Jan de Jong, GO-College
Jan de Jong, GO-College Foto:

Gat dichten tussen onderwijs

en arbeidsmarkt is begonnen

GO-College is een mbo-school voor studenten die voor zichzelf een toekomst zien in de installatietechniek, werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Jan de Jong, die al decennia actief was als docent op technische opleidingsinstituten, richtte de private school in 2012 op om het gat te dichten tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Dat was hard nodig, legt hij uit. "Er is al jaren een mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en dat terwijl het personeel van mkb-bedrijven voor 60 procent een mbo-achtergrond heeft. De aansluiting is niet goed, terwijl het o zo belangrijk is dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar goed begrijpen en in elkaar investeren. Er zou een meer zakelijke inslag moeten komen in het onderwijs. Dan gaat het rendement omhoog en krijgen bedrijven het personeel waar ze behoefte aan hebben."

De Jong zet zijn betoog kracht bij door een tekening te maken: twee dubbele stukken spoorrails die naast elkaar eindigen. "Het onderwijs denkt en handelt ambtelijk en risicomijdend, het bedrijfsleven als een ondernemer die geld wil verdienen en elke dag snel moet schakelen. Onderwijs en bedrijfsleven, ze praten langs elkaar heen, ze gebruiken verschillende talen. Stap één is om elkaar te begrijpen, om die talen bij elkaar te brengen. En dat heb ik gedaan met GO-College."

Hoe doe je dat? "Door te handelen vanuit eigen visie en kracht. Eerst zijn de opleidingstrajecten op het gewenste niveau gebracht. Ook zijn de vakanties afgeschaft. Bedrijven gaan immers ook niet acht weken dicht in de zomer. Wij willen weten hoe het bedrijfsproces in elkaar zit en ons onderwijsproces daarop afstemmen. Wij staan meer aan de bedrijvenkant dan aan de onderwijskant, terwijl op de reguliere scholen het onderwijsproces leidend is, en niet het bedrijfsproces", aldus De Jong.

Meer concreet? "Het is van belang om eerst te luisteren naar de ondernemer. Luisteren naar wat hij nodig heeft en kijken hoe we het onderwijsproces kunnen laten aansluiten op het bedrijfsproces, binnen de kaders van de wet. Ik ga dus op bezoek bij bedrijven. Of dat wordt gewaardeerd? Ja, dat wordt zéér gewaardeerd: eindelijk iemand uit het onderwijs die luistert. Omgekeerd luisteren bedrijven ook beter naar het onderwijs, heb ik gemerkt."

Optimum

Twee stukken spoorrails naadloos op elkaar aan laten sluiten, daar gaat het om. Er zijn stappen gezet, maar het kan nog beter. Jan de Jong is de eerste die dat toegeeft. "We moeten nog beter luisteren. En het op elkaar afstemmen van praktijk en theorie is nog niet optimaal. Dat kan beter. We zoeken naar het optimum."

De directeur van GO-College hoopt dat ook andere scholen het gat naar het bedrijfsleven kunnen dichten. En dat de drie o's – overheid, ondernemers, onderwijs – samen verder komen dan met elkaar om de tafel zitten. "Laten we als vehikel daarvoor een subsidieaanvraag doen om een Regionaal Investeringsfonds op te zetten. Er ligt veel geld klaar om onderwijs en arbeidsmarkt meer op één lijn te krijgen…"

GO-College, dat is gevestigd in Oude-Tonge, heeft momenteel 26 leerlingen. Ze krijgen acht tot twaalf uur les per week en zijn verder aan het werk bij bedrijven in de regio.

Tekst: Kees van Rixoort

Foto: GO-College

Twee sporen die niet op elkaar aansluiten.