Visserijraad schroeft vangstquota omlaag

STELLENDAM - De Europese Visserijraad heeft afgelopen week in Brussel een akkoord bereikt over het vangstquotum voor 2019. De meeste quota vallen lager uit dan dit jaar. "Het korten op de vangstquota wil niet per definitie zeggen dat het slecht gaat met de visbestanden, maar juist dat de visbestanden goed in de gaten worden gehouden", zegt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.

Door Jaap Ruizeveld                                                                                                                                

Daar voegt Nooitgedagt aan toe: "Aankomend jaar is de quota niet de grootste zorg van de Nederlandse vissers. We maken ons vooral zorgen of we het vangstquotum überhaupt kunnen opvissen met een naderende Brexit, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over de toekomst van het pulstuig."

Bestanden                                                                                                                                        

De toegestane maximale vangsthoeveelheid (TAC) voor schol in de Noordzee, een belangrijk bestand voor de Nederlandse visserij, daalt met 12%. De inzet van minister Schouten voor het tongbestand was een zogeheten roll-over (gelijk aan voorgaand jaar).Toch is er in Brussel een verlaging van 20% vastgelegd. Volgens onderzoekers zit het zeebaarsbestand nog ver onder het veiligheidsniveau en blijven strenge maatregelen nodig. Op basis van de MSY-benadering met een lage visserijsterfte is in 2019 het vangstadvies van zeebaars 1789 ton, waarbij het paaibestand mogelijkheid heeft om verder te groeien. Boomkorkotters mogen 400 kilogram per 2 maanden aanvoeren en kotters die vissen met flyshoot of twinrig mogen 210 kilogram per maand aanvoeren. "De Nederlandse delegatie heeft gezorgd voor grote opluchting voor onze kleinschalige staandwantvissers. Zij dreigden namelijk een stuk van hun visserij kwijt te raken, maar mogen in 2019 toch 1400 kilogram zeebaars aanvoeren", geeft Nooitgedagt aan.