Afbeelding
Foto:

'Maar de liefde heeft het laatste woord'

Drie verschillende boeken met elk een eigen invalshoek rondom het thema Kerst.

Thijs en Laura ontvangen een jobstijding. Laura is uitbehandeld en krijgt van de oncoloog te horen dat ze nog maar kort te leven heeft. Het is de vraag of ze Kerst nog zal halen. In de dagen die volgen lijkt het verdriet en de wanhoop hen te verzwelgen. Laura worstelt met het loslaten van haar man en haar twee jonge dochtertjes en Tijs is wanhopig over het naderende verlies van zijn vrouw. De meisjes gaan elk op hun eigen kinderlijke manier om met de naderende dood van hun moeder. De puurheid van de kinderen levert hier en daar een glimlach op die de pijn van het komende afscheid soms heel even berooft van haar vlijmscherpe kanten. Intens wordt de lezer betrokken bij de rollercoaster aan diepe emoties bij alle betrokkenen.

"De laatste dagen van Laura's leven trekken gefragmenteerd aan me voorbij. Ik vervul mijn vaderrol smeer boterhammen, ruim de vaatwasser uit, hang de was op en droog tranen af. Daar tussendoor is de stroom bezoekers; mensen die afscheid willen nemen van Laura, een tijdje aan haar bed zitten en tranen vergieten. Als ik ze uitlaat zijn ze sprakeloos en dat is goed, als woorden ontoereikend zijn is zwijgen het allerbeste dat je kunt doen."

Kostbare herinneringen aan hun huwelijksjaren en de geboorte van de kinderen worden opgehaald.

Laura wordt steeds zwakker en het einde nadert.

"Als ik met de meisjes – fris gedoucht en in hun pyjama – naar Laura's bed loop weet ik dat dit de laatst maal is dat ze hun moeder levend zullen zien." In de vroege ochtenduren van een grijze decemberdag blaast Laura haar laatste adem uit. "Ik sta voorzichtig op en streel haar handen kus haar dode mond en voel hoe een nameloos verdriet bezit neemt van mijn lichaam en mij doet wankelen."

'Overhoop' vertelt een aangrijpend verhaal over donkere dagen, wanhoop en diepe afgronden. Geen 'happy end' of een antwoord op de waarom-vraag. Maar dwars door de diepte heen is daar een onzichtbare maar onmiskenbare rode draad die loopt door het leven van Tijs en Laura. De draad die wijst naar het Anker, het Licht van de wereld. Zoals Laura in haar laatste uren getuigt: 'Niet de afgrond, Tijs (…) Maar de liefde heeft het laatste woord.'

Ontdek de geschenken van Kerst

Na een lang en veelbewogen leven overleed begin dit jaar de bekende Amerikaanse evangelist Billy Graham (1918-2018). In één van zijn in het Nederlands vertaalde boekjes beschrijft hij hoe Kerst geschenken van hoop, zekerheid, vreugde, liefde en vrede brengt. Aan de hand van deze giften vertelt de theoloog aan de hand van de woorden van Jesaja, Mattheus, Lucas en Johannes over de hoop van de profeet Jesaja, de roeping van Maria, de liefde van de Wijzen en de vreugde van de herders.

De korte hoofdstukken worden afgewisseld met oude en nieuwe(re) kerstliederen en gezangen. Het boekje sluit af met een gedicht van de hand van Ruth Graham (1920-2007), echtgenote van de evangelist.

'Niet je zilver of je goud /je talenten, groot of klein/niet je stem, je tekengave/ niet de mensen die rondom je zijn./ Niet jij zelf meer in het centrum/en niet jouw wil draagt de kroon: / 'ik' voor eeuwig aan het kruis/alleen Jezus op de troon. (uit: 'But you', Ruth Bell Graham).

Bijzondere bezoeker

Van de hand van graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1827-1910) verscheen de bewerking van een bijzondere volksvertelling. Het is kerst en de oude schoenmaker Panov verwacht een bijzondere bezoeker. Hij ontvangt die dag verschillende mensen in zijn huis, zoals de verkleumde straatveger, een oude bedelaar en de jonge moeder met haar kind. Maar die ene gast waar hij op wacht komt maar niet. Terwijl hij zich zorgen maakt dat hij de bijzondere bezoeker die hij verwachtte over het hoofd heeft gezien krijgt hij een bijzondere boodschap. "Terwijl ze hem voorbijliepen, fluisterden ze één voor één: 'Heb je me niet gezien? Heb je me niet gezien, papa Panov?'"

Een klassieke vertelling, uitgegeven in geschenkformaat en geschikt voor alle leeftijden.

De zeer sfeervolle illustraties zijn van de hand van Tony Morris.

Titels

Overhoop
Liesbeth Morren
2018, Uitgeverij Plateau
82 blz., €4,95 (in de maand december gratis bij aankoop van 25 euro aan boeken bij de Christelijke boekhandel t.g.v. de Maand van het Geschenk).
ISBN 9789058041432

Het geschenk van Kerst
Billy Graham
2016, uitgeverij Evangelisch Traktaat Zending
48 blz., € 4,95
ISBN 978087720803

De wonderlijke kerst van papa Panov
Lev Tolstoj
2017, uitgeverij Kok
34 blz., € 8,95
ISBN 9789043528788

Afbeelding
Afbeelding