Janneke Voogd trakteert op een stroopwafel in Rehoboth.
Janneke Voogd trakteert op een stroopwafel in Rehoboth. Foto:

Stichting OZO
Wie adopteert een bewoner van Rehoboth?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting OZO verleent al tientallen jaren hulp aan de allerarmsten in het westelijk deel van Oekraïne. Het centrum van waaruit deze hulp wordt verricht is het verzorgingshuis Rehoboth, waar een aantal arme en hulpbehoevende bejaarden hun dagelijkse verzorging ontvangen.

Door: Adri van der Laan

Tanja Troost en Janneke Voogd van Stichting OZO vertellen graag iets over een deel van het hulpverleningswerk dat ze graag onder een breed publiek bekendheid willen geven. Stichting OZO is jaren geleden ontstaan uit een groep mensen van Goeree-Overflakkee die hulpverleningstransporten verzorgden richting het Hongaars sprekende deel van de bevolking van Oekraïne. Ze waren onder de indruk van de nood die ze daar tegenkwamen en besloten de hulp op een meer constructieve basis te gaan geven. Door heel veel hulp vanuit hun achterban, die voornamelijk afkomstig is van het eiland, kon er een bejaardentehuis worden gebouwd, dat de naam Rehoboth kreeg. Al een flink aantal jaren krijgt een groep van ongeveer 20 á 30 bejaarden hier hun dagelijkse verzorging en onderdak. Naast een verzorgingshuis is Rehoboth ook het centrum van het andere werk dat in die regio wordt gedaan door Stichting OZO (Onderlinge Zorg Oekraïne). Vanuit dit centrum wordt door de Oekraïense medewerkers van Stichting OZO het boerderijproject verzorgd en ook de zorg voor het onderhoud van gezinnen - onder meer via het uitdelen van voedselpakketten en andere hulp - in de regio rondom het verzorgingshuis.

Adoptie

De bewoners van Rehoboth worden liefdevol verzorgd door de Oekraïense medewerkers. Meestal hebben zij weinig familie of bekenden waar ze regelmatig bezoek van krijgen. Overigens zijn ze niet eenzaam, want Rehoboth is ook een heel sociaal centrum, waar veel dingen met elkaar worden gedaan. Tanja en Janneke zijn regelmatig in Oekraïne op bezoek geweest en het viel hen op hoe meelevend de bewoners waren met de privésituatie van de OZO-mensen. Deze meelevendheid brachten Tanja en Janneke op het idee om een adoptieprogramma op te starten. Ze willen hiermee de band versterken tussen mensen van het eiland en de bewoners van Rehoboth.

Kosten

Het adopteren van een bewoner van Rehoboth kost € 25,- per maand. Tanja en Janneke realiseren zich dat dit een flink bedrag is, wat niet iedereen op kan brengen. Ze raden in dat geval dan ook aan om gezamenlijk als familie of collega's mee te doen met het adoptieplan. Wie een van de ouderen adopteert, kan ook corresponderen met deze bewoner en men wordt ook op de hoogte gehouden van het wel en wee van hem of haar.
Het gaat natuurlijk niet alleen om een emotionele band te krijgen met een van de bewoners, want financiële adoptie is een belangrijke manier om bij te dragen in de kosten van de verzorging van de ouderen. Vooral in deze tijden van politieke crises in Oekraïne zijn de kosten voor het dagelijks levensonderhoud daar heel hoog geworden en dat geldt natuurlijk ook voor de exploitatie van het verzorgingshuis. Op de site van de Stichting: www.stichting-ozo.nl kan alle informatie over het adoptieplan worden gevonden. Wie interesse heeft, kan een bewoners uitzoeken op de site.
De beide bestuursleden hopen dat veel mensen aan zullen haken bij het adoptieproject, zodat veel ouderen een menswaardige behandeling kunnen krijgen in Rehoboth. Overigens wil dit niet zeggen dat aan ouderen die niet gesponsord worden minder zorg wordt verleend, want ieder krijgt dezelfde zorg. Van de opbrengst van het adoptieplan wordt eten, medicatie, medische zorg en het verblijf in Rehoboth bekostigd.

Tanja met één van de bewoners.
Afbeelding