Personeelsdag en de WKR: een feestje?

Houdt u als werkgever wel van een feestje met uw medewerkers? Maak dan optimaal gebruik van de werkkostenregeling (WKR) om zo uw personeel op een fiscaal vriendelijke manier te belonen voor hun inzet.

De hoofdregel is dat personeelsfeesten voor de werknemer kwalificeren als loon. Hierover moet dus loonheffing worden afgedragen. Een gedeelte kunt u wellicht belastingvrij vergoeden: 1,2% van de brutoloonsom kunt u gebruiken voor onbelaste vergoedingen. Dit heet de vrije ruimte. Voor alles wat hierboven wordt uitgekeerd, geldt een eindheffingstarief van 80% dat de werkgever moet afdragen. Een tarief dat het personeelsfeest toch behoorlijk minder feestelijk maakt.

Een afwijking van de hoofdregel geldt voor het personeelsfeest op de werkplek. Voor zo'n feest geldt een nihilwaardering en er hoeft geen loonheffing te worden afgedragen. Als u hierbij ook een maaltijd verzorgt, zoals een zomerbarbecue, dan moet u hiervoor een standaardbedrag van € 3,35 per maaltijd in aanmerking nemen als fiscaal loon. Vergeleken met de werkelijke waarde van de maaltijd is dit vaak heel schappelijk. Denk dus goed na over de locatie!

Als het feest niet op de werkplek plaatsvindt, gelden de werkelijke kosten als loon voor de werknemer. Dit geldt ook voor de waarde van de maaltijd. Wat resteert boven de vrije ruimte is belast met 80% eindheffing. Als de activiteiten echter een zakelijk karakter dragen, zoals een lezing of een leiderschapscursus, dan kunnen de kosten hiervan gericht worden vrijgesteld. Hierover hoeft dan geen loonheffing te worden afgedragen. Reis- en verblijfkosten die hiermee samenhangen kunnen dan ook onbelast worden verstrekt. Als er vermaak is voor uw werknemers, maar dit slechts van bijkomstige aard is, dan kunt u dit ook onbelast vergoeden. Als de activiteiten echter in overwegende mate consumptief zijn, dan vormen de kosten loon en moet er loonheffing worden afgedragen. Dit geldt ook voor de bijhorende kosten van consumpties en reiskosten.

Kortom, voorkom dat uw personeelsfeest onverwachts 80% duurder wordt. Dit kan met name door de keuze van de locatie en door te kiezen voor een (gedeeltelijk) zakelijke invulling. Fijn feestje gewenst!

Harold van den Berge, partner Visser & Visser Belastingadviseurs B.V.