Hoor Event bij Coen Honig Optiek: Alles over de nieuwste hooroplossingen

ZIERIKZEE – Mensen die te maken krijgen met gehoorverlies stellen het in de regel 7 jaar uit voordat ze de stap zetten om contact te maken met een gehoorspecialist. Mensen schamen zich, willen er niet aan toegeven of hebben gewoonweg geen zin in een gehoorapparaat. Een gemiste kans, weten audiciens Coen Honig en Maarten van Lobberecht. "Er valt zoveel winst te behalen met de huidige technieken. De gehooroplossingen van tegenwoordig dragen niet alleen bij aan een beter gehoor maar ook aan een hogere kwaliteit van leven." Om mensen de gelegenheid te geven op informele wijze informatie te verkrijgen over alle mogelijkheden op het gebied van gehoorverlies, organiseert Coen Honig Optiek op maandag 14 januari een Hoor Event in de Brasserie van zorgcentrum De Cornelia in Zierikzee. De toegang is gratis.

Coen Honig Optiek is niet alleen al jarenlang een vertrouwd adres voor oogzorg, maar sinds drie jaar ook stAr geregistreerd audicien. In samenwerking met Hoortoestelhuis Janssen uit Goes biedt de optiek haar klanten sindsdien de gelegenheid om tevens voor hoorzorg bij hen terecht te kunnen.

"Wat zeg je?": Het is een veel gestelde vraag door mensen die te kampen krijgen met gehoorverlies. Honig: "Uit onderzoek blijkt dat mensen in eerste instantie niet willen toegeven dat hun gehoor verslechtert. Mensen hebben last van gene, veel meer dan wanneer ze een bril nodig hebben, brillen zijn hip en trendy, dat kun je van een gehoorapparaat niet zeggen; daar hangt een bepaalde beladenheid omheen. Dus wanneer iemand zijn partner steeds vaker niet verstaat, zal hij of zij in eerste instantie de oorzaak buiten zichzelf leggen. In hun ervaring is het de partner die niet duidelijk en niet luid genoeg spreekt. Het is geen gemakkelijke stap om toe te geven dat het gehoor minder wordt. Terwijl, áls die stap eindelijk gezet is en mensen over hun schaamte heen stappen, ze enorm veel profijt hebben van een hooroplossing, blijkt in de praktijk."

Remco Don, vertegenwoordiger bij Oticon, legt uit welke impact gehoorverlies kan hebben op iemands leven: "Je luistert met je brein, niet met je oren. Je oren zijn puur een gereedschap om geluiden door te geven aan de hersenen. Als het de oren niet meer lukt om deze geluiden schoon en helder door te geven, kost dat de hersenen veel energie. Dat zorgt ervoor dat mensen met gehoorproblemen sneller vermoeid raken. In zijn algemeenheid omdat ze zich meer moeten inspannen om te kunnen horen wat er gezegd wordt. En zeker bij luidruchtige evenementen, zoals een beurs, een feestje of een theater. Het wordt voor deze mensen steeds lastiger en minder aantrekkelijk om deel te nemen aan dit soort activiteiten, wat er werkelijk voor kan zorgen dat ze in een sociaal isolement raken. Het creëren van hooroplossingen gaat allang niet meer alleen om mensen beter te laten horen, maar ook en misschien wel vooral om mensen opnieuw in hun kracht te zetten."

Tijdens het Hoor Event zullen de genodigden middels lezingen van Audicien Coen Honig en Remco Don meer informatie krijgen over de werking van het gehoor, bestaande hooroplossingen, de nieuwste technieken en de specialistische begeleiding van de audicien. Tevens zal een ervaringsdeskundige vertellen over zijn ervaringen met een gehoorapparaat in de dagelijkse praktijk. Er is ruimte voor vragen en gelegenheid om kennis te maken met de nieuwste hoortechnieken. Ben u geïnteresseerd? U kunt zich gratis aanmelden voor 4 januari, voor het Hoor Event op maandag 14 januari om 14.30 uur door te bellen met 0111-414211 of een mail te sturen naar info@coenhonigoptiek.nl