Afbeelding
Foto: VLDW

Recreatie en watersport – is dat ook al juridisch?

Dit keer een column van de hand van een collega: mr. J.A.M. (Jos) de Kerf, ook advocaat bij VLDW Advocaten, onder meer gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht

Bij een thema als 'Reactie en Watersport' denkt u zeer waarschijnlijk aan mooie blauwe luchten, helder water en zeker niet aan lastige, laat staan juridische situaties. In dat geval moet ik u teleurstellen. Deze column gaat namelijk over situaties die u kunt tegenkomen als het tegenzit, maar ook hoe u die kunt (proberen te) voorkomen. Overigens lopen de meeste praktijkgevallen goed af en staat men er zelden bij stil dat het ook anders kon aflopen. Maar om pas iets te gaan ondernemen als het te laat is, dat is de put dempen als… Vandaar dat ik inzoom op twee situaties die zich bij recreatie en watersport kunnen voordoen.

Vaak zie je dat toeristen een contract moeten tekenen voordat zij iets kunnen huren. Of dat contract nog actueel is, wordt zelden gecheckt, óók door de ondernemer die het laat tekenen. Toch is het raadzaam om dat wel eens te (laten) doen. Want wat als dat verhuurde object een gebrek blijkt te hebben, waardoor schade ontstaat? Is dan de verhuurder of de huurder aansprakelijk?

Een algemene regel valt hier niet over te geven. Maar als u in het contract heeft opgenomen dat u dan niet aansprakelijk bent, dan staat u sterker dan wanneer dat niet geregeld is. Zo'n bepaling heet een exoneratieclausule. Weliswaar kun je daar niet alle aansprakelijkheid mee uitsluiten (bijvoorbeeld als u dat gebrek kent maar verzwijgt), maar in standaardsituaties kun je daar veel mee ondervangen.

Wat je met die exoneratieclausule niet kunt voorkomen, is aansprakelijkheid voor letselschade die personeel of vrijwilligers oplopen terwijl zij werkzaamheden voor u verrichten. Dat u voor uw personeel aansprakelijk bent, zal u niet verbazen. Dat is de zogenaamde werkgeversaansprakelijkheid. Die gaat vrij ver, al wil dat niet zeggen dat u altijd aansprakelijk bent. Men zal namelijk aan moeten tonen dat u uw zorgplicht niet bent nagekomen.

Maar stel dat u boten verhuurt, die op laat halen door een kennis en die valt aan boord, dan kunt u als 'werkgever' daar ook op aangesproken worden. Want waarom zou voor een onbetaalde vrijwilliger een andere zorgplicht moeten gelden dan voor een betaalde werknemer die hetzelfde werk doet, aldus recente jurisprudentie.

Kortom, het is van belang om na te gaan met welke aansprakelijkheden u geconfronteerd kunt worden en wat u daaraan kunt doen. Een ongeluk uitsluiten, dat kunnen wij uiteraard niet regelen voor u; maar de gevolgen daarvan zoveel mogelijk ondervangen, dat is een uitdaging die wij graag voor u aangaan.

Behouden vaart!