Ellen Hoogervorst. Foto: Qphoto.
Ellen Hoogervorst. Foto: Qphoto. Foto:

Nieuw lid Raad van Bestuur CuraMare

Het sleutelwoord is verbinding

Een jaar kan voorbij vliegen. Dat heeft Ellen Hoogervorst-van der Meer gemerkt. Op 1 januari 2018 trad ze bij CuraMare in dienst als lid van de Raad van Bestuur. Haar aandachtsvelden zijn thuis- en ouderenzorg. Ook is ze verantwoordelijk voor een groot aantal ondersteunende diensten. "Het was een intensief jaar met lange volle dagen", blikt ze terug op 2018. "Ik had te maken met een nieuwe regio en een nieuwe sector: Goeree-Overflakkee en de thuis- en ouderenzorg. Daarnaast is ook de bestuurlijke rol die ik nu heb nieuw. Heel intensief, maar ik heb het eiland, de sector en de organisatie goed leren kennen. Ik heb enorm veel plezier in mijn werk."

Tekst: Kees van Rixoort, Foto: CuraMare/Qphoto

Ze komt net terug van een feestelijke gebeurtenis: het slaan van de eerste paal voor het nieuwe centraal kantoor van CuraMare. "Eigenlijk was het de laatste paal: een ceremoniële", lacht ze. "Bijzonder dat die zojuist is geslagen door drie collega's die het langst werken bij CuraMare en de rechtsvoorgangers: Dick Hoek, Miep van den Berg en Aletta Kieviet."

Eén kantoor

Het nieuwe kantoor komt op het terrein van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. De bouw duurt een jaar. Begin 2020 is het klaar voor gebruik. "Het is een kantoor voor alle ondersteunende diensten van CuraMare. Nu zitten die nog verspreid over vijf locaties in en om Dirksland, zoals het oude gemeentehuis, een voormalig schoolgebouw en een winkelpand. Panden die niet altijd zijn gebouwd als kantoren, het blijft toch een beetje behelpen. Zo hebben we klaslokalen moeten ombouwen tot kantoortuinen… Eén centraal kantoor is een lang gekoesterde wens. Ik ben heel blij dat we die wens nu kunnen realiseren."

In het nieuwe pand komen 130 werkplekken voor 170 medewerkers. "Het is een mooi pand dat past bij het dorpse karakter van Dirksland", wijst Ellen Hoogervorst naar een realistische tekening van de toekomstige situatie. "Kijk, twee puntdaken en een blokje. Een brug verbindt het kantoor met het ziekenhuis. Dat is belangrijk, die verbinding tussen de ondersteunende diensten en het primaire proces van de zorg."

Ook belangrijk: de nieuwbouw is zo duurzaam mogelijk. "Het pand is straks het eerste gasloze gebouw van CuraMare. Er wordt gebruik gemaakt van bodemenergie en warmtepompen, waardoor een gasaansluiting overbodig is. In het pand worden nog meer duurzame maatregelen getroffen, zoals ledverlichting en een energiemanagementsysteem. Het wordt een aangename werkplek." Het ziekenhuisterrein, inclusief het parkeerterrein waar het kantoor komt, krijgt een andere inrichting. Het aantal parkeerplaatsen zal iets stijgen. Daarnaast is het grote parkeerterrein aan de Mozartlaan beschikbaar voor personeel, patiënten en bezoekers. Zij kunnen tijdens de bouwwerkzaamheden gebruikmaken van een shuttle naar het ziekenhuis. Mogelijk krijgt deze service na de oplevering van het kantoor een permanent karakter.

Streekziekenhuis

Goeree-Overflakkee was niet onbekend toen Ellen Hoogervorst op 1 januari 2018 bij CuraMare in dienst trad. "Mijn schoonouders hebben een boot in Herkingen, dus ik kende de schoonheid van het eiland. In de jaren negentig studeerde ik beleid en management in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Mijn hoogleraar bedrijfseconomie noemde regelmatig het streekziekenhuis in het pittoreske plaatsje Dirksland. Hij gebruikte het Van Weel Bethesda als voorbeeld van een algemeen ziekenhuis, waar gastvrijheid en nabijheid hoog in het vaandel staan en waar de kleine schaal het noodzakelijk maakt om keuzes te maken in het zorgaanbod. Dat concept sprak mij toen aan en nu werk ik er zelf ook."

Vóór 1 januari 2018 was ze manager bedrijfsvoering bij het UMC in Utrecht. Ook werkte ze in de GGZ en als organisatieadviseur. "Het UMC is een prachtige organisatie om voor te werken. Er is veel aandacht voor innovaties, maar de organisatie is ook intern gericht. En dat terwijl ik verbinding met de samenleving juist zo belangrijk vind. Zorg leveren die nodig is, waar de samenleving op wacht, daar gaat het voor mij om."

In haar eerste jaar bij CuraMare kreeg Ellen Hoogervorst met velerlei dossiers te maken. Zoals dus de nieuwbouw van het kantoor, maar ook van De Geldershof in Dirksland. "Ook dat is een lang gekoesterde wens", zegt ze. "De Geldershof is gebouwd als verzorgingshuis. Nu is het omgebouwd tot verpleeghuis, waar we steeds complexere zorg geven en waar je alleen naartoe gaat als het echt niet anders kan. Maar de appartementen zijn klein en minder geschikt voor de sterk toegenomen ondersteuning die nodig is voor de bewoners. Aan de andere kant zijn de huidige bewoners tevreden: De Geldershof is klein en voelt warm en huiselijk aan."

Slotstuk

Een nieuwe Geldershof, die CuraMare realiseert in samenwerking met Sjaloom Zorg, komt aan de zuidrand van Dirksland. Het pand gaat huisvesting bieden aan vier woongroepen voor mensen met dementie en een aantal appartementen voor somatische patiënten. Ook komt er ruimte voor kortdurend verblijf. Wat er met het huidige gebouw van De Geldershof gebeurt is nog niet bekend.

Ellen Hoogervorst noemt de nieuwbouw het slotstuk van een vernieuwingsoperatie waarin Nieuw Rijsenburgh, De Vliedberg en Ebbe en Vloed de Dirkslandse voorziening voorgingen. "Intramuraal zijn we klaar voor de toekomst. Nu gaan we keihard werken aan onze extramurale zorg, de zorg thuis. Heel belangrijk, want het overheidsbeleid is erop gericht om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente, andere zorgpartijen, woningcorporaties en welzijnsinstellingen kunnen we stappen maken om Goeree-Overflakkee seniorproof te maken. Daar zijn we vanuit Paulina.nu hard mee bezig."

Maar Ellen Hoogervorst houdt zich niet alleen bezig met nieuwbouw. Ook is ze nauw betrokken bij het bestemmen van het kwaliteitsbudget, dat bedoeld is om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren en vooral om meer tijd en aandacht aan bewoners te schenken. De uitkomst van tal van brainstormsessies op de locaties is dat CuraMare veel extra medewerkers in dienst neemt. Vrijwilligersbeleid: ook zo'n dossier dat aandacht vroeg in haar eerste jaar. Evenals het versterken van de verbinding tussen de thuis- en ouderenzorg en het ziekenhuis én de samenwerking met Zeeuwse zorgorganisaties op het gebied van revalidatiezorg.

Goed antwoord

Nu al en steeds meer vergt de vergrijzing volop de aandacht. "In het hier en nu zijn er al wachtlijsten voor de intramurale zorg en neemt de rol van de extramurale zorg toe. Op die hulpvraag moeten wij, een goed antwoord hebben. Samen, alleen aan de slag gaan is geen optie. Verbinding is het sleutelwoord in onze toekomstvisie."

Impressie van het nieuwe, centrale kantoor van CuraMare, naast het ziekenhuis in Dirksland. Op maandag 17 december is de eerste  paal geslagen.