Gezamenlijk investeren verhoogt de omzet

Goeree-Overflakkee telt een aantal bedrijfsinvesteringszones (BIZ). Een BIZ is een afgebakend gebied waar ondernemers met elkaar samenwerken. Met elkaar wordt geïnvesteerd in een aantrekkelijk en veilige bedrijfsomgeving. Deelnemende ondernemers - verenigd in een Stichting of Vereniging - betalen hiervoor een heffing aan de gemeente. De gemeente faciliteert de BIZ-organisatie door de BIZ-bijdragen te innen en daarna over te dragen aan de stichting of vereniging én controleert de gang van zaken.

Het idee voor BIZ is ontstaan in Canada en de Verenigde Staten (BID: Business Improvement District) als instrument van, vóór en door ondernemers.

Onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken in 2006 concludeerde dat een BIZ veel voordelen heeft of kan hebben. De structurele impuls die beoogt wordt met een BI-zone moet uiteindelijk uiteraard altijd leiden tot een verhoging van de omzetten.

Veel ondernemers die onderdeel uitmaken van een BIZ zijn uiteraard bereid om de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving te verbeteren, maar vaak wel onder de voorwaarde dat iedereen meebetaalt. Ze willen hun concurrentiepositie verbeteren en daarmee de omzet verhogen. De ondernemers en eigenaren, die wel profiteren maar niet mee willen betalen aan de algemene kosten worden 'freeriders' genoemd. Deze groep is vaak zo groot dat de welwillende ondernemers geen zin hebben om voor alle kosten op te draaien. Uiteindelijk leidt een initiatief dan tot niets.

Het gezamenlijk investeren leidt tot schaalvoordeel en kostenefficiëntie. Althans dat schaaleffect wordt beoogd. Net als bij fusies en overnames zijn schaalvoordelen vooraf lastig te kwantificeren.

De voornaamste redenen om een fusie te overwegen zijn nog altijd het verbeteren van schaalgrootte, het vergroten van het marktaandeel en synergievoordelen. Voor de hand liggend is dat bundeling van investeringen een positief effect heeft op de marktpositie en de kostenefficiëntie. In onze dagelijkse praktijk maken wij mee dat over het werkelijke effect valt te discussiëren.

De hamvraag is of een samengaan van activiteiten daadwerkelijk zal leiden tot een betere performance voor beide partijen. Wanneer de opvattingen te veel uiteenlopen zal een van de partijen het gevoel kunnen krijgen met een 'freerider' te maken te hebben. Een gedegen onderzoek voorafgaand aan een fusie of overname is dus altijd noodzakelijk. Wij hameren er vanaf deze plek vaker op, laat u goed adviseren door een ervaren deskundige. Dat voorkomt vervelende verrassingen en genereert het beoogde voordeel. Met de juiste adviseur aan uw zijde staat u er niet alleen voor en kunt u met zijn of haar expertise inschatten of een samenvoeging een goed idee is. De onafhankelijk adviseur bekijkt vanuit zijn vakgebied naar de voors en tegens en kan u voorzien van het advies dat bij u en uw onderneming past.