Afbeelding
Foto: VCM Totaal

Met veiligheidskeurmerk voor alle bedrijventerreinen

en winkelgebieden is Goeree-Overflakkee straks uniek

"Mijn algemene indruk is dat de bedrijventerreinen op Goeree-Overflakkee er goed voorstaan." Dat zegt Jaap Nagtegaal, bestuurslid van de FOGO en lid van de FOGO-werkgroep bedrijventerreinen. Volgens Nagtegaal, die ook voorzitter is van de Ondernemersvereniging Oostplaat, zijn de kwaliteit en veiligheid op de terreinen erop vooruitgegaan sinds het ontstaan van de gemeente Goeree-Overflakkee, per 1 januari 2013, en het oprichten van de FOGO.

"De FOGO heeft de werkgroep bedrijventerreinen opgericht om te komen tot een consistent beleid op onderhoud en exploitatie van de bedrijventerreinen op Goeree-Overflakkee. Dat werd actueel na de samenvoeging van de vier voormalige gemeenten op het eiland. Er waren nogal wat verschillen tussen die gemeenten, bijvoorbeeld als het om het niveau van onderhoud gaat. De werkgroep – waarin vertegenwoordigers van een aantal bedrijventerreinen zitting hebben en de gemeente – heeft het bereiken van één beleid voorbereid. Ons eerste streven was: gelijke monniken, gelijke kappen wat betreft het onderhoudsniveau en de afdracht van lokale belastingen", aldus Jaap Nagtegaal, die een trainings-, advies- en opleidingsbedrijf heeft op bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis: VCM Totaal.

SLA's

Dat eerste streven heeft in 2017 geleid tot het afsluiten van een aantal Service Level Agreements (SLA's) tussen de gemeente, die het onderhoud uitvoert, en de ondernemersverenigingen. De burgemeester tekende namens de gemeente. "In een SLA staat exact omschreven hoe het onderhoud moet zijn, hoe het wordt uitgevoerd en wanneer. Het groen, de verlichting, de wegen, de hekjes… alles is in detail vastgelegd. Dat geeft zowel de bedrijven als de gemeente zekerheid."

Aan het afsluiten van de SLA's ging een lange en intensieve periode van voorbereiding vooraf. De afronding betekende niet dat de FOGO-werkgroep bedrijventerreinen nu overbodig was. Nagtegaal: "Daarna zijn we aan een tweede project gaan werken. Vanuit MKB-Nederland heb je een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor bedrijventerreinen en zo'n zelfde keurmerk voor winkelgebieden. Je kunt een KVO proberen te krijgen per bedrijventerrein en winkelgebied, maar wij wilden het – met ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee – anders aanpakken: één grote certificering voor alle bedrijventerreinen en winkelgebieden. Als dat lukt zijn we uniek in Nederland."

De werkgroep bedrijventerreinen is hard bezig geweest om draagvlak onder de ondernemers te creëren. Via een schouw met onder meer de gemeente, de politie en de brandweer is een inventarisatie gemaakt van de benodigde verbeteringen. Als die zijn doorgevoerd kan KIWA komen voor de audit. "Het streven is om de KVO-certificering van de bedrijventerreinen en winkelgebieden op Goeree-Overflakkee nog vóór de zomer af te ronden", zegt Nagtegaal.

Afronden is eigenlijk niet het juiste woord, want "daarna begint het pas: ervoor zorgen dat het veilig wordt en blijft. Dat gebeurt door fysieke beveiliging – bijvoorbeeld hekwerken of camera's – en surveillance door een beveiligingsdienst." Verder, voegt Jaap Nagtegaal eraan toe, is er regelmatig een schouw om de situatie gedetailleerd te beoordelen, minpunten te signaleren en op te lossen.

Naast de genoemde projecten – eenheid van beleid op Goeree-Overflakkee en een KVO voor alle bedrijventerreinen en winkelgebieden – houdt de werkgroep zich bezig met 'lopende zaken'. Denk aan het halfjaarlijkse beveiligingsoverleg met alle betrokken partijen. Of aan het uitgeven van kavels op bedrijventerreinen, dat in principe een gemeentelijke taak is, maar dat in de vergaderingen van de werkgroep niet onbesproken blijft.

Kwaliteitsslag

Volgens Nagtegaal is het contact met de gemeente sowieso er goed. Hij beaamt dat de gemeentelijke eenwording, ruim vijf jaar geleden, heeft geleid tot een kwaliteitsslag. "Wat ik zie is dat de gemeente een open houding heeft. Alles is bespreekbaar. Dat wil niet zeggen dat alles kan, de gemeente heeft immers ook weer te maken met hogere overheden. Voor ons is één gemeente Goeree-Overflakkee heel prettig. Kijk naar de SLA's. Nu regel je die met één lokale overheid in plaats van met vier. Richting de provincie klinkt het geluid van het eiland ook veel beter door nu we één grote gemeente zijn."

Alle inspanningen van de FOGO-werkgroep resulteren in bedrijventerreinen die er goed voorstaan. De economische opleving helpt natuurlijk ook. "Er is in het verleden wel leegstand geweest en er waren ook diverse kavels te koop, maar daarvan is momenteel nog nauwelijks sprake", zegt Jaap Nagtegaal "Als we straks het KVO hebben en dus aantonen dat alles structureel goed geregeld is, heb je grote kans dat meer bedrijven zich op Goeree-Overflakkee willen vestigen. Het KVO is ook goed voor het vestigingsklimaat. Bovendien kunnen ondernemers bij een aantal verzekeringsmaatschappijen lagere premies bedingen."

Afbeelding
Afbeelding