Afbeelding
Foto:

Vrouwen die hun mannetje staan

MIDDELHARNIS – Wat is nu echt een mannenbaan of wat een specifieke vrouwenbaan? Wat bepaalt het verschil? Of maakt een vrouw juist het verschil? En hoe is het om als vrouw werkzaam te zijn in een mannenwereld? Met deze en dergelijke vragen stapten we binnen bij XSARUS E-development en Consulting te Middelharnis. Er wordt wel gezegd dat de ICT-sector een echt mannenbolwerk is. En ook bij XSARUS wijst de praktijk uit dat die bewering een eind klopt: van de in totaal zeventig medewerkers zijn er maar tien vrouw. Drie van hen vertellen hoe het is om zich te handhaven in een mannengemeenschap.

Het zijn Ilona Buijze, Linda Hoekman en Whitney Prins die alle drie met een lachend gezicht aan tafel plaatsnemen. Ze hebben zichtbaar zin in een interview, als onderbreking van hun dagelijkse werkzaamheden. Enthousiasme en gezelligheid stralen ze uit en hierop afgaand lijkt het er niet direct op dat ze lijden onder hun minderheidspositie.

Voorbeeld

Ilona (30) werkt nu tweeënhalf jaar bij XSARUS. Daarvoor was ze als marketingcoördinator werkzaam in de autobranche. Via haar werk daar leerde ze het bedrijf kennen waar ze nu werkt. Ook een collega was hierheen vertrokken. Toen hij haar tipte op de vacature van haar huidige functie, besloot ze dat eens gaan praten geen kwaad kon. Wat Ilona betreft was ze tijdens het gesprek dat volgde meteen 'verkocht'. "De sfeer hier, het klimaat waarin je terechtkomt, het is zo warm en goed! Het voelt beslist anders dan bij andere bedrijven. Je kunt hier gewoon jezelf zijn!" vertelt ze, nog steeds blij en dankbaar dat ze zich hier zó op haar plek weet. "We hebben hier echt een grote verscheidenheid aan collega's, met allemaal onze verschillende achtergronden en interesses. Maar ondanks dat is er een waarderen en respecteren van elkaar zoals we zijn." Met andere woorden: een voorbeeld voor de samenleving.

Familie

Van de drie werkt Linda (31) het langst bij XSARUS: vijf jaar. Eerst maakte ze zich verdienstelijk bij een adviesbureau in de zorgsector. Maar toen XSARUS een grote opdracht binnenhaalde, waardoor daar meer personeel nodig werd, kruiste dit bedrijf haar levenspad, en ze is er niet meer vandaan gegaan. Door de jaren heen is ze met XSARUS meegegroeid. Toen het bedrijf zich een aantal jaren geleden in belangrijke mate ook ging richten op e-commerce, deed Linda dat ook. Opvallend is dat zij dezelfde typeringen als Ilona gebruikt wanneer ze aangeeft hoe zij XSARUS meteen al bij haar aantreden ervoer: "warm, goed! Als je terugkomt van vakantie heb je het gevoel dat je weer bij je familie terugkomt. Als collega's zijn we goed voor elkaar en betrokken, zowel in het werk als wat betreft privéomstandigheden. Ondanks dat we in vijf jaar tijd zijn gegroeid van dertig naar zeventig collega's is dit klimaat nooit veranderd, gelukkig!"

Zingend

Ook Whitney (26) kan niet anders zeggen dan dat ze 't bij XSARUS super vindt om te werken. Ook bij haar was het meteen bij binnenkomst voor het sollicitatiegesprek raak: "Ik ging gewoon zingend de auto in toen ik terugkwam van het gesprek!". Nadat ze eerst elders in de marketing werkzaam was, maar daarin meer specialisatie zocht, is ze nu negen maanden in dienst bij XSARUS. Hier is ze actief in de online marketing. En inderdaad, ze heeft het uitstekend naar haar zin.

Evenwicht

Met wat de dames tot nu toe vertelden, hebben ze eigenlijk al veel gezegd over hoe ze 't vinden om binnen een mannenwereld te werken. En dat is echt niet alleen vanwege de aanwezigheid van zoveel mannelijk schoon. "Nee", geven de dames aan, "maar wel is de cultuur anders dan wanneer je met hoofdzakelijk vrouwen op de werkvloer bent. We vinden het best fijn om midden tussen zoveel mannen te werken. Ze zijn wat meer no-nonsense. En wij, als klein groepje vrouwen, bieden hier een mooi evenwicht in, denken we. Toch…?" Dan schateren ze het uit: "Als wij vrouwen hier niet waren, zouden die mannen er gewoon een potje van maken…!!"

Kunstenaars

Dat ze er met elkaar zo in staan, geeft wel aan dat er een leuke match is tussen de grote mannenploeg en het kleine damesteam. Eigenlijk waarderen de vrouwen die mannen wel, viel zelfs te beluisteren. "Wij dames zijn niet echt ICT-ers. Die mannen wel, dat zijn echte programmeurs. Van niets maken ze iets! Eerlijk gezegd vinden we ze gewoon kunstenaars! Wat ons betreft zou er ook best eens een ICT-godin binnen ons bedrijf mogen komen, een vrouwelijke collega als programmeur."
Maar ook al is dat nu niet het geval, vrouwen in het bedrijf, ook al zijn het er verhoudingsgewijs weinig, hebben capaciteiten die je bij mannen minder snel zult vinden. "Kennis op het gebied van mode bijvoorbeeld", leggen de dames uit. "Als je werk levert voor bedrijven in deze branche is het handig dat je daar een beetje feeling mee hebt. En waar we meestal als enige vrouw in een projectteam zitten, kunnen we dingen soms best anders aanvoelen en inschatten dan mannen."

Mannetje staan

"Ja, het is misschien wel een speciaal type vrouw dat er niet om geeft, of er zelfs van houdt, om in een mannengemeenschap te functioneren", zeggen de dames ietwat voorzichtig. "Niet dat ze hier haantjesgedrag vertonen of zo, maar onder elkaar kunnen die jongens natuurlijk wel stoer doen en proberen je als vrouw er een beetje tussen te nemen. Je moet daarom wel stevig in je schoenen kunnen staan, letterlijk je mannetje kunnen staan. Maar dat kunnen wij prima hebben, nietwaar?", zeggen ze lachend tegen elkaar én met enige strijdvaardigheid in de ogen. Meteen voegen ze de daad bij het woord, want er moet een foto van ze worden gemaakt. Natuurlijk, met een muur van mannelijke collega's als decor. "Mannen, we komen jullie even lenen, want wij willen op de foto!", klinkt het meteen als de dames één van de werkruimten vol mannen binnenstappen, "en jullie moeten daarbij!" Een paar quasi tegensputterende reacties komen ergens vanachter een groot computerscherm vandaan, maar in korte tijd hebben de dames het voor elkaar. Een charmante lach en een twinkelende blik doen kennelijk wonderen. Zodat je je uiteindelijk afvraagt wie, als het erop aankomt, het hier nu eigenlijk zwaarder heeft: die mannenwereld of het vrouwenwereldje?