Afbeelding
Foto: Mirjam Terhoeve

Buutenplaets opmaat voor recreatieve ontwikkeling Sluishaven

Het is nog geen jaar geleden, dat natuurspeeltuin Buutenplaets werd geopend, maar sindsdien hebben de recreatieve ontwikkelingen aan de Mariadijk nabij Ooltgensplaat een vlucht genomen. Met daarbij de komst van een trailerhelling, steigers, een aanlegplaats voor de rondvaartboot van Waterpoort en een mooi gelegen paviljoen voor een hapje en een drankje, biedt de locatie mogelijkheden tot verdere uitbreiding van de recreatieve activiteiten. "Een unieke kans op een unieke plaats", meent ook Wim Noordzij, voorzitter van de Stichting Buutenplaets.

Aan het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting zal het niet liggen. Zij hebben zich de afgelopen anderhalf jaar enorm ingespannen om de locatie nieuw leven in te blazen. "En nog steeds worden er leuke nieuwe plannen gesmeed", zegt Wim. "Het biedt ook kansen voor ondernemers en overheden om te investeren in dit gebied en dit zodanig te ontwikkelen, dat het een volwaardige 'dagbestemming' wordt waar men meerdere uren kan doorbrengen. Daartoe willen we in samenwerking met Jeroen de Boed, van Outdoor Westvoorne, allerlei evenementen gaan organiseren voor kinderen, maar ook voor volwassenen in de vorm van bootcamps, boogschieten enzovoort, waardoor het tevens een leuke bestemming wordt voor bijvoorbeeld teamuitjes. Ook natuureducatie staat op ons lijstje en in combinatie met de speeltuin biedt dat dan weer een mooie bestemming voor schoolreisjes."

Weeghuisje

Door middel van schenkingen en steun van bedrijven op het gebied van weg- en waterbouw in de vorm van materiaal en mankracht is de natuurspeeltuin gerealiseerd en een enorm succes gebleken. "We gingen bijna ten onder aan dat succes", lacht Wim, "zo druk is het bezocht, maar we willen verder doorpakken. We hebben al een zogenaamde 'buutenpreater' kunnen binnenhalen, een bijzonder gemetseld gebouwtje, waarin je gezellig kan gaan zitten voor een praatje. Verder denken we aan de aanleg van een strandje en ook het bestaande oude weeghuisje wordt opgeknapt en uitgebreid. Medebestuurder Kees van Wuijkhuijzen heeft hiervoor een mooi ontwerp gemaakt. We willen hiervan een uitgiftepunt voor kleine versnaperingen e.d. te maken en tevens een ruimte te hebben voor de vrijwilligers, beheerder en gereedschap."

Speelschip

Een ander plan is het speelschip. "Op dit moment ligt er in Rotterdam een speelschip nabij de s.s. Rotterdam en dit moest weg in verband met daar geplande woningbouw", gaat Wim verder. "We hebben het koopcontract getekend maar worstelen nog wel even met het 'kranen' op Goeree-Overflakkee. Door dit speelschip, dat al voldoet aan alle veiligheidseisen, naar de speeltuin Buutenplaets te halen is Goeree-Overflakkee weer een attractie rijker. In eerste instantie kan deze gebruikt worden om op te klimmen, of dienen als een soort podium voor muziek e.d. Op termijn is het mogelijk om in een deel van het schip een zogenaamde 'escape room' te maken of een informatiecentrum over water, wind en zon en de duurzaamheidsplannen van de gemeente."

Toeristisch pareltje
Zoals bij alle plannen, die er gesmeed worden, geldt ook hier dat men afhankelijk is van mankracht, in de vorm van vrijwilligers, geld en medewerking van de overheden. "De speeltuin willen we gratis toegankelijk houden, maar voor de overige activiteiten willen we een bijdrage vragen", laat Wim weten. "Maar dat is niet genoeg. Naast de subsidie moet er ook nog een bijdrage komen vanuit het bedrijfsleven en ook via crowdfunding. Er is met het waterschap Hollandse Delta gesproken over de noodzakelijke vergunningen. Om het 100 procent te kunnen verwezenlijken zoeken we echter nog partners, donaties en bijdragen in natura. Het is ook mogelijk om onderdelen in de speeltuin te adopteren. En ons principe is daarbij: voor wat, hoort wat. Graag doen wij dan, in overleg, iets terug voor bedrijven, die ons financieel willen steunen. Ook vanuit de overheden, met name de gemeente, zou het leuk zijn, als ze met ons mee willen blijven denken. Als we bijvoorbeeld kijken hoeveel geld in de Haringvliet-ontwikkeling wordt gestoken vanuit het Droomfonds, staat dat in schril contrast met de fondsen die beschikbaar zijn voor het Volkerak-Zoommeer. Naast subsidies helpt het om een tegemoetkoming in de legeskosten te krijgen. Nu vloeit veel subsidie weer terug naar de gemeente of het waterschap. Alle beetjes helpen en bovendien vaart de gemeente er wel bij, als er een leuke toeristische trekpleister bij komt op een locatie die eigenlijk al min of meer was opgegeven. Samen kunnen we er wat moois van maken. Een Droomfonds voor het Volkerak-Zoommeer zou zeker op zijn plaats zijn en dan kan de Galathese haven uitgroeien tot een van de toeristische pareltjes van het eiland."

Kader: Contact

Personen en bedrijven, die een steentje willen bijdragen aan de Buutenplaets in de vorm van vrijwilligerswerk, financiƫn of materiaal kunnen contact opnemen met Wim Noordzij, telefoon 06 53142432. Verder is er veel informatie te vinden op www.buutenplaets.nl of op de gelijknamige facebookpagina.

Afbeelding
Afbeelding