Afbeelding
Foto:

Dagboeken

Wie nog geen dagboek of meditatiebundel heeft uitgezocht, krijgt de mogelijkheid uit vier boeken een keus te maken: 'Het levende Brood' (dagboek bij de Bijbel van ds. I. Kievit), 'De enige Toevlucht' van ds. A.J. Gunst ( 52 meditaties), 'Dorst naar God' (meditaties over Psalmen), van ds. B. van der Heiden en 'De HEERE is mijn deel' van Octavius Winslow (31 overdenkingen). Voor elk wat wils. Gevarieerd, maar allen inhoudsvol. Zij zullen hun weg naar de lezers zeker vinden.

Het levende Brood

'Het levende Brood' is een verzameling uit de meditaties die ds. Kievit als eindredacteur schreef voor het Gereformeerd Weekblad. De samensteller is R.F. Rebel. Dit dagboek is een vervolg op 'Dagelijks Manna'. Wat is het verschil met het vorige dagboek? De stukjes per dag zijn aanmerkelijk korter en lezen gemakkelijker. Maar aan de inhoud is niet tekort gedaan. Dominee Kievit heeft zelf geschreven wat het zeggen wil: 'Ik ben het Brood des levens'.
… Dit is Brood dat leeft en Brood dat leven geeft. Wonderlijk Brood dus. In Christus is het leven. Hij de Fontein van het levende water, ook het levende Brood. Alles wat Hij is en geeft, dat leeft en geeft leven. Hij vervult alles met leven, waar Hij Zichzelf schenkt.'
De hervormde predikant Izaäk Kievit (1887 – 1954) had een vooraanstaande positie in hervormd-gereformeerde kring. Hij heeft bijna 30 jaar de gemeente van Baarn gediend. Ook buiten zijn eigen kring was veel waardering voor Kievits werk.

ISBN nr. 9.789.033.129.483; Prijs € 18,50

Dorst naar God

'Dorst naar God' zijn meditaties over de Psalmen van de hand van ds. B. van der Heiden. In het Woord vooraf schrijft de auteur dat er een onlosmakelijke liefdesband tussen Gods kinderen en de Psalmen ligt. De Psalmen zijn de reisliederen van Sion. Waar de Heere geestelijk leven geboren doet worden, komt ook een diepen verbondenheid met de Psalmen. Luther noemt de Psalmen een Bijbel in het klein. De Psalmen geven een blik in het hart van de kinderen Gods. Je zou het boek der Psalmen een geestelijke apotheek kunnen noemen, waarin de geneesmiddelen te vinden zijn tegen elke zielenkwaal. Het gouden abc van Gods kinderen. Wat vinden de geestelijke pelgrims er dan in? Hun strijd, hun leven, hun vragen, maar ook hun verwondering en hun aanbidding. Dominee wenst dat dit boek mag dienen tot uitbreiding van Gods Koninkrijk, maar ook tot geestelijk nut van de lezers. De meditaties beginnen bij Psalm 1, vervolgens Psalm 4, 22, 23, 27 en de laatste meditatie handelt over Psalm 146. Van Psalm 91 staan twee meditaties over 'Een veilige Schuilplaats'. Hij eindigt, hoe kan het ook anders met een Psalm (9:2): Uw Naam zal door mijn psalmgezangen, O Allerhoogste, lof ontvangen.
Van harte aanbevolen! Ds. B. van der Heiden is emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten.

ISBN nr. 9.789.033.129. 469; Prijs € 13,90

De enige Toevlucht

'De enige Toevlucht' is een verzameling van 52 meditaties van ds. A.J. Gunst, voor elke week één. In deze eenvoudige, aansprekende meditaties is rekening gehouden met het kerkelijk jaar. Ze lenen zich heel goed om wekelijk te lezen, persoonlijk of in gezinsverband. Ze zijn trouwens ook goed te gebruiken bij een weekopening en -sluiting. De inhoud van de cover wil ik u niet onthouden:
… De waarachtige bekering is Gods werk. Als het Gods werk niet was, werd er nooit één mens zalig. Aan de andere kant ligt op ons de eis en de plicht te vragen om bekering en vernieuwing van ons hart. En nu doet de Heere het ooit om ons gebed. Hij is ons niets verplicht. Maar Hij doet om Christus' wil. De zaligheid ligt alleen in Hem, buiten Wie God een verterend Vuur is. Dat wordt al meer geleerd op de school van vrije genade. Christus is voor Zijn Kerk de enige Toevlucht voor tijd en eeuwigheid.
Ds. A. J. Gunst (1941) is emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten. Hij diende de gemeenten van Terneuzen, Tholen, Benthuizen en Nieuwerkerk (ZLD). Neem en lees.

ISBN nr. 9.789.033.129.261; Prijs € 14,90

De HEERE is mijn Deel

'De HEERE is mijn Deel' van Octavius Winslow (1808 – 1878), de achtste zoon van Thomas Winslow en Mary Winslow – Forbes. Zijn moeder is bekend geworden door haar geschriften. Octavius heeft enkele gemeenten gediend in Amerika en Engeland.
Waarom het aantal van 31? Oorspronkelijk had hij ze bedoeld voor 31 dagen, een hele maand dus. Ze zijn dan ook wel aangegeven met dag 1, dag 2, enzovoort. Wat is het middelpunt in deze overdenkingen? De Zaligmaker, Jezus Christus in Zijn vele hoedanigheden ten gunste van degenen die Hem liefhebben en volgen. Hij is hun Deel, hun Hoop, hun Meester, ja, hun alles en in allen.
De titel van deze bundel is genomen uit Klaagliederen 3 : 24:
'De HEERE is mijn Deel, zegt mijn ziel, daarom zal ik op Hem hopen'.
Winslow heeft zelf een woord vooraf geschreven. In november 1870 schreef hij het volgende:
Hij vertrouwt erop dat deze bladzijden iets van een zwakke afspiegeling zullen bieden van de onnaspeurlijke rijkdom van Christus. Daarop mag de zwakste ziel, de ziel die in het donker verkeert, maar wel in Christus gelooft en Christus liefheeft, met een persoonlijke aanspraak komen, en zeggen: Alles is van mij, want ik ben van Christus, en Christus is van God.

ISBN nr. 9.789.033.129.452; Prijs € 12,50

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding