IT biedt enorme kansen, maar wees ook bewust van de risico's

De feestdagen zijn weer achter de rug, de oliebollen zijn weer verwerkt, de champagne heeft rijkelijk gevloeid en de eerste maand van 2018 is inmiddels alweer voorbij. De jaarlijkse winterborrel op 25 januari jl. was een groot succes en de opkomst was hoog.

ICT is het centrale thema van het eerste magazine van 2018. ICT is een ruim begrip en alle ondernemingen hebben hier tegenwoordig mee te maken in hun bedrijfsprocessen. IT is onmisbaar en de ontwikkelingen gaan erg hard, denk hierbij bijvoorbeeld aan de smartphones, de apps waarmee we onze apparatuur zoals verlichting en thermostaat bedienen en de thuisnetwerken. Andere voorbeelden zijn de zelfrijdende auto's, 3D-printing en het internet-of-things, oftewel apparatuur die met elkaar verbonden is en communiceert zonder menselijke tussenkomst, en daarnaast hebben we ook nog de blockchain technologie en cloud-computing.

De zakelijke voordelen van IT zijn inmiddels legio, het biedt enorme kansen, maar zoals altijd is er ook een andere kant van de medaille. Dagelijks lezen we over de gevaren, de bescherming van privacygevoelige informatie en het hacken van netwerken. Door de recente opmars van virussen als bijvoorbeeld ransomware staan thema's als security en privacy volop in de schijnwerpers. De gevaren hierbij zijn groot en de financiƫle gevolgen kunnen enorm zijn, denk aan het voorbeeld vorig jaar, waarbij enkele (container)terminals in Rotterdam om deze reden een aantal dagen zijn stilgelegd.

Naast de financiƫle impact is ook de wetgeving hierop inmiddels aangepast en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 van kracht wordt, geeft de autoriteiten de ruimte voor het opleggen van hoge boetes, waardoor bedrijven aan de slag moeten gaan ter bescherming van persoonsgegevens. Geen reden om angstig te zijn, maar wel om actie te ondernemen.

Uitdagingen zijn er ook in de schaarste van IT-personeel. Gelukkig zijn er op het gebied van onderwijs inmiddels een aantal mooie initiatieven opgestart, zowel in het basis- als in het middelbaar onderwijs. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur hopen we ook op een ondernemingsgezinde gemeenteraad, waarbij door de samenwerking tussen gemeente, onderwijs en ondernemers een synergie ontstaat die zorgt voor verdere groei van werkgelegenheid en kansen voor de bedrijven op ons eiland.

IT-bedrijven zijn bijzonder innovatief en IT-consultants en -leveranciers zijn voortdurend bezig om de IT-omgeving van hun klanten optimaal te beveiligen, maar ook om u te ondersteunen in uw bedrijfsprocessen of zelfs om middels internet gehele nieuwe markten aan te boren. Op ons eiland hebben we een aantal grote IT-bedrijven en nog veel meer kleine, zij vertellen u er graag alles over!

Ik wens u veel leesplezier!

Jan de Blok

Voorzitter OVG