Joost Meerman doet de acquisitie voor Bedrijvenpark Oostflakkee.
Joost Meerman doet de acquisitie voor Bedrijvenpark Oostflakkee. Foto:

Op Bedrijvenpark Oostflakkee zijn de zaken in een stroomversnelling terecht gekomen

"Hier komt R Promotions, een bedrijf dat stands bouwt en merchandise verzorgt op festivals. Daar komt Bakker Maris, die bakken lekkere ambachtelijke koekjes. En daar is Groen Gas Oude-Tonge aan het bouwen." Joost Meerman vertelt enthousiast over de ontwikkelingen op Bedrijvenpark Oostflakkee. "Het afgelopen jaar zijn de zaken hier in een stroomversnelling terecht gekomen."

Tekst en foto's: Martijn de Bonte

Volgens Meerman zijn de bedrijven die zich vestigen op het bedrijvenpark een mix van eilandelijke ondernemingen en bedrijven van de overkant. "Het zijn ondernemers die niet weg willen van het eiland en op de bestaande locatie geen ruimte hebben voor groei. Aan de andere kant worden ondernemers van elders verleid door de lage prijzen, gunstige ligging tussen Rotterdam en Antwerpen en de hoge arbeidsmoraal op het eiland. Daarnaast is duurzaamheid echt een onderscheidend punt van Goeree-Overflakkee. Zo komt er een ecoboardfabriek, daar worden afvalstromen gebruikt om plaatmateriaal voor de bouw te maken. Zonder het duurzame imago van het eiland had dit bedrijf niet voor Oude-Tonge gekozen."

De minimale grootte van een kavel is 1500 vierkante meter. De prijzen staan vast. Voor de percelen langs de N59 en naast de ingang is dat € 147,- per m2, voor de overige percelen € 115,-. Daarmee liggen de prijzen lager dan in de Hoeksche Waard en zeker dan in Rotterdam. Zo kost een vierkante meter op de Tweede Maasvlakte als snel € 240,- en dan is er sprake van erfpacht in plaats van koop. Het bedrijvenpark Oostflakkee is een CV met twee aandeelhouders: de gemeente Goeree-Overflakkee en BNG Gebiedsontwikkeling.

Op het bedrijvenpark zijn een aantal in het oog springende bedrijven. Maitre André bijvoorbeeld, waar iedere week 25.000 maaltijden worden geproduceerd. HnH Staalbouw maakt het overgrote deel van de Nederlandse portalen, dat zijn de overspanningen over de snelwegen waarop verkeersborden en signaleringsborden worden gemonteerd. Vanwege de lengte, sommige portalen zijn wel 60 meter lang, worden ze 's nachts naar de plek van bestemming gebracht. Van Iperen heeft naast het bedrijvenpark een proefveld voor landbouwgewassen. IHG Roestvaststaal verhuisde na een brand begin 2017 tijdelijk naar Heinenoord, maar is nu weer terug in een gloednieuw pand.

Iedere koper van een perceel wordt automatisch lid van de coöperatie. Die zorgt voor de beveiliging van het terrein met camera's, daarnaast wordt het terrein afgesloten met een toegangshek. Er wordt gezamenlijk elektra en gas ingekocht, om op die manier een lage prijs te bedingen. Ook de afvalinzameling wordt ingekocht door de coöperatie.        

Het park is opgebouwd uit vier fases. Fase 1, 2a en 2b zijn op enkele kleine percelen na helemaal verkocht. Fase 3 is nu in de verkoop, hiervoor is er al een bestemmingsplan, dus bedrijven kunnen hier snel starten met bouwen. Fase 4 wordt momenteel ontwikkeld, hiervoor moet het bestemmingsplan nog worden vastgesteld. Joost Meerman doet de acquisitie voor het park. "Dit is het enige bedrijventerrein op Goeree-Overflakkee waar nog ruimte is voor grote bedrijven."

Meerman brengt bedrijvenpark Oostflakkee actief onder de aandacht bij bedrijven die mogelijk interesse hebben. Dit gebeurt door de beschikbare gegevens van de Kamer van Koophandel te analyseren. Als er bijvoorbeeld een onderneming is met flinke groeicijfers, maar met een relatief klein pand, dan is er wellicht interesse voor nieuwbouw. Dus zo worden mogelijke kandidaten proactief benaderd.

Niet ieder bedrijf komt in aanmerking voor het kopen van een kavel. Een transportbedrijf dat grond wilde kopen om vrachtwagens te stallen en chauffeurs te laten overnachten is afgewezen. "We kiezen voor kwaliteit. Je kunt het maar één keer verkopen, dus daarom willen we graag de juiste bedrijven aantrekken. Bedrijven die passen bij de duurzame ambities van de gemeente. Op dit moment zijn we in gesprek met een heel interessante onderneming, maar daar kan ik nu nog niks over vertellen. Er gaat hier nog veel gebeuren in de toekomst!"

Op dit moment wordt er gebouwd aan de installatie van Groen Gas Oude-Tonge.
Kopers van een perceel worden automatisch lid van een coöperatie, die verzorgt onder andere de collectieve beveiliging en de inkoop van energie.
Afbeelding
IHG is na de brand begin 2017 terug in een nieuw pand op dezelfde locatie.
Het laatste jaar zijn er veel percelen verkocht.