Afbeelding
Foto:

Voor jou gelezen: Wereld vol gevaar

Vuurwerk! Ben jij een liefhebber of hou je er helemaal niet van? In beide gevallen kun je dit boek lezen. Eigenlijk zou iedereen dit moeten lezen.

Een aansprekend boek, geschreven door Lianne Biemond. Eerder schreef ze de boeken: 'Wereld van verschil' en 'Wereld aan de overkant'. Dit nieuwe deel bevat twee verhalen, die zich op dezelfde dag afspelen. Daniël en Richard in Nederland. Kishan in India. Een heel verschillende leefwereld. Maar tegelijk zie je ook de overeenkomst. Vuurwerk is voor beide 'kanten' een groot gevaar.

India: Al heel vroeg in de ochtend gaat Kishan, samen met zijn vriend Jabbar op weg naar zijn werk. Ondanks dat ze hard moeten werken en ze maar weinig te eten krijgen, zijn ze erg blij met hun baantje. Nu kunnen ze zes dagen per week hun eigen geld verdienen in de vuurwerkfabriek. Ze plakken rotjes op lange wikkels en rollen die op. Ze draaien lontjes, vouwen doosjes en stoppen daar netjes lucifers in. Gelukkig hoeft Kishan geen 'kopjes' van lucifers meer te maken. Dat was vervelend werk. Zijn ogen gingen branden en na verloop van tijd deed zijn keel ook pijn. Moe en ziek voelde hij zich toen. Nee, dat wil hij niet meer. Hij zal extra hard werken, zodat hij wel op deze afdeling kan blijven. Nederland: Voor Daniël is de laatste schooldag voor de kerstvakantie aangebroken. Wanneer zijn moeder hem wakker maakt, ruimt ze meteen wat kleding op, die op zijn kamer ligt. Ze vindt daarbij een aansteker. Daniël heeft wat uit te leggen. Wat moet hij met die aansteker? Al snel blijkt dat hij vuurwerk af wil steken met Richard. Zijn moeder is het er absoluut niet mee eens en wijst hem op de gevaren. Dat hij samen met Richard een megaknaller wil gaan maken vertelt hij natuurlijk niet. Zelfs zijn klasgenoten Koen en Sander wijzen in de pauze op de milieuvervuiling door vuurwerk. Maar dat maakt ook niet genoeg indruk. Ze laten zich niet van hun plan weerhouden. Ze spreken die middag af bij Lizz. Daar is een leuk schuurtje met genoeg ruimte om een spelletje te doen of iets anders… Voor hij weggaat spreekt zijn moeder hem nog aan: 'Daniël, ik wil nog even terugkomen op ons gesprek van vanmorgen (…) Papa en ik willen je echt niet met vuurwerk zien,' gaat ze verder. We hebben het daar al eerder over gehad en je weet heel goed hoe we daar over denken.'
Die middag gaat het mis… Heel erg mis. In India en in Nederland.

India:

'Ggr rommeldebom...' Langzaam zwelt het geluid van een laag, donker gerommel aan. Onheilspellend. Het geluid gaat weg en komt weer terug. Dan rommelt het niet alleen meer, nee, het fluit, het jankt en piept intens. Kishan fluistert zacht voor zich uit: 'Dit is geen onweer. Er is iets mis. Er is iets mis. Heel erg mis.'
'Het is vuurwerk!' gilt een overslaande jongensstem…

Nederland:

De megaknaller is bijna klaar. Als laatste laat Richard Daniel nog één klein rotje in de buis proppen. Gewichtig vertelt hij dat het lintje van dit laatste rotje gebruikt kan worden om de megaknaller aan te steken. Dan pakt hij de hamer en tikt het rotje een stukje naar beneden. Een steekvlam schiet onder de hamer vandaan naar het dak van het schuurtje. De hamer zelf vliegt vanuit Richards hand omhoog en komt met een klap weer op de werkbank neer. De bovenkant van de buis scheurt open. Vonken schieten in het rond.
'KLAAWAAMM!'
Daarna is het stil
Oorverdovend stil.

Je zult dit boek in één keer uit willen lezen. Je oelt het verdriet van Kishan om zijn vriend Jabbar. Hij denkt dat Jabbar niet meer leeft. Je begrijpt de schrik en de pijn bij Daniel, die blind lijkt te zijn en van Richard, die zijn handen heeft verwond. Bijzonder dat de schrijfster je 'slechts' één dag meeneemt in het verhaal van de jongens en je daarmee zoveel leert. Hopelijk begrijp je na het lezen van dit boek nog beter dat vuurwerk niet geschikt is voor kinderhanden. De schrijfster geeft zelf in haar nawoord aan dat het verhaal over Kishan verzonnen is, maar dat de situatie helaas op waarheid berust. Veel jongens en meisjes werken in de vuurwerkindustrie.
Elk jaar opnieuw levert dit veel slachtoffers op, met name onder kinderen. Het boek besluit met een brief aan kinderen van www.vuurwerkmanifest.nl. Een organisatie die zich inzet om het aantal slachtoffers van vuurwerk te verminderen. Een prachtig en spannend geschreven boek, dat je aan het denken zet! Het ziet er kleurrijk uit en de voorkant nodigt uit om ook de binnenkant snel te bekijken. Achterin het boek is ook een lijst met moeilijke woorden uit India opgenomen.

Prijs: €9,50
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789033129100
Uitgeverij: Den Hertog