Afbeelding
Foto: Schipper Accountants

Vrije beroepsbeoefenaar: opereren in privé of vanuit een bv?

Regelmatig wordt de vraag gesteld of vrije beroepsbeoefenaars hun werkzaamheden het beste in privé kunnen verrichten als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) of vanuit een praktijk-bv, waarvan zij directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn. Hierbij spelen meerdere overwegingen een rol, waaronder juridische - (beperking aansprakelijkheid), financiële - en fiscale overwegingen.

Ondernemersfaciliteiten IB-ondernemersAls IB-ondernemer kunt u onder voorwaarden aanspraak maken op een aantal fiscale ondernemersfaciliteiten. De belangrijkste hiervan zijn de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. De zelfstandigenaftrek betreft een fiscale aftrekpost van € 7.280. De mkb-winstvrijstelling omvat een vrijstelling van 14% van de nettowinst. Feitelijk wordt het toptarief voor de inkomstenbelasting teruggebracht van 51,95% naar 44,68%.

Civielrechtelijke voordeel praktijk-bvDe hiervoor genoemde faciliteiten gelden niet als u vanuit een praktijk-bv opereert. In dit geval is er sprake van gesplitste belastingheffing. De nettowinst, na aftrek van het loon van de DGA, wordt tot € 200.000 belast met 20% vennootschapsbelasting. Wanneer de winst na belastingen bijvoorbeeld als dividend aan de vrije beroepsbeoefenaar ten goede komt, is hierover 25% inkomstenbelasting (AB-heffing) verschuldigd. De totale belastingdruk bedraagt dan 40%. Over het loon van de DGA, dat op grond van de gebruikelijk-loonregeling minimaal 75% van het loon van de meest vergelijkbare beroepsbeoefenaar dient te bedragen, is inkomstenbelasting verschuldigd tegen een tarief van maximaal 51,95%.

VergelijkingOp het eerste gezicht lijkt een totale belastingdruk van 40% voordeliger dan een toptarief van 44,68%. Bedenk echter wel dat bij de gebruikelijk-loonregeling wellicht toch een deel van het toptarief van 51,95% van toepassing is. Het is dus van belang dat de juiste optie per individu doorgerekend wordt.

Van twee walletjes eten door stille maatschap met eigen bv?

Degene die zijn/haar onderneming uitoefent in de bv-vorm heeft vaak voor deze rechtsvorm gekozen om civielrechtelijke redenen. Fiscaal is het nog maar de vraag of deze rechtsvorm zo voordelig is. De laatste tijd staat daarom hierboven genoemde variant in de belangstelling, die de voordelen van deze twee werelden combineert.

Kort gezegd dient hiervoor aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:

· er is sprake van een vrij beroep;

· zakelijke winstverdeling tussen bv en DGA;

· de bv heeft voor minimaal 10% andere activiteiten, zoals beheer beleggingen (waaronder geldleningen) of uitvoeren van pensioen- en lijfrenteovereenkomsten.

Uiteindelijk zal een deel van de winst de bv toekomen, wat wordt belast met vennootschapsbelasting (en t.z.t. ook nog met AB-heffing). Het restant, waaronder het voormalige salaris van de DGA (gebruikelijk loon komt meestal te vervallen), wordt omgezet in winst uit de onderneming met gebruikmaking van alle fiscale faciliteiten die daarvoor gelden.

Mocht u hierover meer informatie willen, neem dan contact op met een van onze fiscale adviseurs.

J. (Johan) Noordermeer RB – Belastingadviseur

De in deze publicatie opgenomen informatie is van algemene aard en heeft geen betrekking op de specifieke omstandigheden van een bepaald individu of een bepaalde entiteit. Op grond van deze informatie dient geen actie ondernomen te worden zonder adequate professionele advisering na een grondig onderzoek van de situatie.

Schipper Middelharnis

Landbouwweg 3

3241 MV Middelharnis

T: 0187 66 77 77

E: info@schippergroep.nl

www.SchipperGroep.nl

Afbeelding