Tot begin 2019 hogedrukgebieden aan zet

Op 20 december jongstleden schreef ondergetekende dat de inmiddels voorbije maand december 2018
uiteindelijk zo'n 3 graden boven de norm zou gaan uitkomen als we op 31 december de temperatuurbalans opmaken. Afgerond was de laatste maand van het afgelopen jaar inderdaad een kleine drie graden te zacht op de Eilanden. In 2015 maakten we het nog bonter met een positieve afwijking van zo'n 6 graden.
Het jaar 2018 als geheel dat slechts twee te koude maanden kende, was 'natuurlijk' uitzonderlijk warm.
Vanaf Kerst oogden de weerkaarten boven het noorden en noordwesten van Europa al enigszins winters.
We zien dat diverse weermodelkaarten geschetst voor de eerste week van januari met een opvallend sterk hogedrukgebied op de proppen komen boven Schotland richting IJsland, terwijl de lage druk, inclusief veel kou op hoogte, vooral wordt ingetekend boven Scandinavië en de Baltische Staten.
Het is de bedoeling dat deze 'noorderkou' via Scandinavië in zuidelijke richting moet gaan uitstromen waarbij de vraag nog is of Nederland ook een schampschot gaat meekrijgen van deze luchtsoort.
De hoofdmoot van de Scandinavische bel kou is namelijk vooralsnog gericht op het oosten van Europa waarbij Nederland steeds op de grens lijkt komen te liggen van de 'echte' kou.
Momenteel blijft dit nog even de kwestie in de periode tot pakweg 4-5 januari. We geraken wel in een wat 'koelere' fase de eerste januaridagen, waarbij het nog steeds mogelijk is dat die verrassende vleug winterse lucht uit het hoge noorden nog even tot boven Nederland kan uitstromen.
Het noordoosten/oosten van Nederland heeft uiteraard de beste papieren om iets meer van de winterse invloed mee te pakken. In de doorgaans mildere zuidwesthoek van het land wordt dat allemaal lastiger.
De kans op enkele winterse buien met stofhagel of wat (natte) sneeuw is niet uit te sluiten vanaf 2 januari.
De zon is er soms even bij en de wind waait meest uit noordwest tot noordoost. De verzachting zal echter al weer vrij rap gaan volgen als het hogedrukgebied boven onze omgeving wegzakt. Dan wordt weer als vanouds ruimte gegeven aan luchtinstroom via de Noordzee.
Tot de jaarwisseling is het meest droog, rustig en opvallend zacht weer met maxima richting de 10 graden.
Veel zon is er niet en wolkenvelden bepalen het weerbeeld meestentijds op de Eilanden.