Afbeelding
Foto:

'De recreatievisie is goed, nu de strategie nog'

Een groene/blauwe oase in de zuidwestelijke delta. Zo hoopt Goeree-Overflakkee zich te onderscheiden als toeristisch-recreatieve trekpleister. Het is vastgelegd in de recreatievisie voor het eiland, die vorig jaar is vastgesteld door de gemeenteraad. De visie is goed, stelt Kees Tanis, voorzitter van de FOGO-werkgroep recreatie. Maar er is meer nodig: een strategie om de visie in de praktijk te brengen.

"Vanaf begin vorig jaar is er hard gewerkt aan de recreatievisie. Daarbij zijn we samen opgetrokken met de gemeente. Zo kwam er een stuk tot stand van de ondernemers en de gemeente. Het draagvlak is breed; er waren veel stakeholders bij betrokken. Al met al een uniek en pittig traject. De gemeente wilde het graag vóór de zomer klaar hebben, maar uiteindelijk is het in september vastgesteld", aldus Tanis, die vanuit de VEERO dagelijks bestuurder is van de FOGO en zich in het dagelijks leven bezighoudt met verhuur en beheer op het Noordzeepark.

Uitdragen

In de recreatievisie staat waar Goeree-Overflakkee naartoe zou moeten gaan op toeristisch-recreatief gebied. "We hebben een stip op de horizon gezet en gekeken hoe we onze unieke plaats kunnen innemen in de zuidwestelijke delta. We mogen die positie, met al die natuurlijke waardes, best wat nadrukkelijker in de markt zetten", aldus Kees Tanis, die daaraan toevoegt dat dit laatste niet alleen iets is van de gemeente en de ondernemers, maar ook van de bewoners. "We moeten ons product met z'n alleen uitdragen. Dat doen we nog te weinig. Te vaak moet je uitleggen waar Goeree-Overflakkee ligt."

Volgens Kees Tanis, die al heel wat jaren meeloopt in de toeristisch-recreatieve branche, is er al vele jaren behoefte aan een recreatievisie. De gemeente was traditiegetrouw vooral bezig met de ruimtelijke ordening – passen recreatieve ontwikkelingen in het bestemmingsplan? – maar de ondernemers wilden ook aandacht voor de economische component. Ondernemers willen de toeristische strijd winnen tegen Voorne-Putten en Zeeland.

"Het was een strijd om dat belang op tafel te krijgen", blikt Tanis terug. "Maar het is mede door de inzet van de FOGO wel gelukt. Op het resultaat, de recreatievisie die er nu ligt, ben ik best trots. Er zijn veel kansen. Maar hoe nu verder? Het gaat niet vanzelf. Met masterplannen en toetsingscriteria kom je er niet, dat is echt te weinig en de verkeerde volgorde. We hebben een winnende strategie nodig. Hoe gaan we bijvoorbeeld naast de traditionele doelgroepen ook nieuwe, meer veeleisende toeristen en recreanten naar Goeree-Overflakkee trekken? Dat staat in de visie maar dat is een langtermijnproces, dat je in gang kan zetten met een goede strategie. Maar die is er nog niet. We zitten helaas een beetje op een dood punt."

Kracht tonen

De voorzitter van de werkgroep recreatie is er teleurgesteld over. Hij wil harder vooruit. Zijn eigen werkgroep mag meer kracht tonen. "Ik zeg tegen de ondernemers: recht je rug, breng je belangen naar voren en knok ervoor. De visie is goed, maar nu moeten we een goede strategie hebben om die visie tot uitvoer te brengen en specifieker te maken. Er is genoeg waarmee Goeree-Overflakkee zich kan onderscheiden als het om toerisme en recreatie gaat. Bovendien past dit goed bij de initiatieven als Smart Water, Paulina.nu en eilandmarketing. Er vallen veel synergiën en voordelen te halen."

Vergeet niet, is ook de boodschap van Kees Tanis, dat niet alleen de ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector gebaat zijn bij een goed doordachte impuls, maar ook bijvoorbeeld de middenstand en de horeca. "Inwoners moeten wij ook niet vergeten. Dankzij de recreatie genieten veel inwoners van een hoog voorzieningsniveau en een wel verdiende salaris."

<kader>

'Er is meer te halen'

Goeree-Overflakkee trekt veel toeristen en recreanten vanwege het nostalgische, herkenbare karakter. De ruimte is ook een belangrijk aspect. Op de stranden lig je niet hutjemutje en van een 'kermisattractie', zoals Renesse, is geen sprake. Bezoekers zoeken veelal een accommodatie en vermaken zichzelf, bijvoorbeeld door op de fiets of wandelend het eiland te verkennen. "Om nieuwe doelgroepen te trekken is het van belang om kleinschalige 'attracties' toe te voegen, punten waar je iets bijzonders kunt meemaken, ook in de polder", zegt Kees Tanis, voorzitter van de FOGO-werkgroep recreatie. "Meer doen dan een plek voor de caravan bieden en zoek het verder maar uit. Er is meer te halen."

Tekst en fotografie: Kees van Rixoort