Afbeelding
Foto: Anja Markus

'Goed luisteren, dan lukt het vanzelf'

Hij is 16 jaar, maar volgens kenners speelt hij nu al de sterren van de hemel. Bas Broeders uit Den Bommel haalt behoorlijk wat muziek uit zijn gitaar. Hij heeft geen notenbalk nodig om bekende nummers na te spelen. "Goed luisteren, dan lukt het vanzelf", verklaart hij. Bas is dan ook al vanaf zijn achtste jaar iedere minuut van de dag met muziek bezig. Dit schooljaar startte hij bovendien met de opleiding muzikant/producer op het Albeda te Rhoon, want ook in de toekomst wil Bas alleen maar met muziek bezig zijn.

Op zijn achtste verjaardag kreeg Bas een akoestische gitaar en ging op gitaarles. Hij vond het echter veel leuker om zelf wat te proberen en stopte met de lessen, kocht een elektrische gitaar met versterker en probeerde muziek van bekende rockbands mee te spelen. "Mijn vader luisterde vaak naar Classic Rock", verklaart hij zijn muziekkeuze, "en ik vond dat ook wel mooi. Ik probeerde al die nummers mee te spelen, gewoon door goed te luisteren. Ik was daar elke vrije minuut mee bezig. In het begin was dat best lastig, maar tegenwoordig lukt het me aardig om alles wat ik hoor, mee te spelen."

"Toen ik naar het Edudelta ging, kreeg ik de kans om mee te spelen in de schoolband Goldfish", vervolgt Bas. "Thuis spelen was leuk, maar samen met anderen muziek maken, was natuurlijk veel leuker. Mijn allereerste optreden was drie jaar geleden in Ooltgensplaat tijdens de Culturele Week. Inmiddels ben ik Goldfish ontgroeid en heb ik een eigen band opgericht met de naam GORS. Dat is afkorting van Generations of Rock Society. De leden zijn tussen de 16 en 52 jaar oud, vandaar de naam. Ook schrijf ik nu mijn eigen nummers, heb een cd gemaakt en ik ben erbij gaan zingen". Bas heeft inmiddels al aardig wat gitaren versleten en is nu de trotse bezitter van een heuse Gibson. "Deze is van Fluitsma en Van Tijn geweest. Ik heb hem cadeau gekregen van mijn ouders, die gelukkig achter mijn keuze voor de muziek staan. Vooral mijn vader is een grote fan. Hij gaat overal met me naartoe."

Afgelopen zomer deed Bas succesvol auditie voor de muziekopleiding in Rhoon. Daar krijgt hij, naast reguliere vakken, ook les in studio- en opnametechniek, muziek schrijven en het bespelen van verschillende instrumenten. "Alle genres en stijlen komen voorbij. Mijn grote droom is om een eigen opnamestudio te beginnen en sessiemuzikant te worden. Dan kun je worden uitgenodigd om artiesten te begeleiden. Mijn grote voorbeeld is Ruben Hoeke, de beste Nederlandse blues- en rockgitarist."

Voorlopig heeft Bas vooral nog heel veel plezier in het spelen met zijn eigen band. Zij spelen zowel covers als eigen nummers. "Ik probeer wel altijd een eigen draai te geven aan covers", zegt hij tot slot. "Anders wordt het saai, voor zowel mijzelf als voor het publiek. In april mogen we de Flakkeese dagen afsluiten. Dus kom gerust luisteren en oordeel zelf."

Tekst: Mirjam Terhoeve, foto Anja Markus