Renate van der Velden van CuraMare.
Renate van der Velden van CuraMare. Foto: Edwin Wendt

Sneller op je werk dan je denkt!

Solliciteren op die ene leuke baan blijft spannend, maar dat geldt ook omgekeerd als werkgever die op zoek is naar de juiste match. In een wereld waarin ervaren en gedreven krachten schaars worden, is het zaak niet alleen die alleskunner te vinden, maar juist diegene die zich wil inspannen om via (interne) opleiding die alleskunner te worden.

'Bij CuraMare geef jij mensen de aandacht die ze nodig hebben', is een van de teksten waarmee zorgverlener CuraMare sinds begin september campagne voert. 'Bij CuraMare ben je sneller op je werk dan je denkt', is een andere. De teksten staan op billboards, in bushokjes en op spandoeken. Op Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.

"Waar ze moesten komen, wist ik vrij precies", zegt Renate van der Velden. De 38-jarige Manager Ontwikkeling & Personeel weet als geen ander dat een leuke baan niet altijd letterlijk aan het eind van de straat is te vinden. Ze woont in Spijkenisse en forenst sinds 2016 tussen haar woonplaats en het CuraMare-kantoor in Dirksland. "Op die woon-werkroute kon ik precies aanwijzen: dáár moeten die borden komen." Er wordt niet alleen op Goeree-Overflakkee naar nieuw personeel gezocht. "In Rotterdam zoeken we niet, daar vinden mensen dichter bij huis voldoende vacatures in de zorg. Op de eilanden is dat in mindere mate het geval."

Ontwikkeling

De campagnetekst 'Bij CuraMare ben je nooit uitgeleerd' sluit aan op Van der Veldens eigen functie Manager Ontwikkeling & Personeel. Waar bij andere organisaties Personeel & Organisatie op het visitekaartje staat, focust CuraMare juist ook op de ontwikkeling van (nieuw) personeel. Van oudsher werkt CuraMare bijvoorbeeld samen met scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis. De school leidt op voor banen in zorg en welzijn én sluit qua christelijke identiteit goed aan bij CuraMare. "We hebben vaak stagiairs van diverse niveaus van 'de PM'", zegt Renate van der Velden.

"Met de collega-instellingen hebben we afgesproken dat we elkaar niet beconcurreren op primaire arbeidsvoorwaarden, zoals salaris. Iemands keuze voor ons moet gebaseerd zijn op onze werkwijze. Echte aandacht voor de mensen en compassie. Als dat je aanspreekt, ben je hier op je plek. Daarnaast bieden we mensen die hier werken de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen. De organisatie zelf blijft zoeken naar mogelijkheden het werk te verlichten en voor de medewerkers makkelijker te maken. Dat blijft een zoektocht."

Gemeenschapszin

De keuze om op Goeree-Overflakkee in de zorg te willen werken, kan naast de nabijheid ook te maken hebben met de nog altijd sterk aanwezige gemeenschapszin. We zien dat – ondanks de huidige ontwikkelingen in zorgland – het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, onderdeel van CuraMare, een brede instelling met veel specialisaties en kennis van complexe operaties blijft. Qua zorg wordt hier een breed palet aangeboden. Hoe het ziekenhuis daarin slaagt? "Daar kan het toerisme bij meespelen, net als de geografische ligging." Voor een groot deel van het eiland is het tot acute en planbare zorg beperkte Spijkenisse Medisch Centrum het dichtstbij. Zeker aan de oostkant van het eiland is Rotterdam het logische alternatief. En naar het zuiden? "Dan is het toch een heel eind rijden naar Goes."

De gemeenschapszin van Goeree-Overflakkee wordt zichtbaar in de vele vrijwilligers die zich voor CuraMare inzetten. "Maar de zorgtaken worden bij ons alleen door gediplomeerde krachten gedaan, hoor. Vrijwilligers zijn er voor de extra zorg, net dat beetje extra aandacht geven aan de mensen: even naar buiten, even een praatje met ze maken. Bij die vrijwilligers zitten zeker mensen die zich verder kunnen en willen ontwikkelen. Die kunnen dan doorschuiven naar de betaalde banen met extra zorgtaken."

Tekst en fotografie: Edwin Wendt