Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Als BIZ zijn in Stellendam enorme stappen vooruit gemaakt

Twee bedrijventerrein in Stellendam – Deltahaven binnenzijde en Korteweg – vormen samen een BIZ. BIZ is de afkorting van Bedrijveninvesteringszone. Het komt erop neer dat de bedrijven op beide terreinen – bij elkaar zijn het er circa 110 – de handen ineen hebben geslagen om de criminaliteit een halt toe te roepen. Met groot succes.

Bert Visser is parkmanager van beide bedrijventerreinen in Stellendam. Op een middag in maart presenteert hij indrukwekkende cijfers: Deltahaven en Korteweg bieden werk aan 450 tot 500 mensen en genereren een omzet van bij benadering 300 tot 350 miljoen euro op jaarbasis. Deltahaven is vol en op Korteweg zijn nog maar een paar snippertjes grond beschikbaar.

"Het bedrijventerrein Deltahaven is ontstaan vanuit de visserij", vertelt Visser. "De binnen- en buitenhaven zijn ter compensatie voor het verdwijnen van de oude havens van Stellendam, Goedereede en Ouddorp aangelegd, want deze havens zijn na aanleg Deltawerken als visserijhavens onbereikbaar geworden. Rijkswaterstaat heeft de haven begin jaren zeventig in gebruik gegeven aan de visserijsector. Dat zie je nog steeds. Veel bedrijven op dit terrein zijn gerelateerd aan de visserij, waaronder staalbouw en techniek. Van lieverlee zijn er allerlei bedrijven bij gekomen. Er zit een cakefabriek. Le Duc maakt snacks en er is ook een internetwinkel voor drogisterijproducten. Behalve detailhandel is er van alles."

Criminelen

Een jaar of elf, twaalf geleden vonden ondernemers dat het hoog tijd was om zich te verenigen. Het eerste resultaat was de Ondernemersvereniging Goedereede (OVG), zeven jaar later gevolgd door de BIZ. Bert Visser: "Dit om het terrein beter te beveiligen. Er werd veel ingebroken. Criminelen waren via de N57 zo vertrokken richting Zeeland of Hellevoetsluis. Volgens de statistieken van de politie lag de criminaliteit hier niet boven het landelijke gemiddelde, maar in die cijfers was niet meegenomen dat veel ondernemers geen aangifte van diefstal meer deden. We stonden machteloos."

Tot het idee opkwam om een BIZ op te richten. Dat is nog geen sinecure, want minimaal 60 procent van de totale WOZ-waarde op het bedrijventerrein dient positief te zijn over de beoogde BIZ. Alle bedrijven moeten namelijk financieel bijdragen om de BIZ in staat te stellen investeringen te doen. Is er te weinig draagvlak, dan gaat het niet door. In Stellendam lukte het, zij het met de hakken over de sloot. Dat wil niet zeggen dat de BIZ tot in de eeuwigheid blijft bestaan, want de draagvlakmeting moet elke drie jaar worden herhaald. "Wij zitten nu in de eerste verlenging", zegt Visser.

De tweede draagvlakmeting onder de ondernemers in Stellendam had dus een positieve uitkomst voor de BIZ. Dat is te begrijpen, want tegenover de verschuldigde afdracht (die de gemeente int op basis van de WOZ-waarde) staat een sterk verbeterde veiligheid op de bedrijventerreinen.

Hekken

"We hebben een enorme stap vooruit gemaakt", zegt de parkmanager. "De criminaliteit is met 80 tot 85 procent gezakt. De beveiliging is op orde, de BIZ is een succesverhaal." Dat is het gevolg van het plaatsen van hekken en camera's, het surveilleren door de Flakkeese Beveiligingsdienst in de nachtelijke uren en het inschakelen van de Nederlandse Veiligheidsdienst, die de camerabeelden beoordeelt en alarm slaat als daar aanleiding toe is. Is er serieuze onraad op het bedrijventerrein, dan gaan de toegangshekken dicht.

"Na die eerste stap hebben we een volgende stap gezet: het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen. Daarmee heb je een stempel, een certificering voor je bedrijventerrein. Samen maken ondernemers, brandweer, politie en gemeente afspraken over veiligheid en netheid, zodat het terrein uitstraling krijgt. Bovendien geven sommige verzekeringsmaatschappijen korting op de premies aan ondernemers op gecertificeerde bedrijventerreinen", aldus Bert Visser.

Zonnepanelen

Behalve voor de veiligheid is er in deze BIZ ook aandacht voor bijvoorbeeld het onderhoud, de wegen, de straatverlichting en de bewegwijzering. "We hebben ook wat gedaan aan de entree. Die zag er niet netjes uit en heeft nu wat meer smoel gekregen. Ook proberen we de afvalverwerking coöperatief te doen, zodat we op het terrein met één vuilverwerker te maken hebben. Je kunt samen wat bereiken. Een jaar of vier, vijf geleden is er na een inventarisatie een glasvezelnet gekomen. En nu zijn we bezig met een OVG-pilot zonnepanelen. We hebben al 12.000 vierkante meter dakoppervlak aan toezeggingen bij elkaar."

<kader>

Wat doet de parkmanager?

Als parkmanager is Bert Visser één dag in de week in touw voor de BIZ in Stellendam. "Ik regel alles voor de beveiliging. Dat bestaat uit contacten met de Flakkeese Beveiligingsdienst en de Nederlandse Veiligheidsdienst. Van hen ontvang ik elke ochtend een rapportage over de afgelopen nacht. Daarin staat of er alarm of calamiteiten zijn geweest. Verder houd ik de bebording en het onderhoud in de gaten en zit ik in de werkgroep bedrijventerreinen van de FOGO en de veiligheidswerkgroep, waarin ondernemers, gemeente, politie en brandweer met elkaar overleggen."

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding