ICT op Goeree-Overflakkee

IT staat voor informatietechnologie en heeft alles te maken met telecommunicatie, computers en informatiesystemen. In Nederland wordt het ook wel ICT genoemd, informatie- en communicatietechnologie.

In de IT is communicatie minstens zo belangrijk als informatie. Als je veel informatie ter beschikking hebt, maar je kan het niet verspreiden, heeft niemand er wat aan. ICT is dermate geïntegreerd geraakt in de bedrijfsvoering en de dienstverlening dat steeds meer organisaties afhankelijk worden van technologie. En afhankelijkheid maakt kwetsbaar. De impact van een gedegen IT-infrastructuur is niet meer weg te denken. Wanneer een bedrijf in haar kloppend hart, de IT, wordt getroffen heeft dat grote gevolgen voor haar dienstverlening,

Denk maar eens terug aan vorige zomer toen op de Maasvlakte een groot bedrijf haar dienstverlening moest staken wegens "IT-Issues". Zowel vrachtwagens, schepen als treinen waren niet in staat containers te laden of lossen. Een miljoenenschade als gevolg. Of denk eens aan de diverse ransomware-aanvallen die in 2017 plaatsvonden. En heel recent de welgemikte DDos-aanvallen bij banken en Belastingdienst, waardoor de dienstverlening (gedeeltelijk) "uit de lucht" was.

Als ondernemer op Goeree-Overflakkee lijkt dit misschien de ver-van-je-bed-show. Je bent immers geen eigenaar van een megamultinational waar hackers miljarden kunnen binnenharken. Toch moet je de noodzaak van een deugdelijke IT-infrastructuur niet onderschatten. Al is het maar uit competitief oogpunt. Nu denk je misschien: ik ben net zonder kleerscheuren door de crisis heen gefietst, ik heb wel andere zaken om aan te denken.

Investeren in IT om te groeien of groeien om te kunnen investeren in IT?

Wellicht is het toch het overwegen waard om te blijven investeren in de groei van je bedrijf. IT fungeert als belangrijke driver voor het veranderen van verdienmodellen en sectoren. IT helpt agrarische bedrijven om de productiviteit te verhogen, efficiënter en goedkoper te werken. IT-adviseurs kunnen je vertellen dat je moet innoveren en je onderneming moet aanpassen. Maar wil je dat wel zelf doen en kun je dat (managen)? Wil je als ondernemer met jouw bedrijf wel inspringen op deze ontwikkelingen? Of is het beter om je bedrijf onder te brengen bij een grotere onderneming die dit al geregeld heeft, waardoor je daarvan kunt profiteren? IT-systemen en automatisering kunnen de onderneming toekomstbestendig maken of een internationale uitrol mogelijk maken. Wij kunnen ondernemers helpen strategisch te kiezen.

Cees van Vliet, cvanvliet@imap.nl of 06-15896182