Prototype van een onderdeel, gemaakt door 3D-link.
Prototype van een onderdeel, gemaakt door 3D-link. Foto:

Problemen oplossen met de 3D-printer

Kapotte onderdelen die je als consument zo door de 3D-printer kunt laten maken. En dan ook nog voor een toegankelijke prijs. Heel simpel gezegd is dat wat het bedrijf 3Dlink doet. Een bezoek aan een bijzondere spin-off van Esselink Groep.

Door Lars Jacobusse

Een middelgrote GAMMA-vestiging, in een provinciestad ergens in Nederland. Aan de balie komen regelmatig klanten met kapotte spullen. Meestal moet de GAMMA op zo'n moment nee-verkopen. Er is niet een machientje dat nieuwe exemplaren van kapotte spullen uitspuugt. Tenminste, dat was altijd zo. Maar binnen het bedrijf zijn een paar slimme techneuten die verder kijken dan hun neus lang is en besluiten dat ze daar iets aan willen doen. Sinds kort is er een nieuwe techniek op de markt: 3D-printen. Waarom zou je niet gewoon een 3D-printer in de winkel zetten, een apparaat waarmee heel veel onderdelen één op één kunnen worden nagemaakt?

Met Eiffeltorens kan je niks

"Het beeld dat je iets even inscant en dat het een minuut later uit de printer rolt, is veel te kort door de bocht," zegt Dennis Sturm, de man die dit idee mede werkelijkheid heeft gemaakt. Samen met Teus-Jan van Dieren bedacht hij 3Dlink. "Er zitten vaak wel wat vijven en zessen tussen, eer iets echt uit de printer rolt." Dat nam niet weg dat ze een paar jaar geleden genoeg potentie voor hun idee zagen. "In die tijd had je vooral van die Eiffeltorentjes die uit de 3D-printer rolden, het was een gadget," legt Teus-Jan van Dieren uit. "Maar dat was dan ook het enige. Wij wilden iets concreets met 3D-printen doen, waar particuliere consumenten wat aan hebben."

"In het begin werd de techniek wel wat overschat. Binnen een paar jaar zouden we allemaal een 3D-printer in huis hebben. Bij Eindhoven bijvoorbeeld, zou er een compleet huis neergezet worden, dat uit de printer was gerold. Het wordt iedere keer aangekondigd, maar het staat er nog steeds niet."

De gekste aanvragen

Wel zijn er inmiddels wat meer bedrijven die actief zijn met 3D-printen. "Maar we zijn eigenlijk nog steeds uniek met een concept dat met deze techniek toegankelijke diensten biedt voor consumenten." Dennis Sturm is met 3Dlink gevestigd bij GAMMA Goes en beheert daar de 3D-printer van 3Dlink: "Het is een shop-in-shop idee." Dennis is in zijn vrije tijd al veel bezig met modeltreinen en vindt techniek leuk. Nu krijgt hij de gekste aanvragen, waarop hij zijn kennis en creativiteit kan loslaten. Er was iemand die de deurgrepen van een oude Citroën na wilde maken. De originele exemplaren waren compleet versleten. Het was van een speciaal zacht materiaal. Dat materiaal kan je niet gebruiken, maar de vorm en uitstraling die het krijgt met 3D-printen, is exact hetzelfde als het origineel," legt hij uit. "En ook bijvoorbeeld een magnetron die niet meer werkt dankzij één kapot onderdeel, kan vaak worden hersteld door een 3D-geprint onderdeel te gebruiken."

Om te demonstreren wat er mogelijk is en gewoon 'omdat het kan', hebben de heren zichzelf gescand en verkleinde standbeeldjes geprint. In het kantoor van Teus-Jan van Dieren staat een vitrine met daarin meerdere poppetjes. Van een eind is duidelijk te zien dat het om figuurtjes van hemzelf gaat. De gelijkenis is bijna eng. "Dit is niet het soort producten dat wij maken. Het is een demonstratie van wat zou kunnen," lacht hij.

Ingewikkelder dan het lijkt

Zelf doen ze er wat luchtig en bescheiden over, maar met deze techniek kan dus echt heel veel. "In feite kun je alles maken," geven ze beiden aan. "Maar het kan snel erg duur en complex worden, de vraag is of je dat ervoor over hebt. Wij hebben in het begin gekozen om ons te richten op de vragen van de gewone consument." Die positionering had een reden. 3D-printen is ingewikkelder dan het vaak op het eerste gezicht lijkt, legt Dennis uit. "We kregen bijvoorbeeld een aanvraag van een hogeschool. Ze hadden een maquette van een gebouw ontworpen. Of wij die even konden printen. Maar ze hadden een tekening gemaakt met platte vlakken. Dat betekent dus dat de muren veel te dun zijn."

Ze zijn begonnen vanuit de gedachte om er vooral voor consumenten te zijn. Maar ze hebben inmiddels ook volop bedrijven als klant. "Pas kreeg ik de vraag van een scholengemeenschap, of we bepaalde sluitingen konden maken voor kluisjes. Het moest hufterproof en de fabrikant leverde niks. Dat hebben we gedaan," geeft Dennis aan. Ook was er een bedrijf dat machines bouwt voor de voedselindustrie, dat een bepaald wokkelvormig onderdeel had bedacht. "Het lukte hen niet om het te tekenen, laat staan te ontwerpen. Daar ben ik flink ingedoken en uiteindelijk hebben we het kunnen printen," zegt Dennis.

Yes3D

Naast 3Dlink hebben ze inmiddels een tweede bedrijf opgezet dat zich bezighoudt met 3D-printen. "Ontwerpers hebben allerlei dingen gemaakt die wij met de printer kunnen produceren." Dennis en Teus-Jan wijzen op een paar glazen lampenkappen met een bijzonder dessin. De producten zijn te vinden en bestellen op yes3d.nl. Hier kan de consument zijn eigen 3D-geprinte lamp samenstellen.

Voor de toekomst ziet 3Dlink veel potentie. "Als het bij het grote publiek meer bekend wordt wat wij doen, kunnen we grote sprongen maken." Ook de techniek staat niet stil. "Wie weet verdwijnt het onderdelenmagazijn en wordt alles straks geprint." Het is duidelijk dat deze ondernemers veel creativiteit hebben, maar ook de kennis om hun ideeën waar te maken.

Teus-Jan van Dieren (links) en Dennis Sturm, de ondernemers van 3D-link.