Afbeelding
Foto: Apollo

Harmonie Apollo

'Muziek brengt mensen bij elkaar'

"Muziek maken is een hele goede manier om te ontspannen, het geeft rust in je hoofd als je stress hebt gehad. Je moet het echt met heel je lichaam en geest doen, dus je kunt niet muziek maken en piekeren tegelijk. Ieder muziekstuk vertelt een verhaal, als je opgaat in de muziek krijg je vanzelf beelden bij het verhaal. Dat is een verslavend gevoel."

De muziekvereniging in Nieuwe-Tonge bestaat uit een harmonie en een slagwerkgroep. In veel plaatsen op het eiland is er een fanfare, het verschil met een harmonie is dat daar ook de houtinstrumenten worden bespeeld. Houtinstrumenten zijn bijvoorbeeld de klarinet en hobo. In een fanfare is er meer koperwerk te vinden, zoals de bugel. Het geluid van een harmonie is daardoor wat zachter en bevat meer variatie dan van een fanfare. Vanwege het feit dat er maar één harmonie is op het eiland komen de leden niet alleen uit Nieuwe-Tonge, maar ook uit Dirksland, Middelharnis en andere plaatsen.

Kippenvel

"We hebben een enthousiaste vereniging. Iedereen heeft een eigen rol binnen de club. De een verzorgt de kleding, de ander de catering en weer een ander gaat over de muziekinstrumenten." In het voorjaar en najaar is er een grote uitvoering van Apollo. Daarnaast worden de belangrijke gebeurtenissen in het dorp muzikaal onderstreept. Zo worden de lopers van de jaarlijkse wandelmars feestelijk binnengehaald bij de finish en ook met Kerst, Sinterklaas en herdenkingen is Apollo van de partij. "Bij elk evenement staan wij paraat. We zorgen tijdens bijzondere momenten in het dorp voor verbinding. Muziek brengt de inwoners van Nieuwe-Tonge bij elkaar. Tijdens de herdenking van de Watersnoodramp speelden we in een volle Hervormde Kerk. Dat was een bijzonder moment, dan heb je als muzikant echt kippenvel."

De voorzitter, die zelf schuiftrombone speelt, zegt: "Ik denk wel dat de gemeenteraad de functie van muziek als samenbindende factor heeft onderschat. Eerst konden we als muziekvereniging denken vanuit cultuur, maar nu de subsidies zijn geschrapt moeten we ons eerst bezighouden met de vraag hoe we aan voldoende gelden komen. Ik ben wel enthousiast over de muzieklessen, waarbij kinderen op de basisschool een muziekinstrument leren bespelen. Daar gaan we als muziekverenigingen in de toekomst zeker de vruchten van plukken. Maar ook oudere mensen kunnen muziek gaan maken, niemand is te oud om een muziekinstrument te leren bespelen."

Filmmuziek

Op zaterdag 7 april is er een uitvoering van Apollo in Ons Dorpshuis, samen met kinderkoor Hum & Pops uit Middelharnis. Het thema is filmmuziek, dus daar wordt momenteel ijverig op gestudeerd. "Je moet de muziek je echt eigen maken en het zo spelen zoals de componist het heeft bedoeld." Bij Apollo is iedereen die een muziekinstrument bespeelt welkom. "Kom gewoon een keer kijken, of neem je instrument mee en speel een paar keer mee om het te proberen. Er zijn veel mensen die thuis een instrument bespelen. Maar ik weet zeker: samen muziek maken is leuker dan alleen."

kader: Repetities
Iedere maandagavond repeteren de leden van de harmonie, de leden van de slagwerkgroep repeteren iedere 14 dagen in de even weken op vrijdagavond. De repetities zijn in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje in Nieuwe-Tonge en starten om 19.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.apollo-nieuwe-tonge.nl.

Tekst: Martijn de Bonte, foto Apollo