De uitreiking van de cheque in de Victoriahal. 
De uitreiking van de cheque in de Victoriahal.  Foto:

Deelnemers lichtjestocht lopen meer dan 3.000 euro bij elkaar

DIRKSLAND – Marjolijn Westerink-Mak, ambassadeur van het Sophia Kinderziekenhuis, maakte een figuurlijke diepe buiging en viel daarna stil. Ze was diep onder de indruk van het bedrag dat de lichtjestocht in Dirksland had opgebracht: 3010,25 euro. Vervolgens kreeg ze de cheque overhandigd met de mededeling dat het bestuur van de Stichting Verenigd In Kracht (SVIK) het bedrag nog naar boven zal afronden.

Door Kees van Rixoort

Het fenomeen lichtjestocht ontstond vorig jaar als uitvloeisel van de lichtjesactie voor het Sophia Kinderziekenhuis. Bij de ingang van het ziekenhuis staat in december al vele jaren een grote kerstboom, waarin sponsors lichtjes kunnen kopen. De opbrengst is uiteraard voor Sophia. Dat geldt ook voor de lichtjestochten die in 2017 als extra sponsoractiviteit naast de lichtjesactie zijn ontstaan.
De SVIK zag op Facebook dat er lichtjestochten voor dit goede doel worden georganiseerd en dacht: dat gaan we ook doen, dat is echt wat voor ons. De initiatiefnemers benaderden beide basisscholen in Dirksland en kinderopvang Kibeo met de vraag of ze zouden willen meedoen. Iedereen reageerde direct positief. Muziekvereniging Amicitia was bovendien graag bereid om de tocht door Dirksland aan te voeren.
Het resultaat was een lichtjestocht op 12 december met heel veel toeloop. De tocht van 3 kilometer door het dorp trok tussen de 250 en 300 deelnemers. De kinderen liepen met een lampion, kant-en-klaar uit de winkel of zelfgemaakt naar een voorbeeld uit het pakket van Sophia, waarin bijvoorbeeld ook lampjes en sponsorlijsten zaten.

Iets groots

"Het begon als een klein idee, maar het is echt iets groots geworden", zei Nicole Gierman van de SVIK vlak voor de overhandiging van de cheque in de Victoriahal. Ze prees de deelname van beide basisscholen, Kibeo en Amicitia en noemde ook "een lieve mevrouw uit het dorp" die voor alle deelnemertjes een snoepzak beschikbaar had gesteld. "En we hebben een opbrengst waarvan we alleen maar konden dromen", waarna de cheque met het mooie bedrag tevoorschijn kwam en de ambassadeur boog, stil werd en uiteindelijk uitriep: "Fantastisch!"
Het geld gaat, samen met de opbrengsten van de andere lichtjestochten, naar de ontwikkeling van een app. Deze is bedoeld om de patiëntjes in het Sophia Kinderziekenhuis te helpen met hun gevoelens om te gaan. Marjolijn Westerink-Mak: "De kinderen kunnen verdrietig of somber zijn als ze in het ziekenhuis liggen. De app vraagt bijvoorbeeld hoe het gaat, wat ze aan het doen zijn, of ze zich vervelen. Na het antwoord komt er direct actie, zoals praktische tips. Niet algemeen, maar toegespitst op het kind. Op maat dus." Met de cheque vanuit het kleine Dirksland in de hand zegt ze tot slot: "Die app gaat er wel komen."