Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Internationaal interessant eiland

Interview met nieuwe wethouder

GO! sprak met de nieuwe wethouder voor recreatie en toerisme: Peter Feller (VVD). Hij vertelt over het toeristisch-recreatieve beleid van de gemeente, de kansen en bedreigingen en het toekomstperspectief van de 'Camargue van de Rijndelta'.

Wat is kort samengevat het beleid van de gemeente?

"Het beleid van onze gemeente op zowel recreatie als waterrecreatie ligt vast in de Toeristisch-Recreatieve Visie Goeree-Overflakkee 2025. De kern van de visie is dat we ons inzetten om een breder en hoogstaander toeristisch product neer te zetten waarbij we inspelen op de kernkwaliteiten die we als bestemming hebben. De ambitie is in de visie samengevat als: Goeree-Overflakkee is in 2025 een internationaal interessant eiland.

Vooral de avontuurlijke natuurbeleving van het Hollandse Delta-eiland trekt een Europees publiek. Brede stranden, grote zeearmen en spannende wetlands met een uniek wildlife (flamingo's, zeehonden, bijzondere trekvogels) zorgen ervoor dat Goeree-Overflakkee ook wel de 'Camargue van de Rijndelta' wordt genoemd.

Door meer toegevoegde waarde in omgevingskwaliteit, toeristische infra, verblijfsaccommodaties, beleving en zingeving, is de economische betekenis van toerisme op het eiland sinds 2015 verdubbeld. Zonder dat dit tot extra ruimteclaims voor recreatieve bebouwing heeft geleid. Dankzij een gepersonaliseerd netwerk kunnen creatieve burgers, ondernemende natuurorganisaties en gastvrije boeren en vissers verschillende maatwerkdiensten aan de gasten en eilanders leveren. Zo heeft het hele eiland profijt van de toeristisch-recreatieve sector."

Is Goeree-Overflakkee een recreatieregio, watersportregio die meetelt?

"Dat is Goeree-Overflakkee zeker! Ga maar na, met 2,5 miljoen overnachtingen zorgt onze gemeente binnen heel Zuid-Holland voor ruim 20 procent van de toeristische overnachtingen, en dat is inclusief Den Haag en Rotterdam. De watersport speelt daar een belangrijke rol in, omdat er veel wordt overnacht in jachthavens. Verder kent de gemeente vele grote jachthavens vanwege de goed bevaarbare wateren rond het eiland. En wat dacht je van de Brouwersdam als internationale hotspot voor diverse vormen van watersport."

Wat moet er nog beter?

"De kwaliteit van het totaal van onze voorzieningen, wat mij betreft. Er liggen nog volop kansen voor het verbeteren van verouderde jaarplaatsen, te weinig verschillende verblijfsopties (maar één echt hotel bijvoorbeeld), kwaliteit particulier verhuuraanbod, bereikbaarheid van het mooie landschap."

Wat zijn de kansen en bedreigingen?

"Kansen liggen vooral in verbeteren van de bestaande parken en voorzieningen. Dit kan door het aanboren van nieuwe doelgroepen, meer in te zetten op jaarrond verblijfsmogelijkheid en het verder versterken van natuur en landschap als kernkwaliteit. Bedreigingen liggen in de balans tussen openheid van het landschap en mogelijkheden voor verblijf/recreatie. Ook is de sociale balans belangrijk; het toerisme in de meest toeristische plaatsen als Ouddorp en Goedereede moet vooral iets bieden en niet zorgen voor een achteruitgang in leefbaarheid en identiteit."

Hoe ziet Goeree-Overflakkee er idealiter over tien jaar uit als het om recreatie en watersport gaat?

"We werken eraan om over tien jaar daadwerkelijk dat internationaal interessante eiland te zijn waar de recreatievisie over spreekt. Goed bereikbaar en kwalitatieve voorzieningen voor recreatie en watersport en dat alles in goede balans met een aantrekkelijke leefomgeving voor onze inwoners. De ambitie is groot en volop aanwezig om hiermee als nieuwe portefeuillehouder aan de slag te gaan."

Afbeelding
Afbeelding