Met raad en daad

Dagelijkse vertraging

Is het waar, dat onze aardbol steeds langzamer om haar as gaat draaien? En waarom wordt de dag van 24 uur dan niet langer?

Onze dag is door de eeuwen heen inderdaad iets langer geworden. Dat kan men nu berekenen, omdat de sterrenkundigen onder onze oeroude voorvaderen heel nauwkeurig de zonnetijd in hun woonplaats bijhielden. Dat is de tijd die gemeten werd naar de stand (de zgn. uurhoek) van de zon. Gezien een Fenicisch kleitablet met het verslag van een zonsverduistering op 5 maart van het jaar 1223 voor Christus, is onlangs becijferd dat onze dag in die meer dan 32 eeuwen elke honderd jaar 1,6 milliseconde langer is geworden.

Aan de loop

Ik ben 69 en loop dagelijks zo' n 5 km, maar oudere vrouwen raden het af, omdat zij met versleten knieën tobben. Wat raad u mij aan?

Lichaamsbeweging kan de botontkalking wat afremmen en buitenlucht stelt de huid van armen en benen in staat met behulp van de zon geregeld vitamine D aan te maken en dan kan met behulp van uw hormonen uw beendergestel beter op peil blijven. Het gaat echter niet om het aantal kilometers, maar om de beweging van uw spieren, het dieper ademhalen, enige inspanning en daardoor verwijden van de bloedvaten, en als de zon schijnt, wat zonnestraaltjes op deels blote armen of benen. Daar slijten de knieën niet van. Dat komt eerder door trappen lopen met zware boodschappentassen of andere overbelasting van die gewrichten.

Kaat Mossel

Op een Schevenings terras kregen we van de zomer een 'Kaat Mossel' en dat was een schaal ijs met slagroom en echte advocaat. Maar vanwaar die rare naam?

Tijdens de jarenlange twisten tussen patriotten en prinsgezinden werkte Catharine Mulder als stadskeurmeesteres van de mosselen in Rotterdam. Daar zette zij vanaf 1783 als 60-jarige Oranjeklant geregeld demonstraties op touw tegen de patriottische regenten. Dat leidde meer dan eens tot bloedige botsingen en soms tot brandstichting en plundering. Politieke tegenstanders scholden haar uit voor 'Kaat Mossel'. In een geruchtmakend proces kwam het tot de eis: geseling, brandmerking, 10 jaar tuchthuis en levenslange verbanning uit Rotterdam en Schieland. Maar de schepenbank wees dit alles af en het Hof heeft ook geen vonnis willen wijzen. In 1787 werd zij vrijgelaten en in haar functie hersteld, maar toen de Fransen ons land in 1795 hadden bezet, konden de patriotten hun gram halen en is de door hen zo gehate Kaat Mossel alsnog ontslagen. Ze stierf in 1798 in grote armoede. Haar bijnaam bleef in gebruik voor vrouwen met een grote mond.

De eerste tram

Waar reed de eerste tram, in Amsterdam of in Rotterdam?

Tussen Den Haag en Scheveningen reden op 25 juni 1864 de eerste paardentrams, in juli gevolgd door twee andere Haagse lijnen. Op 3 juni 1875 ging de Amsterdamse Omnibus Mij met de eerste paardenomnibuslijn van start. De Rotterdamse Tramweg Mij begon op 1 juni 1879 met de exploitatie van acht paardentramlijnen. Elektrische trams reden pas vanaf 14 augustus 1900 in Amsterdam.