Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Jarco Kosten van de Flakkeese Beveiligingsdienst:

'Altijd scherp blijven'

Ondernemers, bedrijventerreinen, scholen, het ziekenhuis in Dirksland en de bijbehorende zorglocaties, de Rabobank – het zijn allemaal klanten van de Flakkeese Beveiligingsdienst, evenals winkels, jachthavens, de gemeente en particulieren. "Altijd scherp blijven", noemt Jarco Kosten de belangrijkste eigenschap van het bedrijf dat zich profileert als 'een meer dan vertrouwd begrip in de regio'.

De Flakkeese Beveiligingsdienst is sinds 2012 in handen van Jarco Kosten. Vóór die tijd werkte hij al enkele jaren voor het door Jan en Adrie van Zanten in 1990 opgerichte bedrijf. Vader en zoon Van Zanten begonnen met het beveiligen van één bedrijf. Bijna dertig jaar later doet de Flakkeese Beveiligingsdienst controlerondes, alarmopvolging en receptiediensten voor circa vijfhonderd opdrachtgevers. Toen Kosten de zaak overnam is er bewust weinig veranderd. "We zijn verhuisd van Den Bommel naar Sommelsdijk, dat is het enige."

Wisselende tijden

"We voeren controlerondes uit op wisselende tijden", vertelt Kosten over de werkzaamheden. "Daar hebben we zelf een systeem in gebracht. Je kunt namelijk beter tien keer voor een korte periode terugkomen dan één periode van twee uur rondrijden op één locatie. Dat hebben criminelen snel genoeg in de gaten. Op wisselende tijden controleren heeft het meeste effect, dat durf ik gerust te stellen."

Jarco Kosten noemt het voorbeeld van Stellendam, waar de criminaliteit is teruggebracht tot bijna nul. "Ik moet ver terugkijken om te zien dat daar iets is gebeurd. Van zware criminaliteit is al helemaal geen sprake meer. Wat nog wel eens voorkomt is brandstof- of koperdiefstal. De hekken die daar zijn geplaatst rond de bedrijventerreinen, zijn een prachtig systeem. Zodra er een inbraakmelding is in meerdere zones, gaat het hek dicht en kan niemand er nog uit. Het hele terrein is goed afgebakend."

De lijntjes tussen de Flakkeese Beveiligingsdienst en de politie zijn heel kort. "Ik ben trots op onze goede samenwerking." Die samenwerking is namelijk heel belangrijk. "De bevoegdheden van beveiligers zijn anders dan die van de politie", legt Kosten uit. "Wij dragen geen wapen. Wat wij mogen is aanhouden op heterdaad en overdragen aan een opsporingsambtenaar. Op basis van een melding maken we al de inschatting of het verstandig is om samen met de politie te gaan. De politie is in dat geval altijd leidend."

Tussen vijf uur 's avonds en acht uur 's morgens – en in de weekeinden 24 uur per dag – rijdt er in ieder geval een surveillancewagen van de Flakkeese Beveiligingsdienst rond. In sommige gevallen zijn het er twee. "Veiligheid voor de medewerkers gaat boven alles. Daarom hebben ze een persoonlijke alarmknop in de auto. Die kunnen ze gebruiken als de nood aan de man komt. Er zit ook gps op. Paniekmeldingen lopen via de politiemeldkamer in Rotterdam. Het werkt heel goed. Dat merkte ik toen mijn zoontje een keer per ongeluk op die knop had gedrukt…"

Onverwachte situaties

Een overbodige luxe is zo'n persoonlijke alarmknop zeker niet. Een beveiliger kan immers te maken krijgen met bedreigende situaties. "Of het eng is? Voordat je in de beveiliging gaat werken maak je een schakeling in je hoofd. Je weet dat je voor allerlei onverwachte situaties kan komen te staan. Dit is wel ander werk dan als beveiligingsambtenaar achter een receptie zitten. Wij zijn op weg, en criminelen zijn dat ook… Je weet dat er 'zware jongens' tussen kunnen zitten. Het gaat erom dat je meldingen goed verstaat.

Naast de controlerondes met de parate auto, verzorgt de Flakkeese Beveiligingsdienst ook alarmopvolging. Als het alarm is afgegaan bij een bedrijf, komt er een melding via de alarmcentrale. "Als het een meervoudig alarm is, weet je dat er iemand binnen loopt. Wij zijn er altijd scherp op: is het enkelvoudig of meervoudig", vertelt Kosten. "Daarna benaderen we het pand en kijken we of er iets verdachts te zien is. Dan gaan we naar binnen om te controleren of er een inbraak, waterschade of een storing is. De klant wordt altijd in kennis gesteld. Na een inbraak zorgen we ook voor afdichting. Het overlopen van een inbreker? Nee, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Maar het is zaak om altijd scherp te blijven, te focussen en escalatie te voorkomen."

Valse meldingen, ja die komen ook voor. Al praat Jarco Kosten liever niet over loos alarm. "Er is altijd een oorzaak", zegt hij. "In de zomer verdubbelt het aantal meldingen. Dan staan de ramen open, vliegen er insecten rond en is de luchtvochtigheid hoger."

<kader>

Oefenen met diensthonden

Bij de Flakkeese Beveiligingsdienst werken vier mensen in vaste dienst. Daarnaast zijn er vier oproepkrachten en doet het bedrijf een beroep op zzp'ers. Medewerkers zijn in het bezit van het mbo-diploma beveiliger, een BHV-certificaat, het diploma havenbeveiliger en VCA. Sommige hebben het diensthond-certificaat.

In een leegstaand bedrijfspand in Middelharnis heeft Kosten met zijn compagnon, en Goed voor Goed, een realistische oefenruimte voor diensthonden ingericht. Daar maken ook specialistische eenheden van de overheid gebruik van.

Tekst: Kees van Riixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding