Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Een website is geen eindstation

Tim Kraaijvanger startte vorig jaar zijn eigen bedrijf: Stormachtig. Zijn corebusiness is online marketing voor kleine en middelgrote bedrijven in de regio. Na jarenlang in loondienst te zijn geweest bij WebNL in Stellendam heeft hij de resetknop ingedrukt en een nieuwe start gemaakt als zelfstandig ondernemer.

Vooraf vond Tim het best spannend om de stap te wagen. "Je bent nog niks in het begin, niemand kent je bedrijf. Om wat zekerheid te hebben heb ik een opdracht aangenomen, waarbij ik een jaar lang twee dagen per week gedetacheerd ben binnen een bedrijf. Maar via mijn netwerk kwamen er al snel klussen binnen." Nu, een half jaar later, heeft hij zoveel werk, dat hij overweegt om iemand in dienst te nemen. Zijn ideale toekomst? "Een bureau opbouwen met twee of drie medewerkers. Groter wil ik niet worden, want dan word ik vooral manager en ik geniet er juist van om lekker zelf bezig te zijn."

Voor sommige startende ondernemers is 'koude acquisitie' een spannende bezigheid. Tim vindt het juist één van de leukste dingen van het kersverse ondernemerschap. "Dan verdiep ik mijzelf in een bedrijf en bedenk een idee voor ze. Bijvoorbeeld voor een bouwbedrijf om door middel van Facebookmarketing meer offerte-aanvragen binnen te halen. Als ik de mensen dan in een e-mail een tipje van de sluier oplicht zijn ze meestal wel nieuwsgierig en mag ik langskomen voor een afspraak. Vaak rolt er dan direct een nieuwe opdracht uit."

De nadelen van het ondernemerschap? "Vooraf denk je dat je als ondernemer eigen baas bent en dus af en toe lekker kunt uitslapen. Maar ik heb het nu zo druk, dat ik niet veel vrije tijd meer over heb. Je moet als startend ondernemer echt leren om je grenzen te stellen en te bewaken."

Zijn werk bestaat uit het verleiden van mensen om de website van de opdrachtgever te bezoeken en vervolgens te zorgen dat de bezoekers daadwerkelijk iets kopen, of een afspraak maken. Dat bereikt hij door te zorgen dat een bedrijf bovenaan staat in de zoekmachines en campagnes te doen met Facebook, Instagram, Google en e-mail. Zijn advies voor collega-ondernemers is om een website niet te zien als een eindproduct, maar als een basis die je moet blijven ontwikkelen.

Zijn droomopdracht is een campagne voor een strandpaviljoen. "Het lijkt mij gaaf om basis van de locatiegegevens van het 4G-netwerk iedereen op het Ouddorpse strand op social media een actie te laten zien van het strandpaviljoen. Dan heb je een hele specifieke doelgroep en zie je binnen een paar uur resultaat."