Oudjaar 2018

Het teken van het paslood

En de HEERE zeide tot mij: Wat ziet gij, Amos? En ik zeide: Een paslood. Toen zeide de Heere: Zie, Ik zal het paslood stellen in het midden van Mijn volk Israël; Ik zal het voortaan niet meer voorbijgaan.

Amos 7:8

Als de kalender 31 december aangeeft, weten wij dat het wijst naar de laatste dag van een voorbijgevlogen jaarkring. Als de klok op twaalf uur staat, weten wij: het oude jaar is voorbij.

Vele gedachten kunnen de mens bezetten. Herinneringen wijzen naar onvergetelijke gebeurtenissen uit het jaar 2018 en daarvoor. Dierbaren zijn ontvallen. De lege plaatsen in huis, aan tafel, op de werkplaatsen en in ons hart doen ervaren dat de beleving van de rouw een begin heeft, maar geen einde. Wij weten niet wat morgen geschieden zal. Ons leven is een damp, die voor een korte tijd wordt gezien en daarna verdwijnt. Oudjaar, hoe zal ons einde zijn?

Onze aandacht wordt gevraagd voor een boodschap. Ze is beluisterd door Amos. Wat zegt Amos van zichzelf? 'Ik was geen profeet, en ik was geen profetenzoon, maar ik was een ossenherder en las wilde vijgen af. Maar de HEERE nam mij van achter de kudde, en de HEERE zeide tot mij: Ga heen, profeteer tot Mijn volk Israël.' Hij dreef zijn kudde vee vanuit Tekóa, een plaats in Juda, dicht bij Jeruzalem, naar de veemarkten te Bethel. In Bethel profeteerde hij in de tijd van de koningen Uzzia en Jeróbeam. Wat zegt de Heere van Amos? 'De woorden van Amos, die onder de veeherders was, van Tekóa, dewelke hij gezien heeft over Israël, in de dagen van Uzzia, koning van Juda, en in de dagen van Jeróbeam, zoon van Joas, koning van Israël.' Dan weten wij dat in die tijd het Tienstammenrijk, Israël, de dienst van de God van Israël heeft verworpen. In Bethel bouwde Israël een groot altaar, maar niet gelijk als de Heere had voorgeschreven. Als offer bracht het kalveren, geen lamsoffer. Als priesters stelden ze zelfgekozen mannen, niet naar de ordening van Aäron. De Heere zendt Amos, de veeherder, naar Bethel. Hij toont in een gezicht een boodschap voor de kalverdienaars. 'Nog deed Hij mij aldus zien; en zie, de Heere stond op een muur die naar het paslood gemaakt was; en een paslood was in Zijn hand.' Het bevat een zeer ernstige boodschap. De Heere is op weg en zal een oordeel vellen over het volk. 'Dat is, die naar het richtsnoer welgemaakt was.' Wat is daarvan de betekenis?

'Waardoor wij verstaan het gemenebest van Israël, dat God door Zijn heilige wetten en Zijn genadige zegen wel en heerlijk gesticht en gebouwd had; en door het paslood, dat God nu in Zijn hand had, Zijn streng en rechtvaardig oordeel, dat Hij na langdurige verdraagzaamheid en verschoning over Israël wilde uitvoeren; omdat zij alles omgekeerd en geschonden hadden.'

En de HEERE zeide tot mij: 'Wat ziet gij, Amos?' En ik zeide: 'Een paslood'. Toen zeide de Heere: 'Zie, Ik zal het paslood stellen in het midden van Mijn volk Israël; Ik zal het voortaan niet meer voorbijgaan.' Zie, het paslood gaat langs de muur. De muur staat uit het lood en zal ineenstorten.

Het is een rechtvaardige daad. Niet de mens stelt het vast, maar God velt het oordeel.

Oudjaar 2018. Zie het gezicht van Amos. Als God het paslood stelt over Nederland, hoe zal de uitspraak zijn? Groot was de zegen van God over het volk van de lage landen. Maar het volk heeft andere goden naar hun lust verkoren.

Hoe ziet de zichtbare kerk in Nederland eruit? Zie het loslaten van de oude waarheid. Let op het godsdienstig leven. God gaat het paslood stellen. Dan zal een menselijk oordeel niet gelden en de algemene beschouwing geen waarde hebben.

Hoe is het persoonlijk leven? Hoe is het gezinsleven? Hoe is het leven van de levende Kerk?

Het paslood zal daarover een oordeel vellen.

Toch is de boodschap van Amos een genadeboodschap. Het is een genadewonder als het paslood over ons leven laat zien dat wij vonniswaardig zijn. Dat wij met een door God afgekeurd leven God recht en gerechtigheid mogen toeschrijven. Wie Hem aanroept in de nood, vindt Zijn gunst oneindig groot. Wanneer de ogen geopend worden om te zien hoe het paslood van Gods recht gegaan is over Hem Die daartoe vlees en bloed wilde aannemen. 'Maar Hij is om onze overtredingen verwond, om onze ongerechtigheden is Hij verbrijzeld; de straf die ons den vrede aanbrengt, was op Hem, en door Zijn striemen is ons genezing geworden.'

'Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons een iegelijk naar zijn weg; doch de HEERE heeft ons aller ongerechtigheid op Hem doen aanlopen.'

Amos mocht aan een verbroken en verbrijzeld mens Gods beloften verkondigen.

'Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David wederoprichten, en Ik zal haar reten vertuinen, en wat aan haar is afgebroken, wederoprichten, en zal ze bouwen als in de dagen vanouds.'

Dan is het oude voorbijgegaan en het is alles nieuw geworden.

Gij hemel, aard' en zee, vermeldt Gods lof;
Laat al wat leeft Zijn trouw en goedheid prijzen;
Want God zal aan Zijn Sion hulp bewijzen,
En Juda's steên herbouwen uit het stof.
Daar zal Zijn volk weer wonen naar Zijn raad;
God eeuwig hun Zijn volle gunst betonen;
Daar zullen zij, Gods knechten met hun zaad,
Zij die Zijn Naam beminnen, erf'lijk wonen.