Bas de Voogd.
Bas de Voogd. Foto: Voogd & Voogd

Verzekeringsbedrijf en softwarebedrijf in één

Bij Voogd & Voogd zijn ruim vijftig IT-medewerkers dagelijks bezig met 'today', 'tomorrow' en 'the day after tomorrow'. Ze onderhouden de systemen, zorgen voor steeds meer efficiëntie en ontwikkelen nieuwe software. Allemaal ten bate van de verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen, die Voogd & Voogd met elkaar verbindt via een digitaal serviceplatform.

De cijfers zijn indrukwekkend. Voogd & Voogd heeft eind 2018 meer dan vijfhonderd medewerkers, die werkzaam zijn op vier locaties. Het hoofdkantoor staat in Middelharnis, de andere kantoren in Roosendaal, Oud-Beijerland en Nijmegen. Binnenkort gaat een nieuwe vestiging in Rijswijk open. Het bedrijf werkt als gevolmachtigde voor twintig Nederlandse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen en telt drieduizend aangesloten tussenpersonen in heel Nederland. Het aantal beheerde polissen bedraagt 2,5 miljoen en het aantal schades 100.000 per jaar. Eind 2018 wordt er zo'n 550 miljoen euro aan premie op jaarbasis bij de verzekerden geïncasseerd.

Wie wil weten hoe Voogd & Voogd dit heeft kunnen bereiken, moet iets meer weten over de geschiedenis van het familiebedrijf. Het is in 1909 opgericht en bestaat dus inmiddels 109 jaar. Het was de overgrootvader van Bas de Voogd, nu samen met Michael de Nijs directeur van Voogd & Voogd, die begon als verzekeringsagent. Deze Hendrik de Voogd was hoofd van de openbare school in Middelharnis en wilde wat bijverdienen. Als tussenpersoon begon hij onder de naam De Voogd's Assurantiekantoor met enkele verzekeraars en klanten, zowel particulieren als bedrijven.

Drie generaties De Voogd verder ziet het plaatje er dus heel anders uit. Wel is het bedrijf trouw gebleven aan Goeree-Overflakkee als vestigingsplaats. Na kantoren aan de Eendrachtstraat en het Louis Bouwmeesterplein, nog aan huis, de Voorstraat in Middelharnis en de Voorstraat in Sommelsdijk is Voogd & Voogd sinds 2004 gevestigd aan de Boomgaardweg in Middelharnis. Het opvallende pand staat precies op de plek waar Meindert Hobbema eind zeventiende eeuw zijn beroemde Laantje van Middelharnis schilderde.

Volmachten

Dat het plaatje er heel anders uitziet, is grotendeels te danken aan de vooruitziende blik van Henk de Voogd, de vorige eigenaar. Hij stroomlijnde de administratie en wist volmachten te krijgen van verzekeringsmaatschappijen. Als gevolmachtigde ging het kantoor offertes namens de verzekeraar maken, gevolgd door acceptatie, polis-administratie, premie-incasso, het behandelen van schades en het uitbetalen van schadebedragen.

Dat was al vrij uniek in de assurantiebranche, maar misschien nog unieker was dat Henk de Voogd het grote belang van automatisering in een heel vroeg stadium onderkende. Al in 1970 kocht hij de eerste computer. Dit was in feite de kiem waaruit de huidige IT-afdeling is voortgekomen.

De nieuwe activiteiten bracht Henk de Voogd onder in Voogd en Voogd Assuradeuren. Andere tussenpersonen zagen de voordelen van de volmachten en de gestroomlijnde administratie van het bedrijf in Middelharnis en haakten aan. Van Loo, De Wit, De Vogel, de Rabobanken en tal van andere lokale kantoren vonden het wel handig, zo'n bedrijf waar je alles dichtbij kunt regelen.

Steeds meer raakten ook tussenpersonen buiten Goeree-Overflakkee geïnteresseerd. De toeloop ontwikkelde zich stormachtig en de teller staat anno 2018 voorlopig op tweeduizend, waaronder honderd online-bedrijven als Independer en Pricewise. Ze maken allemaal gebruik van het serviceplatform van Voogd & Voogd, waarop ze, via één loket, directe toegang hebben tot de producten en diensten van twintig verzekeringsmaatschappijen. Dat werkt veel sneller en beter dan zakendoen met alle afzonderlijke verzekeraars.

Het platform staat of valt met een perfecte automatisering – nu, morgen en overmorgen, want de ontwikkelingen gaan snel. Daar zijn dus ruim vijftig IT'ers van Voogd & Voogd mee bezig. Stukje bij beetje vervangen ze oude technologie door nieuwe, breiden ze de automatisering uit en ontwikkelen ze bijvoorbeeld apps voor de klanten van tussenpersonen.

"Alles is erop gericht om tegen zo laag mogelijke kosten zo veel mogelijk service te bieden aan tussenpersonen en verzekeraars", zegt Bas de Voogd. "Wij werken goedkoper en efficiënter. Verzekeraars en tussenpersonen zijn blij met ons en kunnen niet om ons heen."

Focussen

Om adequaat in te spelen op de IT-eisen van de toekomst is veel innovatieve denkkracht nodig. Die haalt Voogd & Voogd onder meer binnen via de TU Delft. Ze spelen een rol in het 'innovation lab' op de IT-afdeling. Wat het werven van IT'ers niet eenvoudig maakt, is volgens De Voogd dat verzekeringen 'niet sexy' zijn en dat de activiteiten van zijn bedrijf als 'business behind business' niet overal direct zichtbaar zijn. Opvallend is wel dat IT'ers die de stap richting Boomgaardweg zetten, vrijwel altijd langere tijd blijven. Er is weinig verloop bij Voogd & Voogd.

Wat het bedrijf gebracht heeft tot waar het nu is, zijn een vooruitziende blik, de onderkenning van het belang van automatisering en het creëren van een platform dat veel voordelen biedt aan verzekeraars en tussenpersonen. Hoe het verder gaat, weet Bas de Voogd niet. "Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar ik weet wel dat we goed blijven focussen op schadeverzekeringen en ICT. We zijn een verzekeringsbedrijf en softwarebedrijf in één."

Bas de Voogd en Michael de Nijs