het is dan ook een hardnekkig vooroordeel, dat wij steeds moeten ontkrachten. Ons bedrijf DS People is NEN-4400-1 gecertifieerd en is aangesloten bij de NBBU en krijgt dus regelmatig controles. Onze klanten hebben dus de zekerheid, dat wij volgens de regels werken en die zijn streng, hoor! Bij het inlenen van buitenlandse arbeidskrachten hoort nu eenmaal een papierwinkel, maar daar hoeven onze klanten zich geen zorgen over te maken, dat regelen wij. Werknemers uit het buitenland die hier komen werken, nemen wij bij de hand. Wij zijn arbeidsmakelaar. Werknemers zijn ons kapitaal en daar zijn we zuinig op. Wij regelen vervoer, huisvesting, verzekeringen, de juiste papieren en mocht er onverhoopt medische hulp nodig zijn, gaan wij met ze mee naar de dokter of het ziekenhuis. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar."

Relatie
DS People levert maatwerk. De juiste mensen op de juiste plek is het uitgangspunt. Een goede relatie met de ondernemers en met de arbeidskrachten is daarbij van groot belang. Respect en vertrouwen zijn daarbij de kernwoorden. Ondernemers willen tegenwoordig snel kunnen inspelen op het werkaanbod. De oplossing is dan om bij arbeid gebruik te maken van een vaste kern en een flexibele schil. Werken met een betrouwbaar uitzend- en detacheringsbureau is dan een uitstekende oplossing. DS People is altijd op zoek naar mensen. Dus wie een baan zoekt of werknemers voor een vacature, of hulp nodig heeft bij payroll services, mag altijd bellen: 0187-745111. Contact opnemen kan ook via www.dspeople.nl.

Tekst: Pauline Hof

Fotografie: Wim van Vossen