Casper Bleijenberg
Casper Bleijenberg Foto:

'Het watersportparadijs is bijna compleet'

"Het bijzondere van Goeree-Overflakkee is de combinatie van de Noordzee en het Grevelingenmeer. Op een klein oppervlakte zijn er goede golven om te golfsurfen, vlak water om te suppen en kunnen zowel beginnende als gevorderde wind- en kitesurfers aan hun trekken komen. Dat maakt de Brouwersdam uniek in de wereld en is de motor voor het toerisme op Goeree-Overflakkee, stelt Casper Bleijenberg.

De surfer met een volgepakte auto die in zijn eentje het water gaat op verlaten plekken, wordt een zeldzaamheid. De hedendaagse surfer rijdt naar een plek waar volop voorzieningen zijn, zoals verkleedruimtes, douches. Waar een surfuitrusting kan worden gehuurd die perfect past bij de omstandigheden die dag en waar na afloop een hapje kan worden gegeten. Bleijenberg: "Vroeger vertrok pa in zijn eentje om te gaan surfen, tegenwoordig kan het hele gezin mee. Een surfcentrum is vergelijkbaar met een sportschool, je rijdt er naartoe, maakt een praatje, gaat het water op om te sporten en na afloop een drankje aan de bar."

Bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam is er een groep jonge surfers die iedere zaterdagmorgen les krijgen. Zoals andere naar voetbal gaan, gaan zij naar surfen. En net als bij voetbal hebben ze regelmatig een wedstrijd. Wat is de beste watersport voor ondernemers om het hoofd leeg te maken? Bleijenberg: "Je moet een sport kiezen die bij je past. De een geniet als hij op zijn surfplank met zestig kilometer per uur over het water scheert, de ander als hij rustig vaart met een supboard. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, het water opgaan zorgt sowieso voor ontspanning."

De Grevelingen is een perfecte locatie om te zeilen. Er is geen scheepvaart, geen golfslag, geen stroming en er zijn leuke plekjes om te recreëren. Het enige nadeel zijn de ondieptes, schippers die niet goed opletten vast kunnen lopen. De zeilsport vergrijst best wel, aldus Bleijenberg. Dat heeft te maken met de hoge aanschafprijs van een zeilboot en de vaste kosten, zoals het onderhoud en de ligplaats. Veel jeugd die start met zeilen stopt als ze pakweg 16 jaar oud zijn, maar een grote groep pakt de draad weer op als ze halverwege de dertig zijn.

De laatste trend op het gebied van watersport is foilboarding. Daarbij zit er een draagvleugel onder het board. Als er vaart wordt gemaakt komt het board omhoog en 'zweeft' op de draagvleugel boven het water. Deze nieuwe techniek is behoorlijk pittig om te leren en daarom alleen geschikt voor gevorderde wind- en kitesurfers. Het grote voordeel is dat er met weinig wind toch flinke snelheden kunnen worden gemaakt. Normaal gesproken is er minimaal windkracht 4 nodig om het water op te gaan, met een foilboard kan dat al vanaf windkracht 2.

Bleijenberg benadrukt dat Goeree-Overflakkee het goed voor elkaar heeft op het gebied van watersport. "De zee, de Grevelingen en alle voorzieningen. Jullie kunnen oprecht trots zijn. Het enige wat nog mist is een waterskibaan." Dat is een soort sleeplift, maar dan boven het water, waardoor wakeboarders en waterskiërs hun sport kunnen beoefenen zonder speedboot. "Er zijn vergaande plannen voor een waterskibaan in de Grevelingen. Als die plannen doorgaan is het watersportparadijs compleet!"

Kader: Trends

'50
Golfsurfen wordt razend populair, er ontstaat een echte surfcultuur, denk bijvoorbeeld aan de Beachboys.

'60
Skateboarden wordt in no-time de populairste boardsport.

'70
Windsurfen komt op en wordt extreem populair. Tijdens de hoogtijdagen begin jaren '80 surfte er in Nederland maar liefst 3 miljoen mensen. Dat betekent dat één op de vijf Nederlanders regelmatig het water op ging.

'80
Snowboarden komt op, in het begin vooral als alternatief om in de winter op een board te kunnen staan. Later wordt het een op zichzelf staande sport.

'90
Wakeboarden komt overwaaien uit de Verenigde Staten.

'00
Kitesurfen wordt in korte tijd ontzetten populair. Als het waait zijn er op de stranden talloze kitesurfers te zien.

Nu
Foilboarding maakt het mogelijk om bij hele lage windsnelheden te gaan wind- of kitesurfen.

Kader: Casper Bleijenberg (portretfoto toevoegen)
Al sinds 1985 is Casper Bleijenberg werkzaam bij Brunotti Boards, het merk verkoopt alle producten die nodig zijn voor kitesurfen, Suppen en alle andere watersporten. Als manager van Brunotti is Casper iedere werkdag bezig met watersport, maar ook in zijn vrije tijd gaat hij graag het water op. Hij heeft vrijwel alle watersporten zelf gedaan. Vandaag de dag gaat hij graag het water op met zijn zeilboot, die ligt in de haven bij Port Zelande.

Afbeelding
Afbeelding