Evert de Blok (l.) en Janco Tanis.
Evert de Blok (l.) en Janco Tanis. Foto:

COAS: maatwerkoplossingen voor automatiseringsopgaven

Van een afgelegen plek naar een op en top zichtlocatie, in een zeer royaal pand met fraaie architectuur. Zo'n verhuizing beleefde COAS ruim twee jaar geleden, van Stellendam naar het kantoor bij de entree van Middelharnis, waar COAS nu samen met de Rabobank gevestigd is. En sindsdien kan worden gezegd dat het bedrijf, dat een breed scala aan automatiseringsdiensten levert, zowel letterlijk als figuurlijk veel beter in de schijnwerpers staat.

COAS is gespecialiseerd in het maken van maatwerkoplossingen op het gebied van kantoorautomatisering. De onderneming richt zich voornamelijk op Goeree-Overflakkee en omgeving, maar ook klanten die op de een of andere manier een relatie met het eiland hebben en verder weg gevestigd zijn, tot in het buitenland toe, kloppen niet tevergeefs aan bij het bedrijf van Evert de Blok en Janco Tanis. "Wij zijn heel goed in het ontzorgen van multinationals, maar ook voor het bedienen van plaatselijke ondernemers", zeggen de mannen.

Breed

Alles wat te maken heeft met computers en verwante apparatuur, kopieermachines, telefoons, netwerkapparatuur, opslag op locatie of in de cloud, software in de breedste zin van het woord – van besturing tot branchespecifieke applicaties en speciaal voor de opdrachtgever ontwikkelde software, systeembeheer, beveiliging, online oplossingen en communicatie, het leveren van nieuwe apparatuur, het implementeren van nieuwe softwaresystemen, het aanleggen van netwerken, het verbinden van nevenvestigingen met een hoofdvestiging, of klanten helpen met het nakomen van wetgeving, bijvoorbeeld de Wet bescherming persoonsgegevens, COAS heeft het allemaal in huis. En belangrijk voor de klant: die heeft bij COAS vaak maar met één aanspreekpunt te maken.
Door de jaren heen is het bedrijf een flinke speler geworden in zijn vakgebied en zijn grote bedrijven tot de orderportefeuille gaan behoren. Zoals Boskalis, of Unilever waar COAS al dertig jaar voor werkt. "Onze klanttevredenheid is heel groot", zeggen Evert en Janco. "We zijn flexibel, transparant, kunnen snel schakelen, doen wat we zeggen en we ontzorgen de klant".
Als voorbeeld van een onlangs uitgevoerd project noemen de twee de naam van Kibo Accountants te Middelharnis. "Voor het vernieuwen van de kantoorautomatisering was dit kantoor op zoek naar een nieuwe ICT-leverancier. Zowel de hardware moest worden vernieuwd als een nieuw softwaresysteem worden ingevoerd. Maar alle geautomatiseerde processen moesten natuurlijk wel door kunnen gaan. Het systeem configureren en installeren kan ter plaatse, maar het moet ook goed en veilig bij de klant worden geïmplementeerd. Dat vergde een goede planning met een aantal andere leveranciers."

Materiekennis

"Natuurlijk vereist ons werk een vertrouwensrelatie", vertellen Evert en Janco verder. "Je wordt door je klant ingevlogen in zijn bedrijf en je neemt daar een plaats in op het gebied van ICT. Je hebt 't dus over een soort partnership. Om zo goed mogelijk mee te kunnen denken en ons in te kunnen leven in de klant, om voor hem een optimale oplossing te bedenken, vinden wij het heel belangrijk om over een stuk vakkennis te beschikken van waar het in het bedrijf van de klant om gaat. We willen er niet zo zeer de techniek, maar veel meer de materie snappen. Daarom hebben wij, naast technisch en administratief onderlegde informatici, ook een vliegtuigbouwkundige, een werktuigbouwkundige, chemici en wiskundigen in dienst."
"Daarnaast gaat bij ons altijd een techneut naar de klant. Die weet op ICT-gebied precies waar het over gaat en hoeft de informatie die hij van de klant naar ons mee terug neemt niet eerst over te dragen aan een collega die met de uitvoering belast wordt. Anders is het gevaar groot dat er wezenlijke informatie tussen wal en schip raakt, met later soms heel vervelende gevolgen, en dat willen we niet."

Kleur

Waar over COAS wordt gesproken kent het bedrijf eigenlijk twee afzonderlijke takken: COAS Business Systems en COAS Software Systems. De laatste levert vooral onzichtbare dienstverlening, op het gebied van het ontwikkelen van maatwerksoftware voor bedrijven, met klanten over de hele wereld. Met Business Systems is COAS in de regio wellicht een bekender gezicht. Wilt u weten wanneer u nu met het ene of met het andere COAS te maken heeft? Kijk dan gewoon even naar de kleur: Business Systems hanteert groen en Software Systems blauw.

Afbeelding